A- A+
Sănătatea oculară este extrem de importantă indiferent de vârstă, majoritatea afecțiunilor la nivelul ochilor putând fi prevenite prin consultații regulate la medic. Chiar dacă apariția acestora nu poate fi controlată, este bine să știi totuși cu ce te-ai putea confrunta. Un exemplu este celulita orbitală, care reprezintă o afecțiune relativ rară, necontagioasă, dar care poate provoca simptome inconfortabile sau chiar dureroase.
Celulita orbitală este o infecție a țesuturilor moi ale orbitei posterioare septului orbital. Aceasta are diverse cauze și poate fi asociată cu complicații grave. Oricine poate suferi de o astfel de afecțiune, dar copiii sunt cei mai predispuși. Atunci când nu este tratată la timp și corespunzător, celulita orbitală devine periculoasă, putând duce la pierderea vederii sau la alte afecțiuni grave, care pun viața în pericol.
În continuarea acestui articol vei afla informații importante despre această boală, cauze, simptome și alte aspecte esențiale în depistarea precoce și tratarea corespunzătoare a celulitei orbitale.
Cuprins
Celulita orbitală este o infecție a țesuturilor moi și a grăsimii care țin ochiul în orbită. O cauză frecventă a acestei boli este focarul extern de infecție, cum ar fi, de exemplu, o rană. De asemenea, aceasta poate fi cauzată de o infecție a sinusurilor nazale, a dinților sau de o răspândire metastatică ce provine din altă zonă. Simptomele pot include durere, febră, umflături ale pleoapelor, afectarea vederii și a mișcărilor oculare, stare de rău. Descoperă în cele ce urmează care sunt principalele simptome, cauze și metode de prevenire.
Deși copiii pot prezenta forme mai severe, simptomele celulitei orbitale sunt relativ aceleași atât la adulți, cât și la cei mici. Acestea pot include:
Diagnosticul celulitei orbitale trebuie să înceapă în primul rând cu un examen fizic. În acest sens, extrem de importante sunt consultațiile oftalmologice pentru copii, care pot evalua pacienții de vârste mici cu suspiciune de celulita orbitală. Medicul va examina mișcările extraoculare, acuitatea vizuală și proptosisul. Ulterior, se vor face și teste de diagnosticare care să confirme boala și care să determine ce tip de bacterie o provoacă. Testele vor indica, de asemenea, dacă infecția este preseptală, ceea ce înseamnă că boala este mai puțin gravă, dar care necesită și ea tratament imediat. Acest tip de infecție poate evolua rapid către celulită orbitală dacă nu este tratată la timp. De asemenea, prin consultații oftalmologice pentru adulți efectuate în mod regulat, poți avea grijă de sănătatea oculară și poți preveni apariția bolilor grave.
Pentru diagnosticare se pot face și alte teste precum:
În majoritatea cazurilor de celulită orbitală, rinosinuzita bacteriană sub diverse forme, cum ar fi pansinuzita sau sinuzita etmoidală, este sursă de infecție. Aceste probleme sunt mai des întâlnite la copiii mici și mai puțin la adulți și copiii mai mari. Așadar, infecțiile bacteriene netratate la nivelul sinusurilor sunt o sursă frecventă de celulită orbitală. Infecția se poate răspândi foarte ușor în spatele septului orbital, care este o membrană subțire și fibroasă ce acoperă partea din față a ochiului.
În unele cazuri, celulita orbitală se poate răspândi de la o infecție dentară sau de la un alt tip de infecție localizată oriunde în organism și care intră în fluxul sanguin. Rănile, mușcăturile de insecte sau de animale din jurul ochilor sunt, de asemenea, posibile cauze ale celulitei orbitale. Dacriocistita poate fi și ea un potențial factor de risc, apărând atunci când canalele lacrimale sunt înfundate, iar secrețiile nu mai curg normal.
Cele mai frecvente tipuri de bacterii care cauzează această boală sunt Streptococcus și Staphylococcus aureus, dar există și alte tulpini care pot fi o cauză. La copiii cu vârste de până la 9 ani, celulita orbitală este cauzată, de regulă, de o singură bacterie. În cazul adulților și a copiilor mai mari pot fi implicate mai multe tulpini de bacterii, motiv pentru care afecțiunea devine mai dificil de tratat.
Celulita orbitală poate fi prevenită prin tratarea oricăror infecții cât mai repede posibil, indiferent dacă acestea se află în cavitatea bucală sau în sinusuri. Acest lucru va împiedica răspândirea bacteriilor la țesutul din jurul ochiului.
Atunci când apare acest tip de afecțiune, este foarte important ca simptomele să fie diagnosticate imediat. Cu cât se începe mai repede un tratament corespunzător, cu atât este mai puțin probabil să apară și alte complicații.
Celulita orbitală la copii reprezintă o problemă care nu trebuie neglijată. Dacă copilul tău prezintă oricare dintre simptome, are nevoie de tratament medical imediat. Bacteriile comune care o cauzează sunt Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae, acestea putând ajunge în zona ochiului în multe moduri diferite.
Un copil este mai expus riscului de celulită orbitală dacă a avut o leziune în zona ochiului sau o infecție a sinusurilor. De asemenea, vârsta poate constitui un alt factor de risc major. Deși poate apărea oricând, boala este mai frecventă la copiii mai mici de 7 ani. Debutează de foarte multe ori în urma unei infecții virale sau bacteriene, care s-a răspândit la sinusurile paranazale și apoi la orbită. În majoritatea cazurilor de celulită orbitală, sinuzita este prezentă.
Pentru a diagnostica celulita ochiului la copii, medicul va pune întrebări legate de simptome și de istoricul de sănătate al pacientului. Testele suplimentare sunt aceleași ca în cazul adulților, și anume tomografia computerizată și testele de sânge. Acestea pot arăta cât de mult din zona ochilor este infectată. Tratamentul va depinde de simptome, vârstă, starea de sănătate generală a copilului și de cât de severă este afecțiunea.
După stabilirea diagnosticului, care se poate face prin anamneză, examinare fizică și CT sau RMN, urmează prescrierea unei scheme de tratament potrivite. Tratamentul constă, de regulă, în administrarea de antibiotice și drenaj chirurgical. Deși poate apărea la orice vârstă, celulita orbitală este mai frecventă în rândul copiilor, fiind cel mai adesea cauzată de extinderea unei infecții din sinusul etmoid. Agenții patogeni care provoacă această infecție variază în funcție de etiologie și de vârsta pacientului. Spre exemplu, copiii cu vârsta sub 9 ani au, de regulă, o infecție cu un singur agent patogen, în timp ce cei mai mari de 15 ani au de cele mai multe ori o infecție polimicrobiană. Organismele cauzatoare includ bacteriile aerobe și anaerobe și chiar fungice sau micobacterii.
Iată care sunt, mai exact, metodele de tratament pentru celulita orbitală și ce complicații pot apărea dacă aceasta nu este depistată și tratată la timp de către un medic.
Perspectivele de tratare a celulitei orbitale sunt pozitive, cel mai important mod de a preveni complicațiile fiind depistarea timpurie a semnelor și controlul oftalmologic. Cazurile simple pot fi tratate doar cu antibiotice până la dispariția tuturor simptomelor de celulită orbitală.
Durata tratamentului variază de la un pacient la altul și de afecțiunea care a determinat apariția celulitei oculare. De exemplu, persoanelor cu sinuzită etmoidală severă li s-ar putea prescrie chiar și 4 săptămâni de antibiotic. Bineînțeles, acest lucru este stabilit întotdeauna de către medic în urma evaluării semnelor, a testelor și a examinării. Dar, cu siguranță, atunci când celulita orbitală își are originea în focare mai mari de infecție, cum ar fi sinuzita, aceasta se poate manifesta sever. Prin urmare, necesită tratament pe măsură, deoarece abcesele periostale se pot acumula în cantități destul de mari. În aceste cazuri este posibilă și internarea în spital pentru administrarea pe cale venoasă a medicamentelor și pentru monitorizarea mai atentă a pacientului. Antibioticele orale vor fi necesare pentru încă 2 sau 3 săptămâni sau până când simptomele dispar complet.
Având în vedere complicațiile care pot surveni în urma acestei afecțiuni și viteza cu care se răspândește, tratamentul cu antibiotice cu spectru larg se începe rapid, chiar înainte de a primi rezultatele la testele de diagnosticare. Ulterior, dacă starea pacientului nu se îmbunătățește, acestea pot fi schimbate cu altele.
În cazul în care infecția nu răspunde la tratamentul prescris de medic sau dacă dă semne de agravare, intervenția chirurgicală reprezintă următorul pas. Operația contribuie la stoparea progresului infecției, realizându-se drenarea lichidului din sinusuri sau din orbita afectată de boală. De regulă, intervențiile chirurgicale sunt mai des întâlnite în cazul adulților, copiii răspunzând destul de bine la tratamentul cu antibiotice.
Procedurile chirurgicale sunt recomandate în următoarele cazuri:
Timpul de recuperare după o astfel de intervenție este mai lung decât în cazul tratamentului simplu cu antibiotic.
Dacă ai suferit de celulită orbitală, trebuie să știi că acest lucru nu înseamnă că ești predispus să o faci din nou. Cu toate acestea, dacă te confrunți cu infecții sinusale recurente, este foarte important să-ți monitorizezi în permanență starea de sănătate și să tratezi rapid orice problemă apărută. Acest lucru va contribui la prevenirea răspândirii infecției și la apariția recidivei.
Diagnosticarea și tratarea la timp reprezintă cel mai important mod prin care poți preveni complicațiile unei astfel de boli. Dacă ai o infecție a sinusurilor sau orice simptome de infecție orbitală, apelează imediat la un medic. Ține cont de faptul că afecțiunea se răspândește extrem de repede și că trebuie tratată cât mai curând posibil.
Complicațiile grave apărute în urma celulitei orbitale netratate pot fi următoarele:
Celulita orbitală reprezintă o urgență oculară care trebuie să fie gestionată de către medici. Aceștia vor prescrie antibioticele necesare și alte terapii de susținere. Pe lângă examinarea de către un oftalmolog, este posibil să fie nevoie și de consultul unui otorinolaringolog pentru că, în unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. În lipsa unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător, boala poate progresa, extinzându-se în zone adiacente și provocând complicații grave, precum cele menționate mai sus.
Celulita preseptală este similară celei orbitale, ambele fiind cauzate de o infecție bacteriană în jurul ochiului. Diferența între acestea este locul sau partea ochiului care este afectată. Astfel, celulita preseptală se localizează la nivelul pielii din jurul ochiului sau al pleoapei, spre deosebire de cea orbitală, care afectează țesuturi mai profunde, cauzând probleme de vedere.
De asemenea, o altă afecțiune asemănătoare ca simptomatologie este conjunctivita, care este provocată de viruși, bacterii sau reacții alergice. Aceasta este contagioasă și se localizează în jurul țesutului transparent care căptușește suprafața interioară a pleoapei și învelișul exterior al globului ocular.
Așadar, celulita orbitală este o infecție gravă, care necesită tratament cât mai curând posibil. Din fericire, aceasta răspunde destul de bine la antibiotice, fiind relativ ușor de vindecat, mai ales în cazurile simple depistate precoce. Pentru a-ți menține sănătatea oculară, atât a ta, cât și a copiilor tăi, este esențial să efectuezi controale oftalmologice regulate, mai ales atunci când observi orice modificări sau schimbări la nivelul ochilor.
Sursa foto: unsplash.com, freepik.com
Referințe bibliografice:
https://www.healthline.com/health/orbital-cellulitis#treatment
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29248536/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507901/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24499-orbital-cellulitis#prevention
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=cellulitis-of-the-eye-în-children-90-P02074
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.