A- A+
Alergiile, în general, sunt foarte răspândite în rândul populației. Unele dintre ele sunt inofensive, doar puțin deranjante și trec mai repede, altele, în schimb, pot fi destul de serioase și supărătoare. Printre acestea se numără și alergia la ochi. Pentru că ochii sunt organe atât de sensibile și sunt responsabili pentru văz, o alergie la ochi este mai mult decât supărătoare. Senzația de mâncărime, usturime și lăcrimatul pot transforma o zi obișnuită într-una infinit de lungă și obositoare. Vestea bună este că alergiile la ochi au tratament și, totodată, există modalități de a le preveni. Și exact acestea sunt o parte dintre subiectele pe care dorim să le acoperim în acest articol. Prin urmare, dacă suferi de o astfel de alergie, ai ajuns în locul potrivit.
Cuprins
Pe lângă responsabilitatea legată de văz, ochii mai au o mare importanță cosmetică. Pielea din jurul ochilor este un factor determinant al felului în care arată întreaga zonă a ochilor. Pleoapele sunt menite să protejeze globul ocular alături de gene și glandele meibomiene. Astfel că, în cazuri de alergii oculare, acestea afectează nu numai conjunctiva, dar și structurile înconjurătoare acesteia, printre care și pleoapele. Bolile alergice ale pleoapelor includ dermatită atopică, dermatită de contact și urticarie/angioedem. Acestea trebuie diferențiate de bolile non-alergice ale pleoapelor. Bolile alergice ale conjunctivei – care sunt cele mai frecvente – cuprind un spectru de condiții de la cele mai comune și inofensive (conjunctivită alergică sezonieră, conjunctivită alergică perenă și conjunctivită giganto-papilară) până la condiții mai puțin comune și potențial periculoase (keratoconjunctivită vernală și keratoconjunctivită atopică). Fiecare dintre aceste condiții este mediată, în primul rând, de reacții hipersensibile de tip I.
Alergiile oculare, sau conjunctivitele alergice, sunt printre cele mai comune condiții întâlnite în practica oftalmologică generală. Aceste afecțiuni pot apărea numai în zona ochilor. Până la 20% dintre persoanele care locuiesc în zone cu climă temperată pot fi afectate de un tip de alergie oculară. Ele se pot dezvolta la părul animalelor de companie, praf, pene, polen, fum, parfumuri tari sau chiar anumite produse alimentare.
Alergia la ochi este definită ca fiind o reacție anormală, inflamatorie a ochilor la diverși factori. Se întâmplă atunci când ochii reacționează „negativ” la un stimul care îi irită. Acest stimul poartă denumirea de alergen. Ochiul produce, în acel moment, a substanță denumită histamină. Substanța are rolul de a ajuta ochiul să lupte împotriva stimulului alergen. Ca rezultat al acestei lupte, pleoapele și conjunctiva se pot înroși, poate apărea senzația de mâncărime sau usturime la nivelul ochilor. De asemenea, ochii pot lăcrima des și poate apărea o senzație de arsură. Conjunctivita alergică nu este infecțioasă, spre deosebire de alte tipuri de conjunctivită, însă chiar și așa este nevoie de o igienă foarte bună și este recomandat ca prosopul de față să fie folosit doar de persoana care suferă de alergie la ochi.
Conform statisticilor, alergia la ochi este mai prezentă în rândul bărbaților și apare mai des în prima sau a doua decadă de viață. Cele mai multe dintre alergii includ conjunctiva pentru că expunerea acesteia la factorii externi din mediu îi declanșează un rol de liant între alergeni și sistemul imunitar. Deși cele mai multe tipuri de alergii nu pun în pericol vederea, acestea interferează cu buna funcționare zilnică. Abilitatea de a face exerciții sau de a te implica în activități într-un mediu deschis (afară), de a purta lentile de contact, de a citi sau lucra în fața unui ecran este afectată. Reacțiile alergice pot conduce la infecții, deoarece apare tendința de a freca ochii deja iritați din cauza alergiei.
În timp ce unele alergii sunt fără simptome și se pot diagnostica doar de către medic la un consult oftalmologic, altele pot avea simptome clare și deranjante.
Dacă observi unele dintre aceste simptome, prezintă-te la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament corespunzător.
Așa cum a fost puțin menționat mai sus, există câteva tipuri de alergii, fiecare dintre ele având caracteristicile proprii. Dacă unele dintre ele nu pun vederea în pericol, altele s-ar putea să o facă.
Aceasta este cea mai comună formă de alergie la ochi. Simptomele includ mâncărime, senzația de arsură, lăcrimare dar și eritem. Astfel de alergii sunt, de regulă, bilaterale, adică afectează ambii ochi. Cu toate acestea, severitatea simptomatologiei nu este obligatoriu să fie la același nivel pentru cei doi ochi. Simptomatologia oculară este adesea acompaniată de rinită. Dacă simptomele nazale sunt cele dominante în tabloul clinic, atunci afecțiunea se diagnostichează ca rinoconjunctivită alergică mai degrabă decât conjunctivită alergică. Simptomele se pot ameliora și pot apărea din nou între două episoade alergice. Semnele clinice nu sunt întotdeauna prezente, însă ele pot include hiperemie conjunctivală, grade variate de chemoză și umflarea pleoapelor. În cazul unei alergii cronice poate apărea un răspuns papilar nesemnificativ pe conjunctiva palpebrală. Corneea este rar implicată în acest tip de alergie.
Conjunctivita alergică sezonieră apare, de obicei, primăvara sau / și toamna. Simptomele sunt ceva mai severe atunci când polenul este împrăștiat în aer.
Conjunctivita alergică perenă provoacă simptome pe toată durata anului, deoarece stimulii alergeni sunt prezenți în permanență, însă 79% din cei care suferă de o astfel de alergie la ochi prezintă simptome sezoniere. Praful sau penele sunt doi dintre stimulii care provoacă acest tip de alergie, însă și părul animalelor de companie (părul pisicilor, în special) poate provoca conjunctivită alergică perenă. Alți factori cauzali sunt aerul poluat, fumul sau produsele cosmetice.
Ambele reacții alergice (sezonieră și perenă) apar atunci când stimulii alergeni specifici din aer se dizolvă în filmul lacrimal și au contact cu conjunctiva. În momentul contactului apare o cascadă de acțiuni intracelulare care sunt responsabile pentru simptomatologia alergică acută precum mâncărimea, eritemul și chemoza. Mâncărimea, în schimb, este simptomul specific care sugerează puternic că este vorba despre o alergie.
Acest tip de alergie la ochi este mai puțin frecventă, bilaterală și se manifestă printr-o reacție alergică sezonieră mult mai severă. Este mai des întâlnită la băieți și apare mai frecvent în prima – a doua decadă de viață. Tinde să devină conjunctivită alergică sezonieră între la copiii între 4 și 10 ani, moment după care este posibilă chiar o remisie. Aceste persoane au un istoric de atopie. Keratoconjunctivita vernală poate fi o amenințare pentru vedere în cazul în care ajunge să afecteze corneea. Printre simptome se numără mâncărime foarte puternică, fotofobie, senzații corporale străine și lăcrimarea cu secreție mucoidă groasă.
Apare mai des primăvara, vara și toamna.
Cercetările clinice au descoperit existența unor papile gigant difuze care sunt mult mai proeminente la nivelul conjunctivei palpebrale superioare. Acestea sunt des asociate cu ulcerații sterile ale corneei care apar, de obicei, în jumătatea superioară a corneei. Mucusul care se formează se poate lipi de aceste zone inflamate și afectate rezultând un fel de plăci, ca un scut, care pot preveni vindecarea. În unele cazuri pot ajunge să rămână cicatrici pe cornee.
Din punct de vedere histopatologic, conjunctiva persoanelor cu o astfel de alergie este infiltrată cu eozinofile, catarg cu celule deranulate, bazofile, macroface, plasmocite și limfocite.
Această afecțiune poate fi destul de gravă dacă nu este depistată și tratată la timp. Prin urmare, în cazul oricărui simptom de alergie la ochi este nevoie să consulți un medic oftalmolog pentru a face investigații suplimentare, dacă este cazul, și pentru a primit un tratament corespunzător.
Keratoconjunctivita atopică este keratoconjunctivita asociază cu eczeme. Este o boală a suprafeței oculare mult mai serioasă și gravă decât cele descrise până acum. Persoanele care dezvoltă o astfel de alergie au aproape întotdeauna un istoric de atopie: dermatită atopică, astm sau rinită alergică. Până la 40% dintre persoanele cu dermatită atopică dezvoltă probleme oculare.
Această afecțiune apare spre sfârșitul adolescenței – începutul celei de-a doua decadă de viață. Din păcate este o afecțiune ce poate persista zeci de ani. În mare parte prezintă aceleași simptome precum keratoconjunctivita vernală, cu câteva excepții:
Persoanele care suferă de acest tip de alergie prezintă o afectare profundă a pleoapelor și a pielii periorbitale. Simptomele de mâncărime, arsuri și lacrimi persistă pe tot parcursul anului.
Fiecare tip de alergie are un tratament mai potrivit. Astfel că:
Cel mai important aspect este igiena. Întotdeauna. Există câteva recomandări de care este simplu să ții cont pentru a preveni alergia la ochi.
Aceste câteva recomandări te pot feri de posibile probleme serioase ale ochilor.
În concluzie, putem spune că alergiile la ochi sunt de mai multe tipuri. Fiecare dintre ele are simptomatologie specifică și tratament corespunzător. Cele mai multe sunt foarte comune și larg răspândite și nu sunt amenințătoare pentru vedere. Însă există și alergii care pot deveni foarte grave dacă nu sunt descoperite la timp și tratate corespunzător. Cel mai simplu lucru este prevenția. Iar a preveni o posibilă apariție a unei alergii grave trebuie doar să ai grijă la igiena personală. În momentul în care aceasta devine aproape ca un stil de viață, atunci poți să fii sigur că alergiile vor sta departe de tine.
Sursa foto: shutterstock.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.