A- A+
Ochii sunt un organ vital de care ai nevoie în orice moment al zilei. Prin intermediul celulelor din structura sa, ochii îți permit să vizualizezi tot ce te înconjoară. Mai mult decât atât, ochii sunt alcătuiți din numeroase straturi, fiecare având roluri foarte bine definite. Printre acestea se regăsește și corneea.
Cu siguranță ai auzit de acest strat al ochiului, însă probabil te-ai întrebat și de ce este atât de important. Corneea este un strat transparent situat în partea anterioară a ochiului. Aceasta joacă un rol esențial în focalizarea luminii pentru a permite ochilor tăi să vadă clar. De aceea, zgârietura pe cornee, deși nu este foarte frecventă, este o leziune pe care trebuie neapărat să o identifici și să o tratezi corespunzător.
Cuprins
Este vorba despre eroziuni sau leziuni deschise pe suprafața corneei. Corneea este zona transparentă din partea din față a ochiului care servește drept „fereastra” prin care vedem. De asemenea, joacă un rol esențial în refracția luminii și oferă protecție altor părți ale ochiului. În cazul în care apare inflamația corneei din cauza infecției sau rănilor, se poate dezvolta un ulcer. Totodată, mai există și posibilitatea unui traumatism ocular care, în funcție de cum s-a produs, poate să afecteze serios structura corneei și să ducă în timp la complicații grave sau chiar orbire.
Leziunile corneene trebuie tratate prompt pentru a evita problemele de vedere pe termen lung. Deși există tratamente eficiente disponibile, ulcerele corneene pot duce la deteriorarea semnificativă a vederii și, în cazuri grave, chiar la orbire. În multe situații, este necesară intervenția chirurgicală a medicului oftalmolog pentru a se remedia afecțiunea și pentru a se garanta o recuperare rapidă.
Bolile corneene se pot suprapune cu funcțiile de bază ale ochiului și pot provoca durere sau alte simptome. Cu toate acestea, unele boli ale corneei provoacă puține simptome sau chiar deloc, dar totuși necesită tratament.
Dacă ai simptome precum durere, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină, trebuie neapărat să mergi la o consultație oftalmologică pentru adulți în cel mai scurt timp. De asemenea, este important să mergi la controale periodice, chiar dacă totul pare în regulă.
Bolile care pot afecta corneea se împart în trei categorii principale:
Keratită: Inflamație a corneei care poate fi infecțioasă (microbiană) sau neinfecțioasă. Keratita infecțioasă se numește ulcer corneean. Bacteriile cauzează majoritatea cazurilor de keratită infecțioasă. Alteori, virusurile, ciupercile și paraziții pot sta la baza problemei. Multe lucruri cauzează cheratită neinfecțioasă, inclusiv leziunile oculare și o serie de afecțiuni care usucă suprafața ochiului.
Ectazia corneană: Indică un grup de afecțiuni care schimbă forma corneei, determinând-o să se subțieze și să se umfle în exterior. Keratoconusul este cea mai frecventă afecțiune din acest grup. Ectazia corneană apare uneori ca o complicație a anumitor intervenții chirurgicale, inclusiv operația LASIK oculară și transplantul de cornee. Ectazia corneană poate să nu dea simptome la început, dar apoi să afecteze treptat vederea până se ajunge la un anumit grad de orbire. Mai mult decât atât, afecțiunea poate duce la complicații grave, cum ar fi hidropsul (sau hidropizia) corneei.
Distrofie corneană: Sugerează un grup de tulburări genetice care implică depozite anormale de proteine, lichid sau alte materiale într-unul sau mai multe straturi ale corneei. Unele distrofii corneene sunt progresive, ceea ce înseamnă că se agravează în timp și pot afecta chiar și vederea. Distrofia Fuchs este cel mai frecvent întâlnit tip de distrofie a corneei. Alte tipuri din această categorie sunt reprezentate de distrofia membranei bazale epiteliale (denumită în trecut și distrofie map-dot-fingerprint), distrofia corneană lattice și distrofia granulară a corneei (de gradul I).
