A- A+
Cheratita este o inflamație a corneei, membrana transparentă din partea din față a globului ocular. Această inflamație necesită tratament îndelungat.
Specialiștii susțin că cele mai frecvente cauze ale cheratitei sunt infecțiile provocate de virusuri, bacterii sau fungi. Mai mult, dacă are loc o inflamare a conjunctivei, diagnosticul este de cherato-conjunctivită.
Principalele semne și simptome sunt:
Printre primele semne care anunță prezența cheratitei sunt înroșirea intensă a ochiului, durerea, lăcrimarea excesivă, sensibilitatea la lumină, slăbirea vederii sau vederea în ceață. Însă pacientul se poate confrunta și cu o secreție purulentă, mai ales dacă este vorba despre o cheratită bacteriană. De asemenea, este posibil să apară și senzații precum sunt cele de uscăciune sau mâncărime a ochilor.
Pacienții cu glaucom au un risc crescut
Specialiștii susțin că persoanele cu afecțiuni cronice sau cele care sunt diagnosticate cu glaucom au un risc mai mare de a face cheratită.
În ce constă tratamentul:
Tratamentul este complicat și trebuie administrat imediat după apariția primelor simptome ale afecțiunii. Mai mult, spune medicii, înainte ca analizele de laborator să stabilească tipul infecției, este necesară administrarea de antibiotice, apoi antivirale, antifungice, în funcție de rezultatele testelor.
Rețineți: În lipsa unui tratament adecvat, cheratita poate duce la apariția unor complicații grave sau chiar la pierderea vederii. Mai mult, uneori, cheratitele bacteriene și fungice se pot transforma în infecții grave denumite abcese corneene.
Cum se previne cheratita:
Prevenirea se realizează prin evitarea contactului cu germenul patogen cauzator de infecție: igiena corectă a mâinilor, evitarea mediilor posibil infectate. De asemenea, indicat este și să evităm fumul de țigară, expunerea la praf, la aerul condiționat.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: cheratită cum se previne cheratita semne și simptome cheratită tratament cheratită