×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Conjunctivita bacteriana: manifestare, simptome si tratament

aprilie 15, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Conjunctivita reprezintă o inflamație la nivelul membranei numită conjunctivă, care este subțire, transparentă, acoperă albul ochilor, cu rolul de a-i proteja și de a le păstra umiditatea. Atunci când membrana este iritată, vasele de sânge se dilată, iar ochii devin roșii.

Conjunctivitele pot fi produse de virusuri, bacterii, substanțe iritante sau alergeni.

Ce este conjunctivita bacteriana?

Conjunctivita bacteriană este extrem de contagioasă. Mai mult, conjunctivita este contagioasă în perioada în care există simptome: lăcrimare și secreții dar și 2-3 zile după începerea tratamentului adecvat.

În cazul conjunctivitei bacteriene, cel mai frecvent implicați sunt Stafilococul auriu, Streptococul și Hemophilus.

Conjunctivita bacteriană este o afecțiune care ocupă 45% din patologia infecțioasă, inflamatorie oculară. După stabilirea cu certitudine a diagnosticului, pacientul va primi picături cu antibiotic. Există și situații în care sunt necesare și antibiotice orale. Chiar dacă simptomele pot să dispară după 2-3 zile de tratament, este necesară respectarea acestuia pe toată perioadă indicată de medic, ne-a explicat dr. Mădălina Iuga, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan. 

Cauze si simptome aparitie conjunctivita bacteriana

Principalele simptome sunt:

Cum se manifesta?

Diagnostic si tratament

În ce constă tratamentul:

Medicul specialist oftalmolog va prescrie picături cu antibiotic, iar uneori sunt recomandate pacientului și antiinflamatoare. Igiena mâinilor este foarte importantă. În plus, zona ochilor poate fi curățată cu ser fiziologic sau cu apă călduță.

Foarte rar apar complicații așa cum este kerato-cojnunctivita. De cele mai multe ori, afecțiunea trece în 3-4 zile, dar de regulă tratamentul continuă până la 7 zile. Numai medicul specialist oftalmolog va decide, în urma consultației, tratamentul și durata acestuia. Sub nicio formă nu este permisă automedicația.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI