fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Afakia: cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre această afecțiune oculară

martie 20, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Indiferent de vârstă, este important să ai o vedere sănătoasă, deoarece acesta este unul dintre cele mai importante simțuri pe care le deții și care îți permite desfășurarea într-un mod corespunzător a activităților cotidiene. De asemenea, prin intermediul acestuia reușești să fii independent și să ai o calitate mai bună a vieții, deoarece îți permite să-ți desfășori activitățile zilnice de unul singur. Pentru a-ți menține vederea sănătoasă, este important atât să te documentezi cu privire la problemele care pot apărea, cauzele, simptomele și tratamentul, cât și să efectuezi controale periodice la medicul oftalmolog, pentru a putea depista și trata corespunzător eventualele afecțiuni.

Afakia: ce este cristalinul și ce reprezintă această afecțiune

afakia, ce este cristalinul, ochi, gene

Cristalinul este o lentilă naturală, transparentă și flexibilă, situată în interiorul ochiului, între pupilă și retină. Acesta are rolul de a refracta și focaliza lumina, astfel încât imaginea să poată fi proiectată pe retină și transmisă creierului pentru a fi interpretată. Datorită capacității sale de a-și modifica forma, cristalinul poate ajusta puterea de refracție pentru a permite o vedere clară atât a obiectelor apropiate, cât și a celor aflate la distanță. Cristalinul este esențial pentru a avea parte de o vedere clară și ochi sănătoși, deoarece orice afecțiune a acestuia poate conduce la probleme de vedere. Dacă îți dorești să știi exact atât care este rolul cristalinului, cât și poziționarea acestuia și a celorlalte componente ale ochiului, te poți documenta cu privire la anatomia ochiului, ceea ce te va ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează acesta.

Afakia este o afecțiune oftalmologică în care cristalinul ochiului este absent sau îndepărtat, ceea ce face ca imaginea să nu fie focusată corect pe retină, iar vederea să devină neclară, distorsionată sau chiar să fie pierdută complet. Aceasta poate fi cauzată atât de intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei, cât și de malformații congenitale sau traume oculare. Mai mult, persoanele care suferă de această afecțiune pot avea sensibilitate crescută la lumină, ceea ce poate face dificilă efectuarea activităților obișnuite într-un mediu luminos, precum conducerea mașinii sau citirea unor cărți.

Afakie la ochi: care sunt cauzele apariției acesteia și cum se manifestă

afakie, ochi, care sunt cauzele afakie, consult, medic oftalmolog, pacient

Această afecțiune oculară poate fi congenitală sau dobândită și apare atunci când cristalinul, lentila naturală a ochiului, este absent sau îndepărtat. Cauzele dobândite ale afakiei pot fi diverse, cum ar fi un accident, o traumă, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei sau o boală oculară. Printre manifestările acesteia se numără atât vederea foarte încețoșată și lipsa clarității, cât și dificultăți în perceperea culorilor și a contrastelor. De asemenea, ochii pot părea mai mici și mai adânci decât de obicei și pot fi sensibili la lumină, aceste simptome putând varia în funcție de cât de avansată este și de cauza care a provocat această afecțiune. În cazul afakiei congenitale, simptomele se manifestă încă din primele zile sau săptămâni de viață, putând conduce la alte complicații oculare, cum ar fi glaucomul sau dezvoltarea unei cataracte secundare. Pentru a minimiza riscul apariției unor complicații și a îmbunătăți calitatea vieții, este important să acorzi atenție simptomelor și să soliciți asistență medicală imediată.

Absența cristalinului: tratament pentru afakia

Indiferent dacă este vorba despre diagnosticul sau tratamentul pe care îl implică această problemă de vedere, îl poți afla cel mai sigur în cadrul unei consultații oftalmologice pentru adulți, singura metodă sigură care îți va garanta corectitudinea diagnosticului și încrederea într-un tratament bun, potrivit nevoilor tale. De obicei, tratamentul pentru afakia implică atât utilizarea unor lentile de contact sau a unor proteze oculare, cât și o intervenție chirurgicală pentru implantarea unui cristalin artificial, în cazul în care cristalinul tău lipsește. Această intervenție chirurgicală poate fi efectuată doar cu acordul medicului, în cazul în care afakia este stabilă și ochiul este sănătos.

absenta cristalinului, tratament pentru afakia, medic, pacient, agenda

Pentru a evita această afecțiune, este important să acorzi o atenție deosebită igienei oculare, să eviți orice activitate care ar putea duce la traume sau accidente oculare și să mergi periodic la oftalmolog, indiferent de vârstă, pentru a depista și trata problemele oculare în stadii incipiente, inclusiv cataracta, care poate duce la afakia dacă nu este tratată la timp. Pentru copiii care s-au născut cu această afecțiune sau au dobândit-o la o vârstă fragedă, este recomandat să se înceapă tratamentul imediat și să se monitorizeze ochii periodic în cadrul unor consultații oftalmologice pentru copii, pentru a depista și trata orice complicații care pot apărea.

În concluzie, o vedere sănătoasă este esențială pentru a te menține independent și pentru a avea o calitate a vieții mai bună, ceea ce implică atât îngrijirea corespunzătoare a ochilor, cât și vizitarea regulată a medicului oftalmolog, care va depista din timp orice afecțiune oculară și va lua măsurile necesare pentru vindecarea acesteia.

Sursa foto: pexels.com.

Referințe:

https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-aphakia

https://www.webmd.com/eye-health/aphakia-overview

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI