fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Copiii și tinerii mai predispuși la traumatisme oculare

decembrie 4, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Traumatismele oculare sunt relativ frecvente, cu o creştere continuă în ţările în curs de dezvoltare. Datele statistice arată că unul din 5 adulți va experimenta un traumatism ocular în decursul vieții.

Despre cauzele, semnele și simptomele, diagnosticul și mai ales tratamentul cataractei traumatice ne-a povestit, doamna dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Cataracta traumatică reprezintă opacifierea cristalinului în contextul unui traumatism ocular care, în funcție de mecanismul de producere, poate surveni  imediat sau la o perioadă îndelungată de timp după traumatism.

Apare în general la copii sau tineri, unde traumatismele sunt mai frecvente. Copiii reprezintă o proporție semnificativă a populației afectate, fiind predispuși la traumatisme oculare în timpul jocului, iar adulții în timpul practicării sporturilor.

Principalele cauze ale afecțiunii:

Cataracta traumatică prin contuzii oculare:

Determină pierderea transparenței parțiale sau totale a cristalinului.

Cataracta traumatică prin traumatism ocular perforant/penetrant: Progresează rapid către opacifierea completă a cristalinului.

Cataracta traumatică prin corpi străini intraoculari:

Corpii străini intraoculari pot determina complicații precum sideroza și calcoza, prin depozitele de cupru și fier de la nivelul structurilor oculare. Diagnosticul de certitudine este stabilit prin CT orbită, care ne oferă informații privind localizarea acestora.

Principalele cauze rare ale cataractei traumatice sunt:  

Cataracta traumatică prin agenți fizici:

Cataracta traumatică prin agenti chimici: arsurile oculare cu baze alcaline și  acizi.

În ce costă anamneza:

Un istoric de traumatism ocular este necesar, chiar dacă nu recent, având în vedere că această afecțiune deseori se dezvoltă încet sau poate apărea la mulți ani post traumatism. Este important să identificăm modalitatea de producere a  traumatismului ocular, agentul cauzator și dacă se suspicionează prezenta unui  corp străin intraocular, de stabilit localizarea și natura acestuia.  

Semne. Cataractele traumatice pot să fie uni sau bilaterale.

Pacienții acuză în general:

Examen oftalmologic cuprinde:

În ce constă tratamenul:

Este necesară o examinarea corectă și completă a leziunilor traumatice oculare, pentru a stabili o conduită terapeutică corespunzătoare.

Tratamentul chirurgical al cataractei depinde de mai multe criterii referitoare la integritatea cristalinului, prezența plăgilor oculare, glaucom și a complicațiilor polului posterior (decolare de retină, hemoragie vitreană).

 
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI