A- A+
Termenul ,,amauroză’’ a fost prima dată utilizat în antichitatea greacă, când ,,amauros’’ semnifica ,,întunecat’’. Acest cuvânt definea probleme oculare manifestate prin orbirea definitivă sau prin slăbirea acuității vizuale.
Amauroza reprezintă o deficiență vizuală care se manifestă prin pierderea completă sau parțială a vederii. Afecțiunea poate surveni la unul dintre ochi, dar există riscul să se extindă la ambii. Care sunt cauzele care favorizează apariția amaurozei? Care sunt simptomele principale care ajută la identificarea acestei afecțiuni din stadiul incipient? Ce forme de diagnostic și de tratament pot fi puse la dispoziție de către specialiști? Află toate aceste informații din următoarele rânduri.
Cuprins
Amauroza este preponderentă în rândul persoanelor adulte. Pacienții acuză o diminuare bruscă și temporară a vederii, la unul sau la ambii ochi. Există o serie de factori cu potențial de risc și de natură diferită pentru amauroză, precum:
Amauroza sau pierderea temporară a vederii poate surveni pe fondul anumitor afecțiuni: tumori cerebrale, migrene oftalmice, atacuri ischemice sau scleroză multiplă.
Problemele privind circulația sanguină de la nivelul creierului sau a ochilor reprezintă adesea un pericol, deoarece ochii sunt privați de aportul de oxigen transportat în mod normal prin intermediul fluxului sanguin. De regulă, cei mai predispuși la aceste consecințe sunt persoanele diagnosticate cu hipertensiune, tromboză arterială, spasme vasculare sau embolie.
Amauroza este frecvent asociată cu probleme de natură oculară, începând de la inflamația optică, degenerescența maculară, glaucom și până la retinita pigmentară.
Medicamentele antidepresive sau cele antiepileptice pot genera ca efect secundar simptome specifice amaurozei.
Alte cauze potențiale:
Care sunt simptomele care pot semnala dezvoltarea amaurozei?
Pierderea completă sau parțială a vederii pentru câteva secunde, minute sau chiar ore este principalul semn. Pacienții descriu prezența unei umbre în câmpul vizual sau experimentează senzația de întunecare a vederii. De asemenea, mai pot exista situații în care afecțiunea se manifestă prin vedere distorsionată a obiectelor și a persoanelor din jur. După aceste episoade, vederea revine brusc la normal.
De asemenea, fotofobia poate fi inclusă în categoria simptomelor de boală. În cazuri severe, amauroza poate fi însoțită de stări de amețeală, slăbiciune fizică sau dificultăți de vorbire, dacă este generată de afecțiuni neurologice.
Mijloacele de stabilire a diagnosticului în cazul persoanelor cu amauroză fugace se bazează pe evaluarea istoricului medical. De asemenea, se vor colecta date referitoare la eventualitatea afecțiunilor cardiovasculare, diabet, hipertensiune, dacă este cazul.
În ceea ce privește examinarea sănătății oculare, medicul de specialitate va efectua o analiză a pupilei dilatate pentru examinarea discului și a nervului optic. Prezentarea la cabinetul medicului oftalmolog este indicată chiar și după dispariția simptomelor caracteristice amaurozei. În cadrul investigației medicale, medicul va nota următoarele: acuitatea vizuală, măsurarea tensiunii intraoculare, reflexele pupilare sau posibile semne de afectare a suprafeței ochiului.
Soluțiile de tratament corespunzătoare pentru amauroza fugace vizează cu prioritate metodele curative pentru factorii de risc, în special diabet sau hipertensiune. Așadar, se stabilește cauza medicală de bază, iar ulterior se aplică tratamentul optim pentru gestionarea și eliminarea factorilor de risc.
Printre mijloacele de tratament se mai numără și prescrierea de medicamente care inhibă procesul de coagulare a sângelui. De asemenea, această afecțiune poate fi și asimptomatică. Pacienții predispuși la amauroză fugace sau care se încadrează la categoriile de risc pot fi supuși unei intervenții de mărire a unui punct îngust din artera oculară.
Metodele de tratament mai pot să includă și eliminarea cheagului sau a plăcii care blochează artera prin operație. În cazul în care nu se intervine din timp, pacientul poate suferi un atac vascular cerebral din cauza faptului că sângele este blocat și nu mai poate alimenta creierul.
De asemenea, tratamentele medicale trebuie completate la sfatul medicului cu adoptarea unui stil de viață cu obiceiuri sănătoase. Acestea trebuie să prioritizeze alegerile alimentare care mențin nivelul de tensiune, colesterol sau de zahăr din sânge la un nivel optim. Așadar, pentru a reduce riscurile de accident vascular cerebral sau de diabet zaharat, medicul îți poate oferi următoarele recomandări:
Amauroza, conform definiției, reprezintă un accident ischemic tranzitor retinian. Din cauza faptului că pierderea vederii este de scurtă durată, aceasta revenind după câteva secunde sau minute, mulți pacienți ignoră acest simptom sau îl consideră ca fiind o consecință a oboselii sau a stresului prelungit. Din păcate, amauroza netratată poate duce la pierderea definitivă a vederii, existând situații care pot duce chiar la pierderea vieții pacientului.
Așadar, identificarea precoce a problemei și aplicarea mijloacelor de tratament adecvate pot restabili sănătatea oculară, dar pot face diferența majoră în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale persoanei respective.
Sunt eficiente metodele naturiste în tratarea amaurozei?
Acuitatea vizuală poate fi protejată chiar și până la vârste înaintate prin câteva obiceiuri de rutină, începând de la igiena alimentară și până la programarea unei consultatii oftalmologice pentru adulti, în mod regulat. Ochiul are nevoie de o gamă diversificată de vitamine și nutrienți care promovează fluxul sanguin și capacitatea vizuală la potențialul maxim. Care sunt elementele esențiale pentru o vedere sănătoasă și din ce surse pot fi acestea procurate?
Lista vitaminelor vitale pentru sănătatea oculară începe cu vitamina A, care mai e numită și ,,vitamina ochilor’’. Alimentele care o includ cresc rezistența ochiului la efectele asociate ecranelor cu lumină albastră. De asemenea, vitamina A ajută la formarea pigmenților din retină.
Aceasta este recomandată și în completarea tratamentelor medicale în cazul pacienților cu glaucom, cataractă sau retinopatii. De asemenea, printre beneficiile spirulinei se mai numără diminuarea colesterolului rău și formarea pigmenților retinieni.
Aceasta reduce riscul de formare a cataractei, reduce colesterolul rău și stimulează organismul să producă mai mult colagen.
Acest antioxidant acționează drept scut împotriva consecințelor provocate de radicalii liberi asupra ochilor. De asemenea, luteina protejează împotriva daunelor potențiale provocate de lumina ultravioletă.
Aceștia sunt necesari pentru atenuarea sindromului de ochi uscat, precum și pentru regenerarea țesuturilor.
Este important de menționat că remediile naturiste nu pot înlocui tratamentele de vindecare prescrise de medicul specialist pentru amauroză. Acestea pot veni în completarea celor convenționale sau pot fi introduse în alimentația zilnică pentru prevenirea deficitului de vitamine și nutrienți, care poate expune organismul la boli și la slăbirea acuității vizuale.
Amauroza vs cecitatea: principalele diferențe
Deși amauroza și cecitatea sunt termeni referitori la pierderea vederii, aceștia se disting prin anumite aspecte. Așadar, cum care sunt diferențele care marchează comparația amauroză vs cecitate? Amauroza se referă la diminuarea acuității vizuale sau chiar la orbirea definitivă din cauza lezării centrilor cerebrali ai vederii, a retinei sau a căilor nervoase optice.
Cecitatea presupune pierderea vederii în totalitate. Forma legală a afecțiunii se referă la situația în care vederea este atât de sever afectată, încât pacientul este considerat orb, intrând în categoria celor care au drept la anumite beneficii, conform legii. Prin comparație, atât amauroza, cât și cecitatea sunt afecțiuni oculare care pot fi generate de un cumul de cauze. Nu există un anumit factor generator, deoarece la baza lor pot exista asocieri cu leziuni oculare, degenerarea maculară, glaucomul avansat sau diabetul zaharat.
Ce înseamnă Amauroza congenitală Leber?
Amauroza congenitală Leber a fost prima dată descrisă în secolul al XIX-lea de către medicul Theodor Leber. Afecțiunea este provocată de o mutație genetică a genelor care susțin activitatea celulelor fotoreceptorilor din retină. Această problemă oculară se manifestă prin orbire totală și poate să apară chiar la naștere sau se poate dezvolta în primele luni după acest moment. Cu ajutorul unei consultatii oftalmologice pentru copii, medicul va putea depista eventuale tipuri de nistagmus ori alte nereguli încă din stadiul incipient. Cauza bolii este de natură genetică și preponderentă mai mult în rândul bărbaților și mai puțin a femeilor. Afecțiunea se manifestă prin slăbirea vederii, leziuni la nivelul retinei sau orbire nocturnă.
Există șanse de prevenire a simptomelor specifice acestei afecțiuni?
După cum s-a menționat anterior, această problemă oculară rezultă dintr-un cumul de factori sau poate fi o consecință a unei boli, precum diabetul zaharat sau afecțiunile cardiovasculare. Așadar, poate fi destul de dificil să identifici măsurile concrete prin care să combați amauroza tranzitorie. Cu toate acestea, prin încorporarea anumitor obiceiuri în regimul de viață poți reduce riscul acesteia:
Nu este suficient să excluzi de pe lista alimentelor acele produse dăunătoare organismului. La fel de importante sunt și produsele care promovează sănătatea ochilor. Așadar, completează farfuria cu alimentele care sunt surse optime pentru vitaminele și nutrienții specificați anterior.
Menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali poate să reducă riscul bolilor vasculare care periclitează nervul optic și blochează fluxul sanguin.
De asemenea, pentru a te proteja de consecințele nefaste ale bolilor vasculare este important să reduci fumatul sau chiar să elimini acest obicei definitiv.
Un nivel prea ridicat de zahăr poate declanșa diabetul. Persoanele diagnosticate cu această boală sunt mai predispuse la retinopatie diabetică și chiar la orbire.
Comunicarea cu specialistul poate ajuta la depistarea și gestionarea problemelor la ochi încă din stadiul incipient. Astfel, eviți complicațiile severe care pot necesita intervenții complexe și costisitoare.
Activitatea zilnică moderată asigură organismului o serie generoasă de beneficii începând de la echilibrarea colesterolului, normalizarea zahărului din sânge, eliberarea stresului, stimularea endorfinelor în creier, îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce contribuie la evitarea bolilor cardiovasculare dăunătoare pentru sănătatea ochilor.
Așadar, nu neglija simptomele tipice amaurozei tranzitorii, chiar dacă sunt temporare și nedureroase. Consultă opinia medicului oftalmolog chiar și după ce simptomele au dispărut. De asemenea, nu neglija importanța investigațiilor medicale periodice la ochi, mai ales dacă faci parte din categoriile de risc sau ești predispus la bolile cu potențial de declanșare a amaurozei.
Referințe:
https://www.osmosis.org/answers/amaurosis-fugax
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470528/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S109037980200135
https://academic.oup.com/hmg/article/11/10/1169/610762?login=false
https://journals.lww.com/retinajournal/abstract/2014/01000/amaurosis_fugax_in_ocular_
vascular_occlusive.16.aspx
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/OPTH.S115656
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.