×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ambliopia nu este o afecțiune congenitală

noiembrie 25, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Ambliopia reprezintă o afecțiune care se instalează în copilărie și care se caracterizează prin acuitatea vizuală scăzută la unul dintre ochi, rar la ambii ochi, în ciuda corecției optice optime, cu ochelari. Astfel, o persoană cu ambliopie prezintă un ochi bun, ”dominant” și un ochi cu vedere mai scăzută, adică ”ochiul leneș”, așa cum și este cunoscută în limbaj popular ambliopia. 

Despre factorii favorizanți, semnele, screening-ul și tratamentul ambliopiei ne-a povestit dr. Raluca Troi, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Ambliopia nu este o afecțiune congenitală, aceasta se dobândește ca urmare a existenței a minimum unuia dintre factorii favorizanți. 

Este important să reținem că un copil nu se naște cu ambliopie. Aceasta se instalează progresiv prin neutralizarea unuia dintre ochi. Diagnosticată la timp, la o vârstă cât mai fragedă, poate fi prevenită și/sau tratată. Cu cât depistăm mai repede afecțiunea, cu atât succesul terapeutic va fi mai mare.

Iată care sunt principalii factori favorizanți:  

Toate aceste cauze determină o stimulare insuficientă a retinei, care va genera ulterior un răspuns insuficient de la nivelul cortextului vizual. Astfel, singurul și cel mai important simptom al ambliopiei este scăderea vederii la unul din ochii, la vârsta copilăriei.

Screening – consult oftalmologic complet al copilului

În ce constă tratamentul:

Tratamentul ambliopiei este dificil, de lungă durată, iar metodele terapeutice sunt individualizate.

Este esențial ca pacientul să aibă o corecție optică optimă. De asemenea, trebuie ca cel mic să poarte ocluzor.  Mai mult, ocluzia ochiului normal este cel mai eficient tratament în ambliopie. 

Aici găsiți ocluzoarele pe care noi le recomandăm: https://www.glassframe.eu/accesorii

De ce este importantă ocluzia ochiului bun? Fiindcă numai în acest mod se poate realiza stimularea ochiului leneș, prin exerciții, deoarece acesta trebuie practic ”să lucreze”. Nu în ultimul rând, medicul oftalmolog trebuie să elimine cauzele organice prin intervenții chirurgicale specifice, așa cum este operația pentru cataractă congenitală.

De asemenea, trebuie să reținem că ambliopia nu se operează. Chirurgul va interveni chirurgical numai atunci când se urmărește cauza de bază. Cauza care în lipsa tratamentului poate să ducă la instalarea ambliopiei. 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI