×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Șalazionul (Chalazionul): Ce este si cum se trateaza – Infosan.ro

iunie 1, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Știați că în interiorul pleoapelor există numeroase glande ce produc un ulei special care intră în compoziția filmului lacrimal și au rol în protecția suprafeței oculare? În momentul în care una din aceste glande se înfundă și nu-și mai elimină produsul de secreție apare așa zisul șalazion.

Despre cauzele, simptomele, diagnosticul dar mai ales tratamentul șalazionului ne-a povestit dr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Șalazionul este o formațiune nodulară ce variază în dimensiune putând să ajungă cât o boabă de mazăre și poate fi localizat atât la nivelul pleoapei superioare cât și al celei inferioare. Șalazionul apare în general după o evoluție inflamatorie cronică (2-3 săptămâni) și este prezent atât la adulți cât și la copii.

Cauze si simptome aparitie salazion (chalazion)

Printre cauzele de apariție reținem:

Diagnosticul este pus pe baza anamnezei și examenului oftalmologic de specialitate.

Diagnostic si tratament

În ce constă tratamentul:

Tratamentul constă în primul rând în igienă locală riguroasă și în evitarea atingerii pleoapelor cu mâna murdară. Se urmărește diminuarea inflamației prezente prin aplicarea unor antibiotice speciale sub formă de picături și unguent oftalmic. Compresele calde uscate și masajul palpebral local au rolul de a încerca fluidificarea și eliminarea secrețiilor glandei obstruate.

Dacă evoluția șalazionul este de lungă durată sau se închistează chiar după un tratament corect aplicat, acesta va necesita îndepărtare chirurgicală.

Prevenire si aparitie salazion

Iată cum prevenim șalazionul prin respectarea unor reguli simple:

 
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI