fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Cum luptăm împotiva luminii albastre care dăunează ochilor?

aprilie 7, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

În primul rând trebuie spus că ochii nu au capacitatea de a filtra această lumină albastră pe care o emană ecranele telefonanelor mobile, laptopurilor, calculatoarelor.

Lumina albastră mai dăunătoare decât razele UV

Numeroase studii au arătat că lumina albastră este mai dăunătoare decât razele ultraviolete. De aceea, și există din ce în ce mai mulți pacienți care sunt diagnosