×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ce și cum văd bebelușii în primele luni de viață? Răspund oftalmopediatrul și neonatologul

decembrie 3, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Bebelușii nu pot distinge cu claritate chipurile părinților până aproape de vârsta de 3 luni, însă își pot dezvolta rapid, chiar din prima săptămână de naștere, abilitatea de a vedea în culori.

Și totuși, ce văd bebelușii în primele luni de viață, cum percep ei imaginile din jur, ce culori, mirosuri și sunete îi atrag, când încep să-și miște privirea de la un obiect la altul fără să-și miște și capul?

La toate aceste întrebări, dar nu numai, ne răspund:

Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmopediatru, doctor în științe medicale la Spitalul de Oftalmologie Infosan
Dr. Claudia Dobocan, medic rezident neonatolog la Spitalul Marie Curie și consultant în lactație acreditat IBCLC
Dr. Andreea Ciubotaru: „În prima săptămână deja văd în culori, iar la 2-3 luni își analizează mânuțele”
Sistemul vizual al nou-născutului are nevoie de timp pentru a se dezvolta. Ochii sugarilor nu sunt foarte sensibili la lumină în prima lună de viață, dar clipesc la blițul camerei foto, de exemplu. Sau privirea lor poate să fie atrasă de un obiect luminos.

În prima săptămână de viață, bebelușii nu văd prea multe detalii, însă pot să perceapă obiectele foarte apropiate numai în alb, negru sau gri. Cu toate acestea, ei încep extrem de repede să-și dezvolte abilitatea de a vedea în culori. De asemenea, la o săptămână după naștere, pot vedea roșu, portocaliu, galben și verde.

În prima lună de viață, copilul începe să aibă contact vizual, dar capul și ochii se mișcă împreună. Părinții trebuie să aibă răbdare și să nu-și facă griji. La această vârstă, mișcările oculare nu sunt coordonate și tocmai de aceea, dacă observăm o deviație intermitentă a ochilor, nu trebuie să o percepem ca pe un semnal de alarmă.

Progresele apar între luna a 2-a și a 3-a de viață. În această perioadă, vederea bebelușului înregistrează numeroase progrese. Mai exact, ochii lui încep să se miște coordonat, iar acuitatea vizuală se îmbunătățește. Cei mici încep să urmărească obiectele și persoanele din jurul lor și încep să-și analizeze mânuțele. Și, foarte important, ei deja încep să-și miște privirea de la un obiect la altul fără să-și miște și capul, așa cum o făceau în prima lună de viață.

În jurul vârstei de 5 luni, bebelușii încep să aprecieze distanța, apucă mai încrezători obiectele din apropiere, dar și pe cele mai îndepărtate, își recunosc părinții și chiar le zâmbesc.

Spre vârsta de 8 luni, bebelușii deja încep să meargă de-a bușilea, lucru care le îmbunătățește coordonarea mână-ochi, iar între 9 și 12 luni încearcă să se ridice în picioare și ochii lor capătă culoarea permanentă.

Articol aparut in: CSID

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI