×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Probleme oftalmologice nou nascuti

iunie 30, 2019 Dr. Andreea Ciubotaru

Dr. Andreea Ciubotaru – medic primar oftalmolog

Tocmai ai nascut. Sunt prea multe lucruri noi cărora trebuie să le faci față: căderea buricului, prima băiță, colicile care nu-ți dau pace.

Când ai văzut prima oară micuțul pe care l-ai adus pe lume, te-ai uitat cu mare atenție dacă este întreg: dacă are toate degetelele la mâini și la picioare, dacă are urechiușele întregi. Sau dacă ochișorii se deschid, sunt la fel ca dimensiune, irisul are aceeași culoare, iar pupila este rotundă, centrală. Când te-ai asigurat că toate acestea sunt în regulă, ai răsuflat liniștită! Însă, ulterior ai început să te întrebi: Micuțul meu vede și aude bine? Ce probleme cu ochișorii ar putea să aibă la această vârstă fragedă?

Ei, bine, în absența unui program național de screening pentru probleme oftalmologice, tinerele mame ar trebui învățate cum să detecteze eventualele probleme oftalmologice. De exemplu, în Austria, copiii sunt examinați oftalmologic la naștere, la 3 luni, la 6 luni, la 12 luni și ulterior la 2 și 3 ani.

Din păcate, în România se face doar screening pentru retinopatia de prematuritate în unele maternități din București și din țară. Indicația de a merge cu cel la oftalmolog în jurul vârstei de 3 ani este, astăzi, complet eronată! În prezent considerăm că un control oftalmologic efectuat mult mai devreme, în jurul vârstei de 12 luni sau 2 ani ar putea salva funcția vizuală.

Probleme de vedere la bebelusi

Retinopatia de prematuritate

Copiii născuți înainte de 28 săptămâni de gestatie sau care au o greutate la naștere sub 1500 g au un risc mare de a dezvolta retinopatie de prematuritate. Această afecțiune apare din pricina dezvoltării anormale a vaselor retiniene. Vascularizația retinei începe la 16 săptămâni postconcepție și este completă la 40 – 42 săptămâni de gestație. La copilul prematur, acest proces este tulburat, ducând la apariția retinopatiei.

În lipsa tratamentului, afecțiunea poate evolua în stadiile 4 sau 5 spre pierderea ireversibilă a vederii. Depistată la timp și tratată precoce prin laserterapie, boala poate fi impiedicată să evolueze. Vederea fiind salvată! De aceea, pentru a preveni această afecțiune gravă, toți prematurilor li se recomandă un prim consult oftalmologic la 4 – 6 săptămâni după naștere (sau la 31-33 săptămâni de la concepție).

Glaucomul congenital

Glaucomul congenital detectat la naștere, dar cel mai frecvent între 3 și 9 luni este o afecțiune care apare din pricina creșterii tensiunii intraoculare – a lichidului din ochi. Afecțiunea se manifestă prin lăcrimare, fotofobie – copilul se ferește de lumină – , mărirea unuia sau a ambilor globi oculari și în situația când tensiunea intraoculara este foarte mare apare opacifierea corneei. Tratamentul este chirurgical și trebuie efectuat de urgență.

Atenție! Netratată această afecțiune duce la orbire.

Cataracta congenitală

Cataracta congenitală sau altfel spus opacifierea cristalinului este o afecțiune răspunzătoare de 10% din cazurile de orbire la copii.

Există multe tipuri de cataractă congenitală. Unele determină o scădere marcată a vederii și trebuie rezolvate de urgență chirurgical. Altele constau în opacități fine care nu deranjază vederea.

Reține! Dacă mama constată că o pupilă sau ambele sunt albe, atunci copilul trebuie examinat de urgență de un oftalmopediatru. De regulă, de vină este cataracta congenitală, dar există și o serie de alte afecțiuni care pot fi confundate cu aceasta. De exemplu, există riscul ca diagosticul copilului să fie retinoblastomul – o tumoră agresivă intraoculară. Sau pot există alte leziuni ale fundului de ochi, așa cum este, de exemplu, colobomul coroidian.

Nistagmusul

Mișcarea oscilatorie ritmică a unuia sau ambilor ochi este un indiciu că micul pacient vede mai slab și trebuie investigată cauza: poate fi una oftalmologică – cel mai frecvent o leziune a retinei – sau, mai rar, o cauză neurologică – o tumoră intracraniană, de aceea este necesar și un examen neurologic.

Obstrucția de canal lacrimonazal

Apare la 6% dintre nou-născuți și se manifestă prin ochi lăcrimos asociat cu secreții mucopurulente. Afecțiunea apare din pricina unei membrane existente la deschiderea canalului lacrimal la nivelul nasului. Aceasta împiedică scurgerea normală a lacrimilor din ochi în nas. În 80% din cazuri, afecțiunea se remite de la sine până la vârsta de 12 luni, spontan sau prin masajul sacului lacrimal.

Explicația este aceea că presiunea la nivelul acestuia antrenează secrețiile și forțează ruperea membranei de la nivelul năsucului. Pentru perioadele când secreția de la nivelul ochilor este abundentă, de regulă, noi recomandăm administrarea de picături cu antibiotice. Dacă lăcrimarea persistă, în jurul vârstei de 12 luni recomandăm dezobstrucția canalului lacrimonazal pe cale chirurgicală sub anestezie generală. Intervenția este o manevră simplă care durează 5 minute.

Malformații ale ochilor sau pleoapelor

Acestea sunt recunoscute de mamă de la naștere. De exemplu, un ochi nu se deschide sau este mai mic ți pare nefuncțional, pupila are o forma ciudată sunt semne clare ale unor malformații. În astfel de cazuri este recomandat un examen oftalmologic complet efectuat de un medic specialist oftalmopediatru. Este important să reținem că aceste malformații sunt deseori asociate și cu scădere de vedere sau alte sindroame care trebuie diagnosticate.

Strabismul

Strabismul sau lipsa de paralelism a ochilor, reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice ale copilului. Din princina instabilității oculomotorii mari caracteristice sugarului până la 4-5 luni, vom remarca cum sugarii au ochii drepți. Dar aceste momente alternează cu cele când ei privesc cu un ochi spre ureche sau spre nas. Până la vârsta de 5-6 luni acest lucru nu trebuie să ne sperie! După 6 luni însă, dacă deviațiile oculare persistă trebuie consultat un oftalmopediatru.

Control oftalmologic bebelusi

Reține! Trebuie să solicitați un examen oftalmologic de urgența pentru copilul cu vârsta mică, de până în 12 luni, dacă:

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI