A- A+
Cataracta – opacifierea (scăderea transparenței) lentilei naturale a ochiului, reprezintă principala cauză de orbire reversibilă, iar operația de cataractă reprezintă cea mai frecventă intervenție chirurgicală în oftalmologie.
Odată cu avansarea tehnologiei, rezultatele postoperatorii au început să fie tot mai bune, și așteptările pacienților au început să crească ceea ce face necesară dezvoltarea în continuare a mijloacelor de obținere a rezultatelor refractive ideale.
Singura metodă de tratament a cataractei este operația. Nu există metode cunoscute de prevenire a acesteia. După stabilirea diagnosticului, se fac o serie de investigații necesare pentru operație.
Iată care sunt principalele investigații:
În funcție de recomandarea medicului, de prezența altor afecțiuni oculare și sistemice precum și de tipul de cristalin artificial ales, investigațiile pot cuprinde:
Alegerea tipului de implant:
Scopul operației de cataractă este înlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial care să restabilească nivelul vederii la aceeași valoare avută înainte de apariția cataractei. Pentru corecția viciilor de refracție asociate cataractei există mai multe tipuri de cristaline. Cristalinul artificial va fi ales pentru a compensa și dioptriile (ochelarii) de care au nevoie unii pacienți. Ochii emetropi, hipermetropi și miopi vor avea fiecare implant calculat corespunzător, iar astigmatismul va fi corectat cu un implant toric, personalizat în funcție de axul și dioptria cilindrului cât și de dioptria sferei. Există și posibilitatea corecției presbiopiei prin implant multifocal.
Cristalinele artificiale pliabile se împart în:
Rețineți! Alegerea tipului de cristalin va fi făcută de către pacient ținând cont de recomandarea medicului oftalmolog.
Tehnica operatorie prin facoemulsificare cu ultrasunete
Expulzia extraoculară a materialului cristalinian a fost consemnată prima dată în anul 600 Î.C.[5], însă prima extracție extracapsulară a cataractei a efectuat-o oftalmologul francez Jaques Daviel pe 8 aprilie 1747, tehnică a cărei apariție a reprezentat începutul erei moderne în chirurgia cataractei.[6]
În ceea ce privește tehnica de extracție a cristalinului, inovația a avut loc în 1967, când oftalmologul Charles D. Kelman a introdus facoemulsificarea ultrasonică, o tehnică ce a permis pacienților să petreacă mult mai puțin timp în spital, cu mai puține complicații.[7]
Tehnica operației de facoemulsificare și implant de pseudofak de cameră posterioară pliabil în sacul cristalinian presupune îndepărtarea materialului cristalinian din sacul în care acesta se găsește cu conservarea acestuia și implantarea în sac a implantului pliabil, manevre care au loc prin incizii mici, ce în general nu necesită sutură. Cristalinul cataractat este fragmentat prin intermediul ultrasunetelor și aspirat, fără a fi necesară realizarea unei incizii mari.
Avantajele majore ale operației de cataractă prin facoemulsificare cu ultrasunete sunt următoarele:
Rezultate postoperatorii:
În urma tratării pacienților prin implant de pseudofak, a cărui dioptrie a fost stabilită cu ajutorul ultimelor generații de formule de calcul, și utilizând parametri de lucru individualizați fiecărui pacient se dorește atingerea și menținerea acuității vizuale dorite și implicit a refracției țintă, disconfort minim al pacientului atât preoperator cât și intra și postoperator, satisfacția maximă a pacientului referitor la calitatea vieții vizuale.
În cazul în care, pe lângă cataractă, pacientul asociază și o altă patologie oculară cu impact major asupra funcției vizuale (ex : glaucom, degenerescență maculară sau alte afecțiuni retiniene), nivelul vederii postoperatorii va depinde de severitatea patologiei oculare asociate. În cazurile în care cataracta este foarte avansată, medicul nu poate vizualiza corect celelalte componente oculare. În aceasta situație, după operație, având o vizibilitate intraoculară bună, medicul va putea stabili celelalte posibile diagnostice. După noua evaluare, se va recomanda tratamentul necesar.
Referințe bibliografice:
Articolul este scris de doamna dr. Monica Mălăescu – medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: cataractă adult complicații cataractă cum alegem cristalinul operația de cataractă prin facoemulsificare operație cataractă avantaje tehnică operatorie cataractă