×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Anestezia oculară: ce trebuie să știi înainte de o intervenție oftalmologică

octombrie 25, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Chirurgia oftalmologică este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale care necesită anestezie pentru proceduri cu grade diferite de dificultate. Anestezia oculară constă în administrarea anestezicului în ochi, iar lichidul respectiv se extinde în tot ochiul. 

Vei afla din acest articol ce înseamnă anestezia oculara, câte tipuri de anestezie sunt utilizate în chirurgia oftalmologica, precum și cum se poate face pregatirea pre-anestezică și care sunt eventualele efecte adverse postanestezice. 

Anestezia oculară – ce presupune?

Anestezia oculara ce presupune

Anestezia este un procedeu medical care urmărește diminuarea senzațiilor și durerilor atunci când se face o intervenție. În prezent, majoritatea intervențiilor oftalmologice sunt efectuate sub anestezie oculară pentru a preveni pacientul să sufere orice tip de durere în timpul procesului. În majoritatea operațiilor oftalmologice anestezia este plasată în partea superioară sau inferioară a globului ocular. Cu toate acestea, fiecare intervenție este diferită. Se poate administra atât prin injectare cu un ac fin, cât și prin picături. 

Alegerea tehnicii anestezice depinde, în principal, de tipul de operație, dar și de pacient și chirurg. Indiferent de tipul de anestezie este necesară plasarea unei linii venoase în braț înainte de orice intervenție pentru a asigura hidratarea și administrarea oricărui medicament în orice moment. Durata efectului medicamentului anestezic va depinde de tipul de intervenție chirurgicală pe care o efectuați și de nevoia chirurgului oftalmolog, precum și de condiția fizică a pacientului. 

Tipuri de anestezie a ochilor

Tipuri de anestezie oculara

Majoritatea procedurilor din oftalmologie pot fi efectuate sub anestezie locală sau generală. Aceste tehnici anestezice pot fi însoțite de sedare intravenoasă pentru un mai mare confort al pacientului. Anestezia generală este rezervată copiilor și anumitor tipuri de pacienți și intervenții chirurgicale. O evaluare preanestezică va preceda alegerea tipului de anestezie potrivit. 

Anestezia oculară – despre anestezia locală în operațiile oftalmologice

În cazul anesteziei locale aceasta se realizează prin picături de ochi anestezice administrate picătură cu picătură cu câteva minute înainte de operație. Prin acest proces se realizează insensibilitatea suprafeței ochiului, dar nu o imobilizează. Este ușor de aplicat și nu prezintă complicații. 

Pacientul își păstrează vederea în timpul intervenției și trebuie să coopereze ținând privirea nemișcată, fixându-și privirea pe un punct de lumină pe toată durata intervenției. Pot fi percepute senzații de tracțiune, presiune sau mișcare la nivelul ochiului. Tocmai de aceea, anestezia locală este utilizată în procedurile de scurtă durată, minim invazive și la pacienții care tolerează anumite senzații la nivelul ochiului în timpul intervenției chirurgicale. 

De exemplu, în cazul operațiilor de cataractă la adulți se folosește anestezia locală. Pacientul părăsește clinica cu ochiul descoperit, de obicei cu o protecție transparentă. De cele mai multe ori, în primele ore pot exista dificultăți de vedere. 

Anestezia oculară – despre anestezia generală în chirurgia oftalmologică

De cele mai multe ori, cu anestezie locală și sedare intravenoasă se pot face majoritatea intervențiilor chirurgicale oftalmologice. Prin sedare, pacientul intră într-o stare de semiconștiență și relaxare, dar cu capacitatea de a colabora în orice moment dacă este necesar. 

Cooperarea pacientului și absența mișcărilor capului sunt foarte importante pentru succesul acestei tehnici. Pacienții care nu pot coopera cu medicul chirurg din diverse motive necesită anestezie generală. De asemenea și în cazul copiilor se folosește acest tip de anestezie oculară. 

Este o tehnică mai puțin utilizată în chirurgia oftalmologică, datorită progreselor în tehnicile de anestezie locală. În cazul utilizării acestei tehnici este nevoie de o internare de câteva zile. De exemplu, în unele cazuri de operații de strabism se poate apela la anestezie generală, la recomandarea medicului specialist. 

Anestezie operație cataractă – ce presupune pregatirea pre-anestezică?

Ce presupune pregatirea preanestezica

Fiecare act chirurgical trebuie să înceapă cu o evaluare corectă a pacientului. Consultația preanestezică, efectuată de medicul anestezist, are loc cu câteva zile înainte de o intervenție chirurgicală programată. 

Principalele obiective ale consultației preanestezice sunt: ​​

Majoritatea tratamentelor medicale continuă până cu o zi înainte sau în dimineața intervenției. Acest lucru este important, mai ales în cazul medicamentelor cardiovasculare, a căror întrerupere bruscă poate decompensa boala tratată. Medicamentele care interferează cu hemostaza (agenți antiplachetari și antivitamine K) trebuie întrerupte sau înlocuite cu heparină, în funcție de indicație și de tipul intervenției. 

Detaliile consultației sunt consemnate pe o fișă de anestezie, care este integrată în istoricul clinic al pacientului. În consultația preanestezică ar trebui să se consemneze și temerile pacientului. Anxietatea poate fi calmată de o atitudine empatică a medicului anestezist, precum și de o informare clară.

Posibile efecte adverse postanestezice. 

Timp de câteva ore este posibil ca pacientul să simtă o iritație în ochi sau să observe o pată de sânge (hemoragie subconjunctivală). Aceste reacții sunt firești și vor dispărea în decurs de o săptămână. Există și simptome care pot semnala diverse probleme: durere sau disconfort în ochi, vedere slabă, vedere cu pete sau cu musculițe (miodezopsii) sau o sensibilitate crescută la lumină. În aceste cazuri este necesară consultarea medicului specialist. 

Indiferent de problemele oftalmologice pe care le întâmpini, este reconfortant să știi că poți beneficia de anestezie oculară pentru rezolvarea acestor dificultăți de vedere. 

Sursa foto: Unsplash.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI