fbpx
×

Spitalul de Oftalmologie Infosan realizează operații de cataractă pentru adulți, în regim CASMB. Pentru mai multe detalii, sunați-ne la 021.211.4067

A- A+

Ce este șalazionul și cum se tratează

iunie 1, 2020 anca

Știați că în interiorul pleoapelor există numeroase glande ce produc un ulei special care intră în compoziția filmului lacrimal și au rol în protecția suprafeței oculare? În momentul în care una din aceste glande se înfundă și nu-și mai elimină produsul de secreție apare așa zisul șalazion.

Despre cauzele, simptomele, diagnosticul dar mai ales tratamentul șalazionului ne-a povestit dr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Șalazionul este o formațiune nodulară ce variază în dimensiune putând să ajungă cât o boabă de mazăre și poate fi localizat atât la nivelul pleoapei superioare cât și al celei inferioare. Șalazionul apare în general după o evoluție inflamatorie cronică (2-3 săptămâni) și este prezent atât la adulți cât și la copii.

Printre cauzele de apariție reținem:

Diagnosticul este pus pe baza anamnezei și examenului oftalmologic de specialitate.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul constă în primul rând în igienă locală riguroasă și în evitarea atingerii pleoapelor cu mâna murdară. Se urmărește diminuarea inflamației prezente prin aplicarea unor antibiotice speciale sub formă de picături și unguent oftalmic. Compresele calde uscate și masajul palpebral local au rolul de a încerca fluidificarea și eliminarea secrețiilor glandei obstruate.

Dacă evoluția șalazionul este de lungă durată sau se închistează chiar după un tratament corect aplicat, acesta va necesita îndepărtare chirurgicală.

Iată cum prevenim șalazionul prin respectarea unor reguli simple:

 

Etichete:

Contacteaza clinica Infosan pentru detalii sau programeaza-te pentru o consultatie
Sună acum!