A- A+
Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală efectuată la nivelul pleoapelor pentru a îndepărta excesul de piele și pentru a reduce pungile de sub ochi. Este, de fapt, un lifting al ochilor care se face frecvent din motive estetice. Dar acest tip de operație poate fi realizat și pentru îmbunătățirea vederii, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, ale căror pleoape superioare căzute obstrucționează vederea. Descoperă în acest articol mai multe informații despre blefaroplastie, când se recomandă aceasta, care este rolul ei și în ce constă o operație de blefaroplastie.
Cuprins
Blefaroplastia poate avea atât un rol estetic, cât și practic, contribuind la eliminarea surplusului de piele și a grăsimii de la nivelul pleoapelor. Aceasta este des întâlnită la persoanele de peste 40 de ani care se confruntă cu procesul de îmbătrânire a pleoapelor. Pe măsură ce pielea îmbătrânește, aceasta își pierde treptat din elasticitate. Prin urmare, se acumulează un exces de piele pe pleoapele superioare și inferioare. Excesul de piele de pe pleoapele inferioare provoacă riduri și umflături, iar cel de pe pleoapele superioare poate împiedica vederea.
Blefaroplastia se recomandă în general persoanelor de peste 40 de ani, dar intervenția este efectuată și de către cei mai tineri din motive cosmetice. Realizată împreună cu alte proceduri, precum lifting de sprâncene sau lifting facial, aceasta contribuie la un aspect îmbunătățit al pielii.
Prin intermediul unei operații de blefaroplastie, se îndepărtează excesul de grăsime, piele și mușchi de la nivelul pleoapelor superioare și inferioare, pentru a oferi un aspect mai tânăr și pentru a îmbunătăți vederea. Această intervenție le este utilă persoanelor care se confruntă cu o serie de probleme ale pleoapelor, care le obstrucționează vederea. Aceste probleme pot fi cauzate de îmbătrânire, de traumatisme sau, pur și simplu, ele există din naștere.
Fie că se dorește îmbunătățirea aspectului sau că pacientul se confruntă cu probleme funcționale ale pleoapelor, blefaroplastia poate întineri zona din jurul ochilor, tratând:
Dacă pleoapele căzute interferează și cu vederea, sunt recomandate consultațiile oftalmologice pentru adulți, prin intermediul cărora poți primi un diagnostic și o soluție corectă pentru problema cu care te confrunți. Acest lucru este foarte util, având în vedere că pleoapele joacă un rol important în protejarea sănătății ochilor. Ele acoperă corneea delicată a ochiului și ajută la distribuirea lacrimilor pentru a menține ochiul umed. Dacă pleoapele nu funcționează așa cum trebuie, ochii pot deveni iritați, uscați și inflamați, acest lucru având un impact negativ asupra vederii, dar și asupra modului în care te simți și arăți.
Prin urmare, blefaroplastia poate fi de două tipuri, în funcție de scopul în care este efectuată. Operațiile cosmetice de pleoape se concentrează pe întinerire și pe îmbunătățirea aspectului facial prin reducerea liniilor, pungilor și a altor semne de îmbătrânire. În schimb, operațiile funcționale ale pleoapelor sunt necesare din punct de vedere medical, deoarece contribuie la o vedere mai bună și la menținerea sănătății ochilor.
Chirurgia pleoapelor poate fi o bună opțiune în cazul:
Blefaroplastia inferioară se efectuează cu scopul de a elimina pungile de sub ochi, țesutul flasc și grăsimea din jurul zonei inferioare a ochilor. Atunci când ochii sunt umflați, problema este pusă deseori pe seama oboselii sau a alergiilor, dar, de fapt, poate fi cauzată de grăsimea acumulată pe pleoapele inferioare.
Țesutul compus din mușchi și grăsime din jurul ochilor este conceput pentru a proteja structurile oculare delicate. În timp, acest țesut se poate lăsa, conferind un aspect neplăcut. Blefaroplastia inferioară poate elimina sau remodela grăsimea, strângând pielea din jurul ochilor. Acest lucru are ca rezultat o structură facială mai luminoasă, mai odihnită și mai tinerească. Termenul descrie mai multe tehnici chirurgicale care au ca scop îmbunătățirea aspectului pleoapelor inferioare.
Fie că este efectuată din motive cosmetice sau funcționale, blefaroplastia superioară este o intervenție chirurgicală din ce în ce mai populară la nivelul feței datorită posibilității de a elimina pielea flască și a grăsimii de deasupra ochilor.
Intervenția chirurgicală la nivelul pleoapelor superioare presupune repararea sau reconstrucția chirurgicală a acestora, inclusiv a pielii, a septului orbital sau a oricărei grăsimi în exces sau deficitare. Operația este utilă celor care se confruntă cu pierderi ale țesuturilor elastice, cu subțierea epidermei sau a țesutului conjunctiv din pleoape. Aceste modificări pot apărea din cauza îmbătrânirii, dar și influențele genetice sunt, de asemenea, puternice.
O blefaroplastie superioară poate fi recomandată din motive funcționale:
Foarte mulți pacienți apelează la blefaroplastia cosmetică, care urmărește obținerea unui pliu mai definit al pielii și o îmbunătățire a proeminenței grăsimii din pleoapele superioare. În unele cazuri, această procedură chirurgicală este des efectuată împreună cu ridicarea sprâncenelor.
Operația de blefaroplastie este o procedură chirurgicală cosmetică și funcțională frecvent efectuată. Dar, luând în calcul faptul că pleoapele protejează unul dintre cele mai importante simțuri, vederea, intervenția trebuie să se facă cu o evaluare și o planificare atentă. Pentru a avea rezultatele dorite și pentru a evita complicațiile postoperatorii, specialiștii examinează și monitorizează foarte bine pacienții.
Ca orice altă intervenție chirurgicală, și blefaroplastia prezintă câteva riscuri, care însă sunt destul de rare:
Înainte de a începe procedura propriu-zisă, medicul specialist îți poate pune întrebări referitoare la istoricul medical. Printre cele mai utile informații sunt intervențiile chirurgicale suferite anterior, alte afecțiuni actuale sau din trecut, precum glaucomul, ochii uscați, alergiile, problemele circulatorii, problemele tiroidiene sau diabetul. De asemenea, înainte de intervenția chirurgicală la pleoape, medicul îți va face și un examen oftalmologic complet.
De regulă, blefaroplastia se face în ambulatoriu, efectuându-se o anestezie locală pentru a amorți pleoapele sau o anestezie generală, în funcție de fiecare pacient în parte. În cazul unei blefaroplastii superioare, medicul va tăia de-a lungul pliului pleoapei și va îndepărta o parte din excesul de piele, mușchi și, eventual, grăsime. La final, tăietura este închisă. La blefaroplastia inferioară, chirurgul va face o tăietură chiar sub gene, în pliul ochiului sau în interiorul pleoapei inferioare, după care va îndepărta sau va redistribui excesul de grăsime, mușchi și piele lăsată. Operația durează aproximativ o oră, iar majoritatea pacienților pleacă acasă în aceeași zi.
Pe scurt, intervenția chirurgicală la nivelul pleoapelor superioare implică:
Blefaroplastia inferioară presupune următoarele:
Atunci când pleoapa superioară coboară în apropierea pupilei, medicul poate combina blefaroplastia cu o procedură numită ptoză. Aceasta este efectuată pentru a ridică pleoapa, precum și pentru a îndepărta excesul de piele.
Tăieturile realizate de medic în timpul operației vor fi închise prin intermediul unor copci foarte mici. Firele de la cusăturile din pleoapele superioare vor fi ținute, de regulă, între 3 și 6 zile. În funcție de tehnica utilizată, la pleoapele inferioare pot fi folosite sau nu copci.
Cel mai probabil, după operație medicul va pune unguent în ochi pentru a-i menține umeziți și îi va acoperi cu comprese reci. Acesta îți va da instrucțiuni detaliate despre cum să îngrijești corect zona pentru a evita complicațiile.
După ce intervenția a fost finalizată, pot exista mici semne de disconfort, care vor dispărea cu timpul:
În general, vânătăile și umflăturile se diminuează în 10-14 zile, iar cicatricile de la tăieturile chirurgicale pot avea nevoie de mai multe luni de zile pentru a se estompa. Pleoapele superioare au o vindecare mai mică, de aproximativ o săptămână, iar la cele superioare, vindecarea poate dura chiar și 3 săptămâni. Toate aceste simptome postoperatorii nu afectează activitatea curentă a pacienților, dar este recomandată o perioadă de repaus de aproximativ o săptămână.
Iată și câteva sfaturi pentru o recuperare mai ușoară după o operație de blefaroplastie:
În același timp, este bine să eviți:
Majoritatea persoanelor care au efectuat o blefaroplastie se simt mai încrezătoare în ele însele după o astfel de intervenție chirurgicală. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că arată mai tineri și se simt mai odihniți.
Rezultatele unei operații de blefaroplastie pot dura o viață întreagă dacă această procedură este realizată corect. În cazuri destul de rare, problemele pot recidiva, fiind nevoie de o nouă intervenție chirurgicală.
Fie că se dorește îmbunătățirea aspectului pleoapelor, fie că pacientul se confruntă cu probleme funcționale ale acestora, chirurgia pleoapelor sau blefaroplastia este de mare ajutor și poate fi efectuată la nivelul pleoapelor superioare, inferioare sau la ambele. Este des folosită pentru a trata semnele comune de îmbătrânire care apar la nivelul feței, în jurul ochilor. Deoarece, odată cu vârsta, pleoapele îmbătrânesc și își pierd din elasticitate, apar frecvent semne precum pleoape superioare căzute sau formarea de pungi sub ochi. Deși are în principal un rol estetic, această procedură este utilă și pentru îmbunătățirea vederii.
Așadar, blefaroplastia este o operație prin care se îndepărtează sau se repoziționează excesul de piele, mușchi și țesut gras. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, pot exista anumite complicații, dar acestea sunt foarte rare. Majoritatea pacienților se bucură de obținerea unui rezultat satisfăcător în ceea ce privește rezolvarea problemelor de vedere periferică, întinerirea ochilor sau îmbunătățirea aspectului pielii din jurul ochilor. Alături de alte operații de rejuvenare facială, blefaroplastia este o bună opțiune pentru a corecta micile probleme estetice din jurul ochilor.
Sursa foto: freepik.com, unsplash.com.
Referințe bibliografice:
https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-eyelid-surgery
https://ocalaeye.com/what-are-the-different-types-of-eyelid-surgery/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537078/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.