×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Adaptarea ochiului la lumină și la întuneric – Cum are loc acest proces și când pot apărea probleme?

septembrie 8, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Vederea se adaptează la lumină și la întuneric în permanență, printr-o serie de procese. Însă, în anumite cazuri pot apărea unele probleme – de aceea, este bine să te documentezi cu privire la modul în care ochiul reacționează la acești stimuli, pentru a putea înțelege cum să reperezi eventualele modificări. 

Adaptarea ochiului uman la lumină și la întuneric – Cum are loc acest proces?

Irisul este un factor important în acest sens, deoarece acesta se află în strânsă legătură cu mișcarea pupilelor, care acționează pentru a ajusta cantitatea de lumină captată de către ochi. La întuneric, pupilele se dilată, pentru a permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, cu scopul de a ajusta vederea în așa fel încât persoana să poată percepe imaginile întunecate. Atunci când este lumină foarte puternică, pupilele se micșorează pentru a diminua cantitatea de lumină receptată.

Însă, acest proces de adaptare are loc datorită mai multor elemente, care declanșează și influențează o serie de acțiuni și reacții. Retina este un factor esențial, deoarece ea este cea care detectează intensitatea luminii. Celulele fotoreceptoare (sensibile la lumină) ajută ochii să se adapteze la cantitatea de lumină pe care o receptează. Există două tipuri de celule: celulele con și celulele bastonaș. Prima categorie este formată din celule care reacționează la lumină puternică, iar a doua categorie este alcătuită din celule care detectează lumina scăzută. Totuși, atunci când vine vorba despre adaptarea la întuneric, ambele acționează în acest sens. Celulele con sunt primele care reacționează, iar celulele bastonaș intervin pe parcurs, atunci când perioada petrecută în întuneric este mai mare. 

Adaptarea ochiului uman la lumina si la intuneric Cum are loc acest proces

Ce afecțiuni pot influența adaptarea ochiului la lumină și la întuneric?

Există afecțiuni care pot influența acest proces de adaptare, iar ochii pot întâmpina dificultăți în a declanșa un răspuns optim. Odată cu avansarea în vârstă, celulele con se împuținează, iar mușchii irisului pot deveni mai slăbiți – acestea sunt două cauze pentru care vederea se poate adapta mai greu la lumină sau la întuneric. Tot din cauza vârstei poate apărea degenerescența maculară care, la rândul ei, poate afecta abilitatea de acomodare. De asemenea, există pacienți care au un deficit de vitamina A în organism, iar acest lucru poate influența capacitatea ochiului de a răspunde la lumină sau la lipsa ei.  În plus, anumite leziuni la nivelul țesutului nervos pot cauza același dezechilibru – însă, astfel de tulburări vizuale sunt cauzate de boli degenerative sau de leziuni ale sistemului nervos.

De altfel, atât adulții, cât și copiii se pot confrunta cu fotofobie (sensibilitate la lumină). Acest disconfort apare atunci când ochiul percepe o lumină puternică, naturală sau artificială. Episoadele de fotofobie pot fi rezolvate, în cazul în care sunt cauzate de către factori de mediu (reacția ochiului la lumina albastră, specifică ecranelor, sau instalarea unei oboseli oculare, etc.). La copii, această reacție poate semnala și alte afecțiuni precum strabismul divergent, allbinismul ocular sau conjunctivita alergică. Totuși, această sensibilitate poate fi, de regulă, ținută sub control dacă este depistată cauza.

Nictalopia este o tulburare oculară care afectează vederea pe timp de noapte sau în locuri în care este întuneric. Aceasta se manifestă prin încețoșarea vederii – persoana în cauză întâmpină dificultăți în a vedea bine în medii care sunt slab iluminate. Cauzele pot fi diverse: în unele cazuri, nictalopia se poate instala pe fond genetic, iar în alte cazuri, poate fi declanșată de alte probleme oculare sau de boli cronice.

 Însă, diagnosticul final poate fi pus de către specialist doar în urma unor investigații și teste oftalmologice. Dacă te deranjează lumina puternică sau dacă observi că îți este mai dificil să vezi în întuneric sau în medii foarte luminoase, mergi la doctor. În urma unei consultații oftalmologice, acesta poate trage o serie de concluzii, bazate pe rezultatele testelor efectuate. Astfel, îți va putea spune cauza și îți va pune oferi informații cu privire la tratamentul adecvat. 

Ce afectiuni pot influenta adaptarea ochiului la lumina si la intuneric

În concluzie, adaptarea la lumina și la întuneric este o abilitate a ochiului uman de a reacționa la diverse cantități de lumină. În cazul în care observi modificări, este bine să apelezi la ajutorul unui medic oftalmolog, care poate face o evaluare eficientă. Astfel, vei putea să afli dacă ai o anumită afecțiune care trebuie tratată corespunzător. 

Sursă foto: pixabay.com, infosan.ro

 

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI