fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Consultul oftalmologic, obligatoriu la toți copiii născuți prematur

aprilie 30, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Retinopatia de prematuritate este o boală gravă. Aceasta afectează de regulă copiii născuți prematur. Copiii se nasc cu retina imatură, au o dezvoltare incompletă a vaselor sanguine de la acest nivel.

Retinopatia de prematuritate este o boală proliferativă a vaselor de sânge de la nivelul retinei, care apare la copii prematuri cu greutate mică, expuși oxigenoterapiei. Aceaste lucruri duc la afectarea vizuală sau chiar la pierderea definitivă a vederii.

Dacă nu este diagnosticată când trebuie și cum trebuie, retinopatia de prematuritate poate să ajungă la dezlipire de retină și chiar orbire, a precizat doamna Dr. Cristina Nițulescu, medic primar oftalmopediatru.

De cele mai multe ori, boala apare la ambii ochi, în general fiind mai avansată la unul dintre ei.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cecitatea dobândită în copilărie are implicații semnificative emoționale, sociale și economice.

Pe scurt, vasele de sânge se dezvoltă anormal, ele sângerează și vor trage retina, în loc să se dezvolte până în periferie, a completat doamna Dr. Cristina Nițulescu.

Principalii factori de risc ai retinopatiei de prematuritate sunt:

Retinopatia de prematuritate este o boală gravă care poate duce la pierderea definitivă a vederii. De aceea, consultul oftalmologic este obligatoriu la toți copiii născuți prematur. Prima examinare oftalmologic este bine să aibă loc la vârsta de 4 săptămâni de viață a copilului. În funcție de starea ochilor, controalele se repetă periodic, așa cum decide medicul specialist oftalmopediatru.

Retinopatia de prematuritate se poate trata și rezultatele sunt foarte bune într-un procent foarte mare din cazuri, dacă este diagnosticată la timp, a mai adăugat doamna Dr. Cristina Nițulescu.

Retinopatia de prematuritate poate fi tratată cu succes doar dacă este diagnosticată la timp. Tratamentul se iniţiază la 24-72 de ore de la diagnosticare.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI