fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Clipitul des – neurologie, mecanisme, cauze și prevenție

iunie 14, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Clipitul – un subiect de discuție sau informare ușor ignorat de majoritatea oamenilor. Asta deoarece vorbim despre un reflex, și nu despre un comportament făcut voluntar (doar în anumite situații). Cu toții suntem atât de obișnuiți cu clipitul, încât nu ne dăm seama de câte ori pe zi ajungem să facem acest comportament și nici nu ne punem întrebarea „Oare clipesc normal?”, deoarece clipitul este acolo dintotdeauna. El este esențial pentru sănătatea ochilor. Îi ajută să rămână hidratați, să se oxigeneze mai bine și îi curăță de impurități.

Nu toată lumea clipește des, la fel de mult și nici nu avem toți aceeași rată de clipit. Bebelușii și copiii mici clipesc de 10 ori mai puțin / minut decât un adult. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ajungem să clipim des. Conform statisticilor, media este între 900-1200 de clipiri pe oră pentru un adult. Dar cât este de bine să clipim des? Sau, mai corect spus, cât de des este sănătos să clipim?

Informații generale despre clipit

Dacă ai făcut vreodată concurs cu prietenii tăi în ceea ce privește perioada de timp în care să nu clipiți, probabil ați ajuns la cel mult câteva minute. Asta pentru că acest comportament este un reflex natural și nu poate fi oprit și nici controlat pentru o perioadă lungă de timp. După aceste minute, ochii au început să se simtă ca și cum ar arde și usturau tare. Este normal. Deoarece clipitul are și rol de hidratare a ochilor. Dar ce este, mai exact, clipitul și care este mecanismul din spate?

Ce este clipitul

Ce este clipitul

Clipitul este un reflex normal, natural, care se întâmplă involuntar. Se descrie printr-o închidere simultană a pleoapelor superioare și inferioare. Clipitul protejează ochii de senzația de uscăciune, de lumina prea puternică, de obiectele străine care pot lovi ochiul etc. Clipitul se întâmplă și pentru a regla sau a controla lacrimile care hidratează și curăță suprafața oculară. Nou născuții clipesc de 2 ori într-un minut. Până în perioada adolescenței, acest număr crește foarte mult – de până la 7-8 ori mai mult – și rămâne așa. De asemenea, clipitul poate crește în frecvență ca răspuns la durere, la lumina puternică a soarelui sau chiar la unele schimbări bruște sau nu de temperatură și umiditate.

Care este mecanismul de funcționare al clipitului

Clipitul involuntar poate să fie subdivizat în clipit spontan sau reflex. Clipitul spontan are loc la nivel subconștient, este declanșat de sistemul nervos autonom și este responsabil pentru o mare parte din clipitul de peste zi. Ajută la menținerea intactă a filmului lacrimal pentru că umezește corespunzător suprafața oculară și îndepărtează resturile de peliculă lacrimală. Reflexul de a clipi este determinat de un stimul extern: lumină puternică apărută dintr-o dată, un zgomot puternic auzit brusc, încercarea de a atinge suprafața ochiului cu degetul etc. Se poate clipi și în mod voluntar în câteva situații: pentru a umezi, în mod conștient, suprafața oculară după o perioadă lungă în care nu s-a clipit sau pentru a exersa înlocuirea unui comportament de clipit des nesănătos cu unul sănătos.

Ce se poate întâmpla dacă nu clipim

Ce se poate întâmpla dacă nu clipim

Dacă nu clipim sau dacă nu clipim suficient de mult, atunci pot exista o serie de consecințe.

Cauze ale clipitului des

Clipitul des la copii și adulți poate apărea din mai multe cauze. Există posibilitatea de a fi o problemă neurologică la bază sau pur și simplu ochii sunt mai deshidratați – din cauza expunerii la diverși factori – și obosiți.

De ce apare fenomenul de clipit des la copii

De ce apare fenomenul de clipit des la copii

Părinții care se confruntă cu clipitul des la copiii lor se întreabă adesea dacă trebuie sau nu să se îngrijoreze pentru acest fapt. În general, acest simptom nu este unul îngrijorător, dar chiar și așa este important să consulți un pediatru sau un medic oftalmolog. În cazuri rare, acest clipit des poate fi un semn al unei afecțiuni neurologice care poate duce la pierderea vederii.

În urma unor studii cu eșantioane mari de copii sub 16 ani s-a constatat că există câteva cauze comune ale clipitului des la copii:

De ce apare fenomenul de clipit des la adulți

În cazul adulților, la fel ca în cazul copiilor, există, în mare parte, aceleași cauze.

În cazuri rare poate să fie vorba despre probleme neurologice.

Modalități de oprire a clipitului involuntar

Modalități de prevenire a clipitului des dna cu picaturi pt ochi

În funcție de cauza care declanșează reflexul de clipit mai des decât este normal, acestea poate dispărea de la sine sau are nevoie de tratament. Atunci când clipirea este singurul simptom care apare și nu este depistată nicio cauză, o vizită la medicul oftalmolog îl poate face pe acesta să spună că este nevoie să mai aștepți câteva săptămâni sau luni pentru a vedea dacă nu cumva trece de la sine. Lucru foarte probabil.

În cazul în care clipitul des la copii sau la adulți nu se îmbunătățește, atunci consultați din nou medicul pentru investigații suplimentare. Tratamentul va depinde, însă, de cauză.

 

Modalități de prevenire a clipitului excesiv

Acum că ai citit toate aceste informații și ești mai conștient de acest reflex sau comportament involuntar, poți apela la câteva lucruri care să te ajute să previi clipitul des.

 

În concluzie, clipitul este un reflex, este involuntar, desigur, în majoritatea timpului, dar are o importanță deosebit de mare în menținerea sănătății ochilor. Uneori, pentru unele persoane, poate apărea clipitul des. Sau prea des. În acest caz, clipitul, trebuie urmărit și trebuie indentificată cauza. S-ar putea să treacă de la sine sau să fie nevoie de tratament. În majoritatea situațiilor, cauzele sunt de natură externă și pot fi corectate ușor, modificând mediul și contextul în care îți desfășori activitatea zi de zi. Însă dacă în urma acestor schimbări clipitul des nu scade în frecvență, este nevoie de un consult de specialitate.

Sănătatea ochilor este un aspect pe care, de multe ori, oamenii îl consideră de la sine normal. Suntem îndreptățiți să avem parte de sănătatea ochilor. Însă realitatea ne demonstrează zi de zi prin diferite situații si persoane pe care le întâlnim că nu este așa. Și că este esențial să acordăm atenție tuturor aspectelor ce țin de sănătate. Vorba aceea „Este mai ușor să previi decât să tratezi” nu este spusă la întâmplare și este demonstrată zi de zi. Când ai avut ultima dată grijă de ochii tăi?   

Sursa foto: Unsplash.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI