×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ce probleme oftalmologice apar între 3 și 4 ani?

octombrie 8, 2019 Dr. Andreea Ciubotaru

Dr. Andreea Ciubotaru – medic primar oftalmolog

La această vârstă, cele mai des întâlnite probleme oftalmologice sunt:

Strabismul, care poate fi corectat prin ochelari sau inervenție chirurgicală, dacă deviația oculară este mare.

Ambliopia, care atunci când se asociază cu strabismul este ușor depistată.

Părinții trebuie să aibă grijă mai ales la situațiile în care ochii copilului nu sunt deviați, micuțul arată absolut normal. Mai mult, el nu se plânge de dureri de cap, dar are totuși un ochi leneș, din princina unei dioptrii foarte mari a acelui ochi. Nu trebuie să uităm că ambliopia este o afecțiune care poate fi tratată cu rezultate bune doar până la vârsta de 6-7 ani.

Practic, medicul recomandă acoperirea ochiului sănătos tocmai pentru a-l forța pe cel slab să vadă. De asemenea, copilul va primi indicație de ochelari adecvați.

Atenție! Dacă ambliopia nu e corectată până la această vârstă, există riscul ca cel mic să aibă toată viața un ochi leneș.

Viciile de refracție (nevoia de ochelari) – mai frecvent hipermetropia asociată sau nu cu astigmatism. Destul de rar apare și miopia.

Rețineți!

În intervalul 3-4 ani, copilul trebuie dus la oftalmopediatru dacă:

Micuțul protestează la acoperirea unui ochi comparativ cu celalalt – are un ochi leneș.

Dacă copilul “ratează “ un test simplu de vedere stereoscopică – testul celor 2 creioane. Iată în ce constă acesta: îi dam copilului un creion ascuțit și îl rugăm să pună vârful exact peste vârful unui creion ținut de noi.

Dacă acest lucru este făcut fără probleme, copilul are vedere în spațiu. Însă, dacă copilul “bâjbâie” sau plasează vârful creionului lui departe de vârful nostru, atunci nu are vedere în spațiu. În consecință, este indicat să-l duceți la un consult, la un oftalmolog, deoarece poate să aibă o deviație mică oculară care alterează acest lucru.

Dacă apropie foarte mult jucăriile de ochi – atunci este vorba de miopie. Reamintim că miopia este un viciul de refracție caracterizat prin vedere bună de aproape, dar slabă la distanță.

Dacă clipește des și i se înroșesc seara ochii – poate să aibă nevoie de ochelari. Există posibilitatea de a avea hipermetropie sau astigmatism. De multe ori însă clipitul poate fi din cauza unei conjunctivite alergice. Dacă are acest tip de conjunctivită el se va “freaca” la ochi sau va spune că îl “mănâncă” ochii. Sau clipitul poate fi cauzat de un tic.

Dacă cel mic are o poziție anormală a capului când privește la televizor – de exemplu, preferă să privească cu capul întors într-o parte – fie este un diagnostic de astigmatism, fie există o formă specială de strabism.

Iată care sunt cele mai întâlnite probleme oftalmologice ce apar între 4 și 6 ani:

În acest interval, de regulă, sunt depistate strabismul, ambliopia și viciile de refracție.

În intervalul 4-6 ani, copilul trebuie dus la oftalmopediatru dacă:

Copilul clipeste des sau i se înroșesc ochii seara. Sau apropie mult obiectele de ochi sau scrie “cu nasul în caiet”. Este foarte posibil să aibă nevoie de ochelari.

Se plânge de dureri de cap.

Este extrem de nervos și agitat. Rețineți că de multe ori, un copil cu hipermetropie mare, fiindcă nu vede bine nici la aproape, nici la distanță poate fi irascibil!

Nu uitați!

Ești părinte și ești minunat! Însă nu te aștepta ca cel mic, dacă s-a născut cu un defect de vedere să vină și să-și spună: Mami, eu nu văd bine!

Copilul are impresia că vede totul corect, clar și bine, din simplu motiv că așa a văzut mereu. Nu are termen de comparație, nu știe cum trebuie să vadă clar, corect, normal!

Totodată, dacă are note slabe la școală, nu uitați că este foarte posibil ca de vină să fie o problemă oculară. Care se tratează!

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI