A- A+
Tulburările de vedere pot apărea la orice vârstă, începând cu cele mai fragede, în cazul copiilor. În același timp, adulții se pot confrunta cu diverse probleme care apar fie în urma unui comportament nesănătos, precum lucrul în fața computerului pentru perioade lungi fără pauze, fie pe fond genetic.
Una dintre tulburările care apar atât la copii, cât și la adulți, este oboseala oculară, care în termeni medicali este cunoscută drept astenopie acomodativă. Nu de puține ori aceasta este confundată cu miopia sau hipermetropia, mai ales atunci când o persoană nu consultă un medic specialist.
Pentru a evita apariția altor probleme, prezentarea la un control oftalmologic cât mai curând va ajuta la diagnosticarea corecta a oboselii oculare, precum și un tratament corespunzător în vederea ameliorării vederii. Acest lucru este recomandat atât adulților, cât și copiilor, care acum sunt mult mai expuși la factori nocivi care le afectează vederea.
Acest articol prezintă principalele semne ale astenopiei acomodative pentru persoane începând cu cele mai fragede vârste. De asemenea, controlul oftalmologic este recomandat la orice semn de tulburare a vederii pentru a putea primi un diagnostic și un tratament adecvat.
Cuprins
Dacă se întâmplă uneori ca la sfârșitul unei zile să te întrebi de ce îmi simt ochii obosiți, una dintre cauze poate fi astenopia acomodativă. Pentru un diagnostic corect, însă, cel mai bun răspuns îl poți primi de la un medic specialist.
Ce înseamnă astenopie acomodativă? Este o afecțiune care apare la persoanele care stau foarte mult în fața calculatorului de cele mai multe ori. În ziua de azi, din ce în ce mai mulți oameni au locuri de muncă ce presupun statul în fața unui ecran mai mult de 50% din ziua efectivă de lucru, ceea ce face ca această tulburare să apară mai des și mai repede. Aceasta nu este singura cauză care duce la apariția senzației de oboseală la nivelul ochilor, șofatul sau cititul numărându-se și ele printre motive. Din păcate, și copiii încep să experimenteze diferite simptome care pot ajuta oftalmologul să pună același diagnostic de oboseala oculară.
Lucrul cu computerul mai mult de 8 ore pe zi va duce la suprasolicitarea și forțarea coordonării funcției vizuale, astfel apărând mecanismul de acomodație a ochilor. Acest proces înseamnă redarea unei imagini clare a unui obiect aflat la mai puțin de 5 metri de raza vizuală. Acomodarea se face printr-un reflex care presupune folosirea:
De asemenea, axele ambilor ochi își vor modifica poziția pentru a focaliza obiectul pe care se concentrează. Aceste solicitări repetate de-a lungul timpului pot duce la slăbirea mușchilor și a tulburărilor de vedere cu caracter temporar. În tot acest timp se poate instala astenopia care poate fi comodativă sau musculară.
Simptomele cel mai des asociate cu oboseala ochilor sunt:
Atunci când simți una sau mai multe dintre aceste simptome, te poți gândi la oboseala oculară, mai ales dacă stai foarte mult timp în fața ecranelor care emană lumină albastră și care este foarte dăunătoare. Cel mai simplu de diagnosticat, însă, este printr-un consult la o clinică de specialitate.
Dacă adulții nu au de ales, fiind nevoiți să lucreze cu computerele, nu același lucru poate fi spus despre copii, care ajung să fie expuși ecranelor în timpul liber sau în timp ce își fac temele și care pot simți oboseala la ochi.
Ecranele telefoanelor, ale tabletelor sau computerelor sunt o cauză de îngrijorare pentru părinți, mai ales când cei mici petrec mai multe ore în fața lor fără pauza. Cei mici pot acuza aceleași simptome precum adulții, astfel că oboseala oculară și usturimea ochilor se poate instala destul de rapid, mai ales în cazul școlarilor. La aceștia, cauzele pot fi și scrisul sau cititul pentru timp îndelungat.
Datorită faptului că multe tulburări de vedere, precum miopia sau hipermetropia apar în copilărie, însă, diagnosticul de astenopie acomodativă poate fi pus doar de un medic oftalmolog, astfel că este recomandat ca la primele dureri sau simptome acuzate de copil să te prezinți cu el la consult. Doar acesta, în urma unei discuții despre stilul de viață și a unor investigații și teste specifice poate indica un rezultat corect, propunând și măsurile adecvate.
Astenopia și remediile acesteia în cazul copiilor
De multe ori, în cazul copiilor, oboseala oculară poate fi depistată destul de rapid. Chiar și în acest caz, corectarea ei se va face personalizat. Deoarece astenopia va lua forma unui viciu de refracție, se poate apela la tehnici de reeducare a vederii prin câteva exerciții care pot fi făcute acasă.
Doar în cazul în care problema nu se ameliorează, se poate apela la ochelari. Cei cu filtru împotriva luminii albastre sunt o metodă prin care se poate preveni apariția astenopiei acomodative și pot fi purtați și de copii.
Pentru că oboseala oculară este o tulburare care poate fi prevenită, există câteva exerciții, precum și măsuri care pot fi luate pentru a evita problemele. Astfel:
Acestea sunt recomandări care pot fi aplicate atât de adulți, cât și de copii, cu o supraveghere corectă.
Dintre toate categoriile de pacienți, adulții sunt cel mai des diagnosticați cu oboseală oculară. Ce înseamnă astenopia acomodativă în cazul acesta? Diagnosticul se poate pune doar în urma unei consultații efectuate de un medic oftalmolog, care se va ghida după cauzele care au declanșat afecțiunea și care pot fi:
Așadar, în cazul adulților, astenopia este o afecțiune care se instalează ca urmare a suprasolicitării mușchilor ochilor.
La apariția oboselii oculare la adulți pot contribui mai multe activități, nu doar statul excesiv în fața ecranului, deși acest comportament contribuie la rapiditatea cu care tulburarea poate avansa. Astfel, chiar și cititul și privitul la televizor sau condusul fără pauze pot forța mușchii ochilor să rămână într-o poziție fixă foarte mult timp, ceea ce va duce la senzațiile de usturime, mâncărime și chiar amețeli sau diplopie, cunoscută popular drept vederea dublă.
Deoarece toate simptomele astenopiei oculare sunt temporare, ele fiind simțite pentru un timp scurt sau foarte scurt, la o primă analiză se poate să te gândești că nu este nimic în neregulă. Însă după o zi întreagă poți ajunge să te întrebi de ce îmi simt ochii obosiți, mai ales atunci când ajungi să te relaxezi. De aceea, la cel mai mic semn de disconfort este indicat să te prezinți la medicul oftalmolog pentru un diagnostic corect, mai ales că acum acest viciu de refracție este mai ușor de corectat.
Atunci când suferi de astenopie acomodativă ca adult se poate să dureze până să realizezi cauza problemei, mai ales că la început se poate manifesta prin lacrimare, o ușoară jenă sau puțină usturime. Aceste senzații te pot îndemna să apelezi la picăturile de ochi, care vor ajuta într-o anumită măsură, însă rolul lor este să amelioreze simptomele, fără a corecta problema care are nevoie de intervenția unui oftalmolog.
Atunci când experimentezi primele faze ale oboselii se poate să nu dorești să mergi la medic, dar odată ce apare vederea dublă sau chiar durerea de ochi, de cap, uscăciunea și senzația de arsură, este recomandat să apelezi la ajutor de specialitate pentru un diagnostic corect.
Diagnosticarea astenopiei se face doar în urma unor teste specifice ca și în cazul copiilor. Doar în urma acestora și a unei consultații se poate pune un diagnostic corect și complet care va duce la descoperirea oboselii, precum și a altor afecțiuni, dacă există.
Un alt motiv pentru care vizita la medic este necesară este faptul că tratamentul acestei tulburări se face individualizat. Cu alte cuvinte, nu există un tratament universal care să se aplice tuturor persoanelor care suferă de astenopie acomodativă.
Pentru că există două tipuri de astenopie, recomandarea corectării acesteia se poate face doar în urma stabilirii felului său. Chiar dacă în unele cazuri, oboseala oculară apare din cauza comportamentului nesănătos, precum statul îndelungat în fața computerului, alteori, aceasta poate avea la bază slăbirea mușchilor, ceea ce poate presupune un tratament mai complex.
Așadar, prezența la medicul specialist este necesară pentru o diagnosticare corectă, dar mai ales o corecție ale cărei efecte să se simtă mai rapid.
Oboseala ochilor este o afecțiune care trebuie corectată pentru a restabili acuitatea vizuală, dar și spori confortul la activitățile care solicită mușchii oculari.
Corectarea astenopiei se poate face doar în urma stabilirii corecte a unui diagnostic care să excludă alte afecțiuni. Din punct de vedere oftalmologic, un medic poate:
Pe lângă acestea, asigurarea unui mediu propice pentru citit sau lucrul la computer este esențială.
În ceea ce privește exercițiile care se pot efectua dacă suferi de astenopie acomodativă, printre cele care ajută se numără următoarele:
De asemenea, este foarte important să acorzi o atenție mai sporită activităților care solicită ochii foarte mult. Acest lucru poate presupune folosirea iluminatului adecvat, precum și a unei perechi de ochelari care să filtreze lumină albastră. Alternativ ,există folii sau ecrane care să facă același lucru. De asemenea, reducerea perioadei în care stai foarte mult timp în fața calculatorului și chiar a telefonului sau introducerea unor pauze la fiecare 50 de minute sau o oră va ajuta la relaxarea ochilor.
Alimentația joacă și ea un rol important în îmbunătățirea vederii în cazul astenopiei, astfel vitaminele A și D pot fi de folos în restabilirea acuității vizuale.
Din păcate, oboseala oculară și simptomele acesteia nu trec de la sine și nu pot fi ameliorate rapid, deși se pot observa mici îmbunătățiri imediat ce se remediază micile greșeli, precum statul cu orele în fața ecranelor.
Ce înseamnă astenopia oculară? Cunoscută și ca oboseală oculară, aceasta este una dintre cele mai comune probleme care a apărut odată cu folosirea mijloacelor tehnologice digitale, în special a ecranelor. Această tulburare exista și înainte în special la adulți, însă în ultimii ani, și copiii au ajuns să sufere de aceasta afecțiune. Pentru a evita complicațiile, cel mai simplu este să previi apariția sa.
În concluzie, atunci când te întrebi de ce îmi simt ochii obosiți, este bine să ai în vedere timpul petrecut în fața computerului, precum și alte activități care implică o solicitare de lungă durată a vederii. Astenopia acomodativă sau oboseala oculară poate apărea și la copii, mai ales când aceștia stau mult uitându-se pe telefoane sau calculatoare, dar și datorită unei poziții defectuoase în timpul cititului. Iluminatul incorect va contribui la agravarea situației care poate începe cu senzații de usturime și arsură, putând evolua până la migrene. Această tulburare nu poate fi diagnosticata decât de medicul oftalmolog care poate prescrie ochelari de corectare a viciului de refracție, precum și picături oftalmice, dar poate recomanda și exerciții de corecție. Un alt aspect important este că tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient, neexistând o metodă care să se aplice tuturor persoanelor care suferă de aceasta afecțiune.
Sursa foto: Pexels.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.