×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Testare camp vizual: Ce este si la ce ajuta?

martie 11, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Câmpul vizual este cât de extins poate vedea ochiul tău atunci când te  concentrezi asupra unui punct central. Testarea câmpului vizual este o modalitate în care medicul oftalmolog  măsoară cât de bine vezi cu ambii ochi și cât din vedere s-a putut pierde în timp.

Un test de câmp vizual poate determina dacă ai puncte oarbe (numite scotoame) în vedere și unde se află. Dimensiunea și forma unui scotom pot arăta cum este afectată vederea de o boală oculară sau de o tulburare cerebrală. De exemplu, dacă ai glaucom, acest test te ajută să depistezi orice posibilă pierdere a vederii laterale (periferice) din această boală.

Oftalmologii folosesc, de asemenea, teste de câmp vizual pentru a evalua modul în care vederea poate fi limitată de  probleme ale pleoapelor, cum ar fi  ptoza și pleoapele căzute.

Câmpul vizual – Cum se realizează?

Explorarea câmpului vizual se face cu ajutorul unor aparate numite perimetre. Acest test alcătuiește de fapt o hartă a câmpului vizual pentru fiecare ochi în parte. Testul pentru determinarea câmpului vizual este o examinare subiectivă. Pentru ca testul să ofere informații relevante este necesar ca pacientul să înțeleagă instrucțiunile testului, să coopereze şi să efectueze testul în totalitate.

Ce afecțiuni se pot diagnostica cu ajutorul câmpului vizual?

Ce pregatire necesită efectuarea câmpului vizual?

Înainte de a ajunge la investigație, se recomandă ca pacientul să fie odihnit și să manifeste maximul de atenție la instrucțiunile oferite de persoana care va efectua examinarea. Cu câteva ore înainte nu se recomandă administrarea de medicamente care pot afecta capacitatea de concentrare.

Ce se întâmplă în timpul examinării câmpului vizual?

Testarea câmpului vizual se face cu fiecare ochi în parte (ochiul netestat este acoperit cu un ocluzor). Ulteror, pacientul este plasat în fața unei cupole, având capul sprijinit confortabil într-un suport (mentonieră). În timp ce pacientul privește înainte, în cupola din fața lui, se proiectează lumini de diverse intensități și dimensiuni. Pacientul trebuie să apese pe un buton de fiecare dată când percepe în periferie aceste spoturi luminoase. Dacă pacientul ratează un punct (nu-l vede atunci când este proiectat prima oară), aparatul revine în acel punct ulterior. La fel se întâmplă și dacă pacientul mișcă ochii din punctul de fixație (se uită după lumină).

Este o investigație dureroasă?

Pacientul nu simte niciun disconfort în timpul examinării, iar testarea nu implică riscuri. Necesită doar atenție și colaborare din partea pacientului.

Cât durează investigația?

În funcție de patologia fiecărui pacient câmpul vizual poate dura între 20-40 de minute.

Cum se interpretează testarea câmpului vizual?

Rezultatele se interpretează în contextul datelor clinice și prin corelarea statistică a hărților obținute cu cele ale pacienților sănătoși de aceeași vârstă și sex. Tonurile de gri închis/negru înseamnă că nervul optic nu mai transmite informația din acea zonă de retină afectată, iar tonurile de alb/gri deschis arată o funcționare normală.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI