×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ce este terapia vizuală și cum te ajută?

februarie 14, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Ce este terapia vizuală?

Terapia vizuală este denumirea generală pentru o serie de exerciții pentru ochi, dar în realitate reprezintă mult mai mult decât niște „exerciții pentru ochi”.

Terapia vizuală vizează tot aparatul vizual și în principal cortexul cerebral. Există tehnici complexe de terapie vizuală care aplicate corespunzător, pot schimba viețile pacienților cu ambliopie (ochi leneș).

Deși foarte răspândită în SUA, Canada și Australia, terapia vizuală este foarte puțin folosită în Europa și aproape necunoscută în România.

Terapia vizuală se bazează pe neuroplasticitatea creierului – capacitatea lui de a învăța lucruri noi. Ea este ancorată în principii științifice solide din domeniul neuro-oftalmologiei, optometriei, psihologiei și neuroștiințelor, toate validate prin studii clinice.

Pentru cine este recomandată terapia vizuală?

Terapia vizuală se recomandă persoanelor diagnosticate cu ambliopie (ochi leneș). Protocoalele de terapie se recomandă tuturor pacienților, indiferent de vârstă, eficiența fiind foarte mare la adolescenți ți adulții tineri.

Dacă vă încadrați în una de categoriile de pacienți de mai sus, vă recomandăm să nu amânați prea mult programarea pentru consultația de evaluare și apoi pentru terapie vizuală. Ea poate fi prescrisă atât copiilor, cât și adulților, dar cele mai mari rate de succes le au persoanele până la vârsta de 20-35 de ani.

Este adevărat că au existat și cazuri de pacienți ai Clinicii cu vârste de peste 40 de ani care și-au recuperat complet vederea, însă cu fiecare an care trece, recuperarea completă este mai greu de atins.

Cum decurge o sesiune de terapie vizuală?

După stabilirea protocolului de terapie vizuală, ședințele de terapie vor fi efectuate atât în clinică sub directa coordonare a terapeutului, cât și la domiciliu unde, după ce pacientul se va loga în aplicația de terapie vizuală pe PC sau laptop, va urma sesiunile de terapie vizuală conform protocolului stabilit de specialist.

În cât timp se observă primele rezultate ale terapiei vizuale?

Primele rezultate ale terapiei vizuale apar chiar după prima săptămână de tratament la clinică, unde se obțin creșteri ale acuității vizuale a pacienților de la 5% la 20% (în funcție de gradul ambliopiei și alte aspecte legate de pacient).

Specialistul monitorizează apoi de la distanță evoluția recuperării prin terapia vizuală la domiciliu și adaptează parametrii din program în funcție de performanțe.

Dacă ai fost diagnosticat cu ambliopie și ești în căutarea unui protocol de terapie eficient, programează-te pentru o consultație la INFOSAN București.

Sursă foto: Pixabay.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI