A- A+
Cancerul ocular este o formă extrem de rară ale cărei cauze nu sunt complet cunoscute. Chiar dacă o măsură care asigură o prevenție totală nu există, există numeroase măsuri prin care riscurile pot fi reduse drastic, iar cea mai importantă și eficientă cale constă în efectuarea controalelor periodice. Pentru că este important să previi și nu să combați, mersul la medic este crucial în prevenirea oricărei afecțiuni sau în controlul acesteia într-o fază incipientă când tratamentele au o eficacitate sporită.
Prevenția cancerului ocular pornește de la măsurile de protecție în fața razelor UV. Cele mai importante măsuri presupun purtarea unor ochelari de soare cu filtru UV400, utilizarea produselor SPF cu un nivel ridicat de protecție, purtarea pălăriilor și evitarea expunerii la soare pe timpul verii în intervalul 10-16. Pe lângă măsurile pe care trebuie să le integrezi în viața de zi cu zi, vizitele periodice la medic sunt esențiale. Orice control de rutină poate lupta cu severitatea unei afecțiuni.
Este bine de știut că formele de cancer ocular au o răspândire destul de rară, iar simptomele asociate sunt întâlnite mai des în numeroase afecțiuni oculare de o gravitate mult mai redusă. Cea mai bună soluție va fi întotdeauna mersul la medic pentru a reduce toate grijile. În cazul oricărei afecțiuni, specialistul va putea corela simptomele cu adevărata sursă de proveniență, iar un diagnostic se poate pune doar după efectuarea unui set de examinări și proceduri de specialitate.
Cuprins
Măsurile ce reduce riscul acestei afecțiuni țin de o protecție sporită în fața razelor UV, atât pe timpul verii cât și pe timpul primăverii. Razele UV sunt extrem de periculoase și reprezintă un factor de risc major în dezvoltarea melanomului pielii sau afecțiunilor oculare. Atât în prevenția cancerului de piele cât și în prevenția cancerului ocular este extrem de importantă limitarea expunerii la razele intense ale soarelui și utilizarea unui SPF cu un nivel ridicat de protecție împotriva razelor UVA și UVB deoarece cancerul ocular nu afectează doar globul intern, ci poate afecta și partea externă a ochiului, manifestându-se și la nivelul pleoapelor. O măsură de o importanță majoră este limitarea expunerii la soare în intervalul 10-16 când razele UV au cel mai ridicat și periculos nivel de acțiune.
Dintre toate măsurile de prevenție, cea mai importantă este purtarea unor ochelari de soare certificați, cu lentile generoase și un filtru UV400 care oferă o protecție de 99%, 100% în fața razelor UVA și UVB. Deși ochelarii de soare se găsesc peste tot și pot fi achiziționați din orice magazin de haine, cei cosmetici oferă o protecție redusă de cel mult 70%, iar perechile care nu specifică prezența filtrului UV nu au un filtru de protecție, iar purtarea lor pe timpul verii atrage riscuri majore. Ochelarii de soare sunt extrem de importanți și pentru cei mici. Copiii au nevoie de ochelari de soare cu cel mai ridicat nivel de protecție, iar specialiștii recomandă în cazul lor purtarea ochelarilor de adulți deoarece multe perechi destinate copiilor au un filtru de protecție necorespunzător.
Măsuri esențiale de protecție:
Cancerul ocular este o afecțiune destul de rară care poate afecta atât globul ocular cât și pleoapa, pielea, mușchii și nervii acesteia. Când afecțiunea se concentrează strict asupra globului ocular, această formă poartă numele de cancer intraocular și este răspândit ca melanom ocular, carcinom sau limfom Non-Hodgkin.
Cancerul ocular poate porni din globul ocular, din orbita oculară, din pleoape sau glandele lacrimale, iar forma care afectează partea internă este cunoscută sub denumirea de cancer primar intraocular. Cu toate acestea, cea mai frecventă afecțiune este cea intraoculară secundară, o formă care nu este considerată cancer ocular propriu zis și nu prezintă gravitatea formei primare.
Melanomul intraocular are cea mai mare răspândire dintre toate formele de cancer ocular, însă chiar și această formă este întâlnită destul de rar. Melanomul se dezvoltă în majoritatea cazurilor în uvee (melanom uveal) dar poate apărea și în conjunctivă sub forma melanomului conjunctival, însă această formă este extrem de rară. Melanomul uveal pornește de cele mai multe ori din iris. Această dezvoltare este mai ușor de observat și se identifică prin apariția petelor negre. De semnalat ar fi faptul că acest tip de melanom are o dezvoltare mult mai greoaie, iar șansele de vindecare sunt destul de mari.
Deși cancerul ocular nu se manifestă în stadiul incipient prin simptome intense, această afecțiune poate prezenta următoarele simptome:
De reținut ar fi faptul că și cea mai răspândită formă este destul de rară, iar simptomele specifice sunt foarte comune în cazul altor afecțiuni mai puțin severe. Dacă este resimțit cel puțin un simptom, este nevoie de o vizită la oftalmolog pentru a identifica cauza reală a disconfortului. În cazul oricărei afecțiuni oculare, medicul va putea corela simptomele cu adevărata sursă a problemei. Într-un stadiu incipient, toate tratamentele au o eficacitate sporită și vindecarea este atinsă mult mai ușor. Cum stadiile incipiente ale cancerului ocular nu sunt marcate de simptome foarte pronunțate, multe cazuri ajung să fie diagnosticate târziu când tratamentul nu mai are aceeași eficiență și procesul de vindecare poate fi îngreunat.
Diagnosticul unei afecțiuni oculare de orice tip se va putea pune doar în urma examinărilor și procedurilor de specialitate efectuate cu o aparatură performantă. În primă fază are loc examenul complet în care se analizează structurile oculare și se identifică eventualele probleme. Tot în seria de proceduri de diagnosticare intră și ecografia oculară care verifică dacă există sau nu tumori oculare. În cazul în care se descoperă apariția acestora, ecografia semnalează dimensiunea și localizarea unei tumori oculare. Dintre toate procedurile cea mai modernă și precisă este angiografia cu fluoresceina. Prin această investigație se realizează o examinare riguroasă la nivelul structurii oculare pentru a fi identificate cu acuratețe eventualele probleme sau alarme false.
Intervențiile necesare vor porni de la poziționarea tumorii și dimensiunea acesteia, ținând cont de aspecte generale precum rapiditatea dezvoltării și starea de sănătate a pacientului. Toate intervențiile se fac sub anestezie generală iar spitalizarea poate dura cel mult două zile. În funcție de rezultatele investigațiilor, melanomul ocular poate fi tratat prin iridectomie, iridotrabeculectomie, iridocicletomie, rezecție transclerală sau enucleare. Fiecare intervenție are la bază următoarele proceduri:
În cele din urmă, cancerul ocular este o afecțiune extrem de rară, iar simptomele asociate sunt întâlnite mult mai frecvent în cazul unor afecțiuni oculare populare cu o severitate mult mai redusă. Doar specialistul pune un diagnostic în urma unui set amănunțit de examinări, el va alege cel mai bun tratament pentru orice afecțiune, iar controalele periodice au o importanță cardinală în depistarea unei probleme la timp. Când afecțiunea este într-un stadiu incipient, tratamentele sunt mult mai simple și eficiente, iar vindecarea este accelerată. În cele din urmă, vizitele la medic sunt esențiale atât pentru alungarea grijilor, dar mai ales pentru menținerea sănătății ochilor.
Sursa articol: American Cancer Society
Sursa foto: Unsplash
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.