A- A+
Conjunctivita alergică apare în anumite perioade ale anului. Mai exact, medicii spun că afecțiunea apare ca o reacție la diferiți alergeni cum sunt: praful, polenul, părul de animale sau chiar anumite alimente.
Totodată, medicii spun că această formă de conjunctivită nu este un motiv de îngrijorare. Mai mult, primăvară este des întâlnită. De fapt, conjunctivita alergică este cea mai comună formă de alergie oculară care se vindecă și care nu lasă urmări.
Conjunctivita poate fi bacteriană, virală și alergică și îi poate cauza pacientului lăcrimare, disconfort ocular, senzație de arsură, senzație de corp străin. Conjunctivita acută alergică este o condiție frecventă care se manifestă prin reacția conjunctivală la expunerea la un antigen din mediu înconjurător-praf, polen, acarieni sau aplicat local-cosmetice, coliruri, soluția lentilelor de contact, ne-a explicat dr. Andreea Hopincă, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan din București.
Ce este conjunctivita sezonieră alergică:
Dr. Andreea Hopincă spune și că este o entitate clinică care afectează o mare parte din populație, inclusiv copiii. Apare primăvara și toamna în urma expunerii la antigeni specifici, cei mai comuni fiind polenurile din arbori și iarbă. Extrem de frecventă este cea determinată de ambrozie. Prezentarea este cu roșeață ocuară intensă, lăcrimare, mâncărime, colorație albăstruie a pleoapei inferioare ca urmare a stazei venoase determinată de congestia nazală.
Conjunctivita alergică nu este contagioasă!
Trebuie să reținem că acest tip de conjunctivită nu se transmite. De asemenea, vestea bună este că acuitatea vizuală va fi neschimbată, după ce pacientul va primi tratament. Cu alte cuvinte, nu este o boală care să ducă la apariția complicațiilor de natură oculară. Cu toate acestea, dacă există un fond alergic, dacă ați avut și în alți ani astfel de probleme este indicat să stați departe de factorii care declanșează această alergie.
De cele mai multe ori acest tip de conjuctivită apare la persoanele care au un fond alergic, altfel spus au mai multe forme de alergii.
Principalele simptome ale conjuctivitei alergice:
Diagnosticul poate să fie stabilit în urma controlului efectuat de medicul specialist oftalmolog.
În ce constă tratamentul?
Cel mai bun tratament este evitarea contactului cu alergenul. Însă, dacă au apărut deja simptome și diagnosticul a fost stabilit, medicul va prescrie antihistaminice, antialergice. Ideal este să faceți și anumite teste pentru a afla cauza acestei alergii.
Nu luați antibiotice!
Antibioticele se prescriu, de regulă, pentru conjunctivita bacteriană, nu pentru cea alergică.
Tratamentul medicamentos poate fi topic sau sistemic. Deși antihistaminicele orale sunt mai puțin eficiente în a calma simptomele oculare specifice, sunt mai bine tolerate la copii care, de cele mai multe ori, au aversiune față de picături. Antihistaminicele au rolul de a reduce inflamația oculară și de a diminua pruritul, ne-a mai spus dr. Andreea Hopincă.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: conjunctivita alergică simptome dr. Andreea Hopincă semne conjunctivită alergică tratamentul conjunctivitei alergice