Pe lângă aceste trei categorii de răni ale corneei, se mai pot diagnostica și altele. Printre acestea pot fi amintite următoarele:
Se poate spune că arsurile sau zgârieturile corneene sunt mai frecvent asociate cu copiii decât cu adulții. Din cauza lipsei de experiență și a neatenției, copiii tind să se rănească la ochi în diverse moduri, ceea ce poate duce la apariția problemelor corneene. În alte situații, pacienții sunt adulți, însă afecțiunile corneene pe care le manifestă nu sunt de origine traumatică, ci mai degrabă virală (infecțioasă) sau chiar ereditară (transmisă de la mamă la făt), doar că semnele pot fi observate destul de târziu.
Simptomele variază în funcție de afecțiunea specifică și pot include:
Aceste simptome pot semnala diverse afecțiuni medicale ale corneei. Pe de altă parte, unele boli nu manifestă simptome inițiale, mai ales în fazele incipiente. Din acest motiv, este crucial să consulți un specialist în îngrijirea ochilor pentru tratament adecvat.
Exista diverși factori care pot provoca boli ale corneei, inclusiv:
Care sunt factorii de risc pentru leziunile corneene?
Există riscul de a dezvolta afecțiuni corneene dacă te încadrezi în una sau mai multe dintre următoarele categorii:
Ai o boală a țesutului conjunctiv;
Ai un sistem imunitar slăbit;
Ai o senzație de prurit accentuată. Dorința de a te freca la ochi poate fi mai tare daca suferi de alergii, precum febra fânului sau eczema.
Ai trecut de curând printr-o intervenție chirurgicală la ochi.
Folosești lentile de contact, mai ales dacă le porți mai mult decât ar trebui sau dacă nu le întreții corespunzător.
Medicii care se ocupă de îngrijirea ochilor diagnostichează bolile corneene printr-un examen oftalmologic detaliat. Ei vor efectua multe teste standard, inclusiv un examen cu lampă cu fantă, pentru a verifica starea de sănătate a corneei și a altor părți ale ochiului. Mai mult decât atât, medicul oftalmolog poate efectua, de asemenea, un test de colorare a ochilor cu fluoresceină. Aceasta implică introducerea unei cantități mici de colorant inofensiv în ochi și apoi examinarea ochiului sub lumină. În acest fel, medicul va putea să identifice și să examineze leziunile posibile ale ochilor.
De asemenea, medicul îți va indica dacă detectează orice probleme și va discuta cu tine următorii pași, inclusiv recomandări pentru tratament și, dacă este necesar, intervenții chirurgicale pentru o recuperare completă și pentru a preveni complicațiile.
Tratamentul leziunilor corneene este esențial pentru menținerea sănătății și funcțiilor ochiului și trebuie început în cel mai scurt timp posibil. Corneea este stratul exterior transparent al ochiului și poate fi afectată de diverse leziuni. Tratamentul depinde de severitatea leziunii și poate varia de la intervenții simple la proceduri mai complexe.
În cazul leziunilor minore ale corneei, precum zgârieturi sau iritații ușoare, tratamentul poate implica următoarele măsuri:
Clătirea ochiului: Utilizarea apei curate sau a unei soluții saline poate ajuta la eliminarea particulelor străine și la reducerea riscului de infecție.
Utilizarea picăturilor oftalmice: Produsele medicinale de tip picături oftalmice lubrifiante sau cu antibiotice pot ajuta la calmarea ochiului și la prevenirea infecțiilor.
Aplicarea compreselor reci: Utilizarea unei comprese reci peste ochiul închis poate reduce durerea și inflamația.
Evitarea frecării ochiului: Este important să eviți să atingi în orice fel ochiul afectat pentru a preveni o posibilă agravare a leziunii.
În cazul afecțiunilor mai severe ale corneei, cum ar fi ulcerul corneean sau alte traumatisme profunde, tratamentul poate fi mai complex și poate include:
Cum poți preveni aceste probleme?
Este important să reții că nu ai posibilitatea de a preveni absolut toate tulburările corneene, mai ales că unele dintre acestea sunt de tip genetic. Cu toate acestea, poți aborda o serie de metode care să te ajute să scazi riscul de apariție a problemelor corneene:
În final, se poate spune că tratamentul leziunilor corneene variază în funcție de severitatea și natura leziunii. Este important să apelezi la un medic oftalmolog în cazul te confrunți cu o rană, arsură sau altă leziune pe cornee. În acest fel, vei putea preveni complicațiile și vei asigura o recuperare rapidă și completă a vederii și a sănătății ochilor.
Referințe:
https://www.verywellhealth.com/corneal-ulcers-overview-3422069
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/corneal-conditions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2566379/pdf/11285665.pdf
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.