×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ce rame se poartă la ochelarii de vedere – criterii importante în funcție de care să le alegi pe cele potrivite

iulie 28, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Dacă ai plecat din cabinetul oftalmologic cu o prescripție pentru ochelari și știi deja care este tipul de lentile de care ai nevoie, ai nevoie și de ramă. Alegerea unor rame potrivite pentru ochelarii de vedere poate fi destul de grea, iar una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este să optezi pentru un anumit tip doar pentru designul ei sau prețul mic. Distanța pupilară este mult mai importantă în alegerea unor rame pentru ochelarii de vedere, la fel și dimensiunile acestora sau forma feței. Dacă ai în plan să îți schimbi ochelarii sau ramele, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!

Ce rame se poartă la ochelarii de vedere – estetică sau confort?

Unele persoane pun mai mult accent pe estetică și caută rame de ochelari care se potrivesc stilului personal și trendurilor de actualitate, în timp ce altele pun pe primul loc funcționalitatea. Ideal ar fi să găsești echilibrul dintre estetică și confort – există rame de ochelari care arată foarte bine, dar care exercită o presiune mare asupra nasului sau urechilor, provocând disconfort. Dacă vorbim de ochelarii de vedere care trebuie purtați pe tot parcursul zilei, cu atât mai mult trebuie să pui pe primul loc caracteristicile tehnice ale ramelor – distanța pupilară, dimensiunile ramei etc.

Și estetica ramelor este importantă, însă acest criteriu ar trebui să fie luat în considerare doar în momentul în care ai ajuns la două opțiuni finale, din care poți alege doar una. Așa că, înainte de a cumpăra prima pereche de ochelari care îți iese în cale doar pentru că îți plac ramele, întreabă-te dacă sunt potrivite și pentru ochii tăi și dacă îți vor asigura un grad ridicat de confort. Ochelarii nu trebuie să fie un obstacol în calea vederii, însă o ramă nepotrivită o poate perturba.

Ce ramă de ochelari ți se potrivește – factori tehnici de luat în considerare

Ce rame se poarta la ochelarii de vedere - interior optica Infosan

În alegerea ramelor potrivite pentru ochelarii de vedere trebuie să ții cont de câțiva factori tehnici, cum ar fi distanța pupilară sau dimensiunea ramei.

Cum alegi ramele de ochelari – ce este distanța pupilară?

Distanța pupilară reprezintă spațiul dintre centrele pupilelor. În medie, aceasta este cuprinsă între 54 și 74 mm în cazul adulților și între 43 și 58 mm la copii. De regulă, aceasta este măsurată de către medic, în cadrul consultațiilor oftalmologice pentru adulți sau copii. În mediul online circulă și diverse modalități prin care o poți măsura singur, acasă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  1. Așează-te în fața unei oglinzi, la o distanță de aproximativ 30 cm.
  2. Ia o riglă și pune-o la nivelul sprâncenelor.
  3. Închide ochiul drept și ține linia cu marcajul de 0 mm la mijlocul pupilei de la ochiul stâng.
  4. Deschide ochiul drept și uită-te din nou pe marcajul riglei în dreptul mijlocului pupilei de la ochiul drept. Aceasta este distanța pupilară.

Pare destul de ușor de măsurat, încă ai nevoie de o atenție maximă. Nu uita că vorbim de milimetri, iar precizia este extrem de importantă. Această variantă este recomandată doar dacă nu ai de ales. Dacă, în schimb, urmează să mergi și la un consult oftalmologic, întreabă medicul care este distanța ta pupilară. 

În funcție de distanța pupilară se alege dimensiunea ramei. Modelele masive, de dimensiuni mari, pot afecta centrul optic și pot duce la probleme de vedere. Chiar dacă lentila este bună, tu nu vei vedea mai bine, tocmai din cauza faptului că nu ai luat în considerare distanța pupilară atunci când ai ales dimensiunea ramei.

Cum alegi ramele pentru ochelari – cum determini dimensiunile ramei?

Dimensiunile ramei sunt la fel de importante. Dacă vrei să-ți schimbi ochelarii și ramele vechi au fost perfecte pentru tine, decizia va fi destul de ușoară. Fiecare ramă are inscripționat pe partea interioară a brațului dimensiunile lățimii lentilei, a punții nazale și a lungimii brațului. Dacă cumva aceste detalii s-au șters, poți face singur aceste măsurători. Iată cum:

Poți verifica dacă ai măsurat corect destul de ușor – se consideră că distanța pupilară este egală cu suma dintre lățimea unei lentile și puntea nazală. Spre exemplu, dacă medicul a măsurat o distanță pupilară de 60 mm, suma dintre cei doi indicatori ar trebui să fie identică sau cel puțin apropiată. 

Dacă ai aceste măsurători, îți va fi ușor să găsești o pereche potrivită de rame pentru ochelarii de vedere, fără să mai pierzi timpul probând tot felul de modele care poate nu îți sunt bune din punct de vedere al dimensiunilor. Dacă ești la prima pereche de ochelari de vedere și nu știi exact cum să folosești acești indicatori pentru a cumpăra ramele potrivite, poți întreba oricând un specialist.

Cum alegi ramele de ochelari în funcție de forma feței

Ce rame se poarta la ochelarii de vedere - femeie, ochelari de vedere cu jumatate de cadru

Forma feței este un criteriu de luat în considerare în momentul în care alegi ramele pentru ochelari. Există modele care, oricât de estetice ar fi, nu te avantajează, și variante pe care poate nu le iei în considerare de prima dată, iar după ce le probezi, realizezi că îți scot foarte bine în evidență anumite trăsături ale feței.  În rândurile de mai jos vei descoperi ce ramă de ochelari ți se potrivește în funcție de forma feței pe care o ai.

Ce rame de ochelari se potrivesc la fața rotundă sau ovală

Ce rame se poarta la ochelarii de vedere - model ochelari dreptunghiular, rama neagra

Fața rotundă este scoasă în evidență de următoarele tipuri de rame pentru ochelarii de vedere:

Atunci când vorbim despre ce rame se potrivesc la fața rotundă, din categoria ramelor pentru ochelari pe care ar trebui să le eviți fac parte ramele masive sau prea groase și cele rotunde sau prea mici pentru că accentuează și mai tare forma feței. 

Dacă ai o față ovală, te poți considera norocos pentru că această formă se potrivește cu majoritatea modelelor de rame pentru ochelari. Dacă ai probat deja câteva variante, probabil ai observat că pare că toate ramele au fost făcute pentru tine. Deși este un avantaj destul de mare, acest aspect îți poate îngreuna și mai tare decizia. Iată câteva tipuri de rame pentru ochelari pe care ar trebui să le încerci prima dată: rame rotunde pentru un aspect retro sau boem, rame ovale, rame cu forme geometrice, rame cu muchii drepte.

Ce rame de ochelari se poartă la fața pătrată sau dreptunghi

Ce rame se poarta la ochelarii de vedere - model ochelari rotunzi, rama aurie

Dacă ai o față pătrată, te poți orienta către modelele rotunde sau ovale pentru că aduc un plus de echilibru, modele subțiri pentru că minimizează aspectul robust al feței, modele tip aviator sau cu muchii rotunjite. Scopul ramelor pentru ochelari este să îmblânzească forma feței. Multe persoane cu o formă pătrată a feței sunt percepute ca fiind severe și neprietenoase, iar o pereche de ochelari cu rame delicate nu fac altceva decât să schimbe această percepție. Nu sunt recomandate ramele prea mari sau masive pentru că atrag atenția și mai tare asupra formei feței. 

În cazul unei fețe dreptunghiulare se recomandă modelele rotunde sau cu detalii laterale pentru că echilibrează proporțiile feței. Acest truc de a atrage atenția în zona laterală prin textură, culoare sau accesorii funcționează foarte bine în această situație. Ramele de ochelari subțiri accentuează această formă a feței, deci ar fi bine să le eviți – optează în schimb pentru ramele delicate, dar cu o lățime mai mare.

Ce rame de ochelari de vede ți se potrivesc dacă ai fața tip triunghi (inimă)

Ce rame se poarta la ochelarii de vedere - model ochelari tip cat eye, rama neagra

Dacă ai o formă a feței de triunghi sau inimă, probabil te întrebi cum să alegi ramele de ochelari potrivite și îți e destul de dificil să găsești niște modele care să-ți scoată în evidență trăsăturile. Le poți încerca pe cele subțiri și delicate sau pe cele tip cat eye, care pun accent pe zona ochilor. Ramele ovale sau rotunde, cele cu detalii laterale sau care au o lățime mai mare în partea de jos pot fi la fel de potrivite pentru această formă a feței pentru că mențin proporțiile armonioase. În schimb, modelele cu linii drepte sau cele masive nu avantajează persoanele cu o față tip triunghi sau inimă.

Ce rame de ochelari se poartă – factori estetici de luat în considerare

Ce rame se poarta la ochelarii de vedere - modele de ochelari cu rame colorate

Din categoria factorilor estetici pe care ar trebui să îi iei în considerare atunci când alegi ramele pentru ochelarii de vedere fac parte tipul cadrului, culoarea, materialul din care au fost realizate și prezența accesoriilor suplimentare (detalii decorative și multe altele). 

Când vine vorba despre ce rame de ochelari se poartă din punct de vedere al tipului cadrului, acestea sunt de 3 feluri:

Din punct de vedere al materialului din care au fost realizate, vorbim de cele mai multe ori de:

În funcție de gusturile tale și de personalitatea pe care o ai, poți opta pentru modele mai clasice, în culori neutre sau pentru modele care ies în evidență, în culori puternice sau cu elemente decorative. Atâta timp cât respectă caracteristicile tehnice care le fac potrivite pentru tine, poți opta pentru orice model de rame pentru ochelari. Estetica și prețul ar trebui să fie ultimele criterii luate în considerare pentru alegerea finală.

În concluzie, când vine vorba de subiectul ce rame se poartă la ochelarii de vedere, este important să știi că alegerea unui model poate fi uneori extrem de dificilă, mai ales când ai nu ai îndemână informațiile necesare și iei decizia doar în funcție de estetica ramei. Informațiile de mai sus te vor ajuta să alegi nu doar cea mai frumoasă ramă pentru ochelari, ci și cea mai practică și potrivită pentru tine. 

Surse foto: infosan.ro, unsplash.com

Referințe:

https://www.warbyparker.com/learn/pupillary-distance

https://www.visioncenter.org/pupillary-distance/

https://www.visionexpress.com/glasses/buyers-guide/choosing-the-right-frame

https://www.foreyes.com/blog/how-to-select-frames-for-your-eyeglasses/

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI