×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Acuitatea vizuală: informații esențiale pentru a avea grijă de vederea ta

martie 28, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Fără să îți dai seama, în fiecare zi ai nevoie de o vedere cât mai clară pentru a realiza tot ce ți-ai propus și pentru a te bucura de fiecare moment al vieții. Atunci când ochii tăi sunt sănătoși și acuitatea vizuală este normală, nu ai parte de probleme cu vederea când privești un obiect de aproape sau de la depărtare. Fiindcă este esențial să ai o vedere cât mai sănătoasă, din articolul următor vei descoperi mai multe informații legate de măsurarea acuității vizuale și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja ochii și pentru a avea grijă de vederea celor dragi!

Ce este acuitatea vizuală 

Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a distinge corect atât dimensiunea și forma obiectelor din jur, cât și alte detalii precum cifrele, literele ori simbolurile. De asemenea, chiar dacă acuitatea vizuală este metoda prin care se determină gradul de claritate a vederii, aceasta are o conexiune puternică și cu sensibilitatea sistemului nervos, cu precizia focalizării pe retină și cu modul în care creierul interpretează informația transmisă de către nervul optic.

Măsurarea acuității vizuale: o testare care te ajută să-ți protejezi ochii

optometrist, fata, om, ochi, aparat, consultatie

Acuitatea vizuală se măsoară monocular, adică se efectuează pentru ambii ochi, atât de la distanță, cât și de aproape. În timpul examenului oftalmologic, pentru a depista problemele acuității vizuale, medicul folosește și un optotip, adică un panou Snellen cu litere de diferite dimensiuni pe fiecare rând. Acest tabel poartă numele inventatorului său, oftalmologul olandez Herman Snellen. Literele au culoarea neagră și sunt tipărite pe un fundal alb pentru a testa abilitatea ta de a percepe detaliile de la distanță.

Astfel, la început vei citi mai ușor, pentru că literele sunt mai mari, dar pe măsură ce cobori privirea spre partea inferioară a optotipului, va fi din ce în ce mai dificil să le distingi corect! Vei realiza testul de două ori, pentru fiecare ochi în parte, în timp ce îl acoperi pe celălalt. În acest fel, medicul oftalmolog depistează dacă există probleme ale acuității vizuale în timp ce privești la distanță. De asemenea, în timpul consultației, îți vei testa și capacitatea de a distinge de aproape detaliile.

Acuitate vizuală scăzută: care sunt primele simptome 

fata, femeie, computer, laptop, ochelari

Atunci când acuitatea vizuală începe să scadă, este recomandat să faci o programare pentru o consultație oftalmologică pentru adulți și să nu aștepți o perioadă prea mare de timp. Ochii reprezintă o zonă sensibilă a organismului tău, așadar este necesar să apelezi la ajutorul medicului oftalmolog pentru a găsi cea mai eficientă soluție pentru acuitatea scăzută.

Simptomele unei scăderi a acuității vizuale sunt:

Dacă și tu te-ai întrebat de ce scade vederea, există diferite cauze, precum:

În cazul în care și tu te-ai confruntat cu simptomele descrise, nu ezita să apelezi la medicul oftalmolog. Iar dacă ai observat că și cel mic se plânge de aceste simptome, atunci programează-l pentru o consultație oftalmologică pentru copii, fiindcă un diagnostic pus la timp previne o problemă care ar putea deveni ireversibilă! Tocmai de aceea, un bebeluș poate fi consultat încă din primele zile de viață la o consultație oftalmologică pentru sugari. Eventualele afecțiuni pot fi depistate și tratate la momentul oportun, iar cel mic este protejat împotriva suferinței cauzate de problemele oculare care pot apărea mai târziu!

 Acuitate vizuală normală: cum să beneficiezi de o vedere clară

ochi, albastru, iris, pupila, fata, geana, spranceana

În general, o persoană care beneficiază de o acuitate vizuală bună vede clar o literă de nouă milimetri de la o distanță de șase metri. Însă, în timp, acuitatea vizuală poate fi afectată și de anumite obiceiuri nesănătoase, precum hidratarea necorespunzătoare sau expunerea îndelungată la ecranele telefoanelor și a calculatoarelor. În cazul acesta, există câteva metode de a preveni deteriorarea timpurie a vederii tale.

De exemplu, pentru a lupta contra luminii albastre a ecranelor digitale, poți să utilizezi o tehnică de relaxare a vederii. Astfel, după ce privești ecranul timp de 20 de minute, îndepărtează-ți privirea și uită-te la un obiect aflat la șase metri distanță timp de 20 de secunde. Acest exercițiu nu durează mult, însă ochii se odihnesc suficient în acest răstimp.

De asemenea, un alt exercițiu util este să privești cu atenție vârful unui creion timp de două minute, în timp ce îl ții vertical și îl îndepărtezi și îl apropii de fața ta. În acest fel, îți poți antrena mușchii oculari, iar acuitatea vizuală se poate îmbunătăți.

De asemenea, nu uita faptul că alimentația echilibrată ajută la menținerea sănătății ochilor. Încearcă să te hidratezi suficient în fiecare zi, altminteri filmul lacrimal nu este bine hidratat și vei suferi de sindromul de ochi uscat.

În cazul în care simptomele de acuitate vizuală redusă persistă, medicul oftalmolog poate depista cauza problemei folosind și investigații de ajutor în stabilirea diagnosticului corect în oftalmologie, iar tu primești sprijinul necesar pentru a-ți recăpăta vederea.

femeie, zambet, ochi, ochelari, fata

În concluzie, acuitatea vizuală reprezintă un aspect esențial pentru bunăstarea ta. Așadar, atunci când imaginea pe care o vezi nu mai este atât de clară, ține cont de imaginea de ansamblu și cere ajutorul medicului oftalmolog pentru a găsi rezolvarea acestei dileme!

Sursă foto: Shutterstok.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI