A- A+
Chalazionul sau şalazionul este cunoscut şi cu denumirea de chist meibomian ce reprezintă o infecţie oculară care se poate dezvolta şi localiza atât în zona pleoapei superioare, cât şi a celei inferioare. Atunci când glandele situate la marginea pleoapelor acumulează o cantitate mai mare de secreție seboreică care se blochează în canalul de excreţie al acestora, apare infecţia oculară numită chalazion, respectiv şalazion. De asemenea, în funcţie de evoluţia sa, poate să aibă diverse forme şi dimensiuni.
În acest articol îţi vom prezenta mai multe informaţii esenţiale despre această inflamație cronică, ce poartă denumirea de chalazion, pe care este necesar să le cunoști. Poate să afecteze atât persoanele adulte, cât şi copiii de toate vârstele. Prin urmare, vei putea să descoperi ce reprezintă, cum se manifestă, care sunt cauzele şi simptomele întâlnite frecvent în cazul persoanelor care dezvoltă chalazion sau şalazion pe pleoapa superioară sau inferioară a ochiului, care sunt factorii de risc şi cum se poate preveni.
Cuprins
Dacă te întrebi cum poţi să recunoşti un chalazion, acesta se poate distinge după forma proeminentă pe care o are. Mai exact, șalazionul arată ca o umflătură închistată care se află fie la nivelul pleoapei superioare, fie la cel al pleoapei inferioare. Această inflamaţie oculară are o culoare roşiatică pe margine, putând fi vizibil, în multe cazuri, chiar şi puroiul acumulat în interior. Conform aspectului, dar şi al modului de formare şi manifestare, mai poartă şi denumirea de chist meibomian. Iată de ce şalazionul se mai numeşte şi chist meibomian sau chist de pleoapă:
Important! Pentru orice senzaţie neplăcută sau infecţie localizată la nivelul ochilor este recomandat să ceri sfatul unui medic oftalmolog în cadrul unei consultaţii oftalmologice pentru adulţi, pentru a evita posibilele complicaţii determinate de şalazion sau alte tipuri de afecţiuni oculare nedorite. La Infosan.ro vei putea să găseşti o echipă medicală pasionată şi dornică de a-ţi reda o vedere sănătoasă.
Chalazionul se dezvoltă, cu precădere, la persoanele adulte. Cu toate că această afecţiune oculară nu se întâlneşte foarte des în cazul copiilor, poate exista riscul de infectare a unui chist şi de răspândire a infecţiei atât pe pleoapă, cât şi pe ţesuturile care se află în jurul ochiului. Starea de sănătate, sistemul imunitar şi vârsta copilului pot să determine sau nu dezvoltarea infecţiei oculare şalazion.
În cazul în care micuţul tău prezintă simptome precum inflamaţia pleoapelor, umflarea treptată a acestora, disconfort sau durere, nu ezita să consulţi sfatul unui medic specialist oftalmolog şi să-l însoţeşti la o consultație oftalmologică pentru copii pentru a primi tratamentul şi recomandările potrivite pentru recuperarea stării de sănătate a ochilor.
Ce este șalazionul? Şalazionul este o afecţiune oculară care are o evoluţie treptată, după cum ai putut observa pe parcursul acestui articol. În momentul în care glanda seboreică se blochează şi nu mai poate să-şi efectueze procesul natural de umezire al ochiului, aceasta va începe să reţină soluţiile şi uleiurile produse în mod firesc de ochi, ceea ce va duce la inflamarea şi formarea unui chist. Dacă şalazionul este de mici dimensiuni, acesta poate să dispară şi singur, fără a fi necesare alte intervenţii.
Mai departe vei afla care sunt alte cauze ale apariţiei şalazionului, principalii factori de risc, posibilele complicaţii şi cele mai întâlnite simptome.
Cele mai frecvente cauze care determină apariţia şi dezvoltarea chalazionului pot fi următoarele:
Infecţia oculară numită şalazion se întâlneşte, de cele mai multe ori, la persoanele adulte care prezintă următorii factori de risc şi complicaţii:
Pe lângă acestea, au mai existat cazuri în care s-a dezvoltat această afecţiune, şalazion. Alţi factori de risc şi posibile complicaţii pot fi determinate de diverse probleme de sănătate, precum bolile cronice.
Cele mai întâlnite simptome ale şalazionului atât la persoanele adulte, cât şi la copii, sunt următoarele:
Aşadar, acestea sunt principalele cauze, simptome, dar şi factori de risc sau complicaţii care sunt specifice afecţiunii oculare şalazion. Dacă te confrunţi cu oricare dintre aceste semne, îţi recomandăm să te adresezi, cât mai repede, unui medic specialist oftalmolog pentru a-ţi prescrie tratamentul corect.
Medicul specialist oftalmolog este în măsură să stabilească diagnosticul. Acesta se va putea oferi după ce se va efectua o investigaţie medicală amănunţită. De exemplu, se vor putea solicita informaţii generale despre istoricul medical personal, se va realiza un examen oftalmologic atât extern, cât şi intern al ochiului, pleoapelor, texturii pielii şi alte examinări specifice unui consult medical oftalmologic complet.
Şalazionul se va trata conform recomandărilor medicului oftalmolog. Cu toate că există diverse soluţii generale, precum aplicarea unor comprese sterile îmbibate în apă caldă sau masarea uşoară a zonei afectate, este necesar să reţii că cele mai potrivite tratamente sunt cele pe care le vei primi din partea medicului oftalmolog. Perioada de recuperare după şalazion poate să varieze, având o durată de câteva zile până la câteva săptămâni, conform gradului de afectare.
Mai mult decât atât, în funcţie de gradul de evoluţie al infecţiei oculare cu chalazion, medicul va putea prescrie diverse picături pentru ochi, creme speciale pentru pleoapele superioare sau inferioare, injecţii cu corticosteroizi sau eliminarea chistului prin intermediul unei intervenţii chirurgicale, urmând să se administreze un tratament local, cu antiinflamatorii şi antibiotice.
Important! Toate aceste informaţii au caracter informativ şi nu înlocuiesc consultul medical amănunţit sau recomandările potrivite pentru fiecare persoană în cauză. Dacă ai sesizat că te confrunţi cu oricare dintre simptomele pe care le-ai descoperit aici, consultă sfatul unui medic din echipa Infosan şi vei primi recomandări de tratamente şi nu numai!
Există moduri în care se poate preveni apariţia şalazionului atât în cazul persoanelor adulte, cât şi al copiilor, cum ar fi:
În concluzie, şalazionul sau chalazionul este cunoscut şi sub denumirea de chist meibomian care are diverse forme şi trepte de evoluţie, fiind posibil să apară atât la adulți, cât și la copii. Fiindcă se tratează, pentru a evita posibilele complicaţii a acestei inflamaţii oculare, adresează-te unui medic oftalmolog pentru a-ţi prescrie cel mai potrivit tratament care să te ajute în această situaţie. La Infosan vei primi informaţii medicale, recomandări şi tratamente potrivite pentru tine, dar şi pentru copilul tău.
Sursă foto: Depositphotos.com
Referinţe:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17657-chalazion
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/chalazion?sso=y
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324215#summary
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.