fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Consultații oftalmologice pentru copii – Informații utile pentru părinți responsabili

septembrie 13, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Vizita la medic devine parte din viața oricărui copil. Toată lumea trece prin diferite episoade mai puțin plăcute legate de starea de sănătate, așa că acest lucru nu-i ocolește nici pe cei mici. Deși părinții fug rapid la doctor atunci când micuțul are o răceală, puțini dintre ei se gândesc cât de important este și un consult oftalmologic, chiar de la o vârstă foarte fragedă. Specialiștii sunt de părere că un astfel de consult trebuie să fie obligatoriu încă din primul an de viață, deoarece trebuie să se identifice din timp problemele ce pot apărea și să se ia măsurile de cuviință, cunoscându-se faptul că prichindei pot răspunde mult mai repede la tratament. În plus, examenele oftalmologice timpurii reușesc să ofere posibilitatea copiilor de a învăța exerciții pentru vederea la apropiere și la distanță, pentru mișcarea ochilor, pentru vederea periferică și tot așa.

În articolul de mai jos vei descoperi ce înseamnă examenul oftalmologic la copii, când trebuie făcut acesta, de ce este important și vei afla câteva sugestii pentru ca micuțul să se bucure de un prim consult cât mai plăcut și mai confortabil. De asemenea, vei ști ce afecțiuni se pot depista la un consult oftalmologic și care sunt o parte din echipamentele și aparatura necesare pentru consul sau tratament.

Primul examen oftalmologic la copii

consultatii oftalmologice copii-min

Oftalmologia este ramura medicinei ce se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor organului vederii (ochiul și structurile din jurul său). Oftalmologia pediatrică se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare ale copiilor. Specialiștii atrag atenția părinților asupra importanței primului examen oftalmologic la copii, pentru că vederea se dezvoltă din primii ani de viață și este nevoie de o conexiune corectă între creier și ochi pentru a nu apărea probleme oculare mai târziu. Nu este suficientă o singură vizită la doctor, ci se va avea în vedere o programare periodică, pentru că, de multe ori, patologiile oculare sunt diagnosticate destul de târziu, copilul nemanifestând simptome în acest sens. 

Când și unde trebuie făcut controlul oftalmologic la copii?

Problemele de vedere pot apărea de la orice vârstă, așa că părinții trebuie să facă programare la oftalmolog cât mai curând pentru a putea să se identifice afecțiunile la timp și să se ia măsurile de cuviință rapid. De altfel, consultul oftalmologic pentru copii poate fi făcut de la 0 la 18 ani. 

În mod normal orice copilul trebuie să fie consultat pentru prima dată la maternitate, de către neonatolog, apoi la 3 ani de medicul de familie. La 1, 3 și 5 ani se face examenul oftalmologic de către specialist. Există unii copii care au nevoie obligatoriu de un consult oftalmologic special: copiii prematuri, cei care au greutate mică la naștere, copiii născuți din sarcini gemelare multiple, copiii care provin din familii cu probleme oftalmologice (consultul se face la o luna). De asemenea, copiii trebuie să fie examinați între 9 și 12 luni dacă în familie există purtători permanenți de ochelari.  

Părinții pot decide să-și ducă prichindeii la doctor și în momentul în care au observat diferite aspecte care ies din zona de normalitate, cum ar fi:

Controlul oftalmologic adecvat se face în cabinetul medicului oftalmolog pediatru, aici unde părintele va descoperi servicii medicale de calitate, indiferent că este vorba despre punerea unui diagnostic sau despre tratarea afecțiunii de care suferă copilul. Clinicile oftalmologice din București, dar și cele din restul țării sunt moderne, dotate cu aparatură de ultimă generație și au prețuri corecte pentru servicii standard sau VIP. 

Importanța consultațiilor oftalmologice pentru copii

Părinții trebuie să înțeleagă că nu este niciodată prea devreme pentru a merge la medicul oftalmolog, mai ales atunci când observă o problemă. Cu cât sunt depistate mai ușor cu atât sunt mai ușor și mai rapid de tratat bolile, iar sănătatea ochiului nu se va agrava pe viitor. Sunt recomandate vizitele periodice, pentru că cei mici nu își pot evalua simptomele precis și nici părinții nu își pot da seama mereu de problemele oculare ce s-ar putea instala. 

Astfel, examenele oftalmologice sunt esențiale, pentru că în acest mod ochii copilului vor fi mult mai sănătoși, nu vor apărea diferite probleme ce ar putea să interfereze cu rezultatele școlare sau care ar putea să afecteze calitatea vederii sale pe termen lung. Pentru a se putea dezvolta optim, copiii au nevoie obligatoriu de acuitate vizuală la distanță, de abilități precise de asociere și de mișcare a ochilor. 

Sănătatea ochilor  trebuie să fie permanent ținută sub control, așa că părinții ar fi bine să le limiteze copiilor timpul de acces la dispozitivele electronice, să îi încurajeze pe cei mici să practice sporturile de exterior, plimbarea în parc sau alte modalități de petrecere a timpului liber, nu televizorul, calculatorul sau telefonul. 

 Sugestii pentru a face mai plăcut primul consult oftalmologic pentru copil

Vizita la medic nu este tocmai plăcută pentru cei mici. Copiii manifestă teamă față de necunoscut, iar părinții sunt, de regulă, impresionați de atitudinea pe care micuții o adoptă în această situație. Pentru a-i feri de o experiență neplăcută, este important ca părinții să se asigure că programarea să nu coincidă cu orele de somn ale copilului sau cu momentele în care acesta este obosit, să îi ofere celui mic jucăria preferată dacă îl va face să se simtă mai bine.

Consultul oftalmologic va consta în evaluarea acuității vizuale prin care fiecare ochi va fi evaluat separat, verificarea alinierii globilor oculari și a pupilelor, precum și evaluarea dioptriilor. 

Afecțiunile ce pot fi depistate la un consult oftalmologic pentru copii

Consultul oftalmologic va arăta care sunt afecțiunile de care suferă copilul sau dacă nu are nicio problemă de sănătate. Puțini cunosc faptul că 2 copiii din 10000 se nasc cu cataractă congenitală, că există copii care au la naștere glaucom congenital, că unul din 4 copii mici are nevoie de ochelari, că între 4 și 6 % prezintă strabism. Din aceste cauze și nu numai, este indicat să nu se întârzie consultul oftalmologic, pentru că depistarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii trebuie să se facă din timp, unele intervenții putând salva chiar starea de sănătate a ochilor. 

 Ce trebuie menționat la prima consultație oftalmologică a copilului

La prima consultație oftalmologică a copilului părinții trebuie să menționeze câteva lucruri pe care medicul trebuie să le cunoască încă de la început pentru a putea pune un diagnostic corect:

Tipuri de afecțiuni ce pot fi depistate la un consult oftalmologic pentru copii

Vizita la medicul oftalmolog cu un bebeluș sau un copil de diferite vârste va oferi răspunsul la multe întrebări ale părinților legate de anumite simptome pe care deja le-au observat. Printre afecțiunile ce pot fi depistate la un control periodic se numără:

Unul dintre motivele des întâlnite, care-i determină pe părinți să apeleze la medicul oftalmolog pediatru, este ”ochiul roșu” care de regulă se tratează rapid, prin timp de odihnă sporit, încetarea de a mai petrece mult timp pe device-uri. În cazul în care este însoțit de scăderea vederii, atunci situația este una gravă și necesită tratament urgent, deoarece pot să se instaleze afecțiuni grele, care pot duce la pierderea vederii de către cel mic. 

Conjunctivita este o boală oculară comună la copii, ce presupune inflamația stratului protector al ochiului. Poate fi virală și se manifestă prin lăcrimare, apărând în contextul unei viroze respiratorii, dar poate fi și bacteriană (secreții purulente, pleoape lipite) sau alergică (se manifestă prin mâncărime, secreții apoase abundente și edem palpebral).

Keratita afectează vederea, se manifestă prin ochi roșu, secreții, durere, sensibilitate la lumină. Dacă este dată de virusurile herpetice, atunci poate duce la complicații serioase, cum ar fi ulcer cornean, uveită, glaucom secundar. 

Echipament și aparatură necesare pentru consultația oftalmologică a copilului

Astăzi există proceduri și aparaturi moderne pentru consultația și tratarea diferitelor afecțiuni oftalmologice de care poate suferi un bebeluș sau un copil mai mare. Într-adevăr, este foarte important ca personalul să fie bine antrenat în abordarea copilului, pentru a spori confortul acestuia, dar și a părinților îngrijorați și, în egală măsură, în clinică trebuie să existe echipamente prietenoase, de top. Dintre echipamentele oftalmologice pot fi menționate:

În concluzie, este vital ca părinții să ofere atenție sporită dezvoltării copilului, să sesizeze din timp mici simptome care ar putea să-i conducă spre decizia de a merge la medicul oftalmolog, dar mai ales să știe că un consult oftalmologic este obligatoriu cel puțin o dată pe an pentru copiii purtători de ochelari, indiferent de viciul de refracție (dacă nu există patologii oculare sau vicii de refracție, atunci vizita la medic se poate face la doi ani). 

Surse foto: infosan.ro

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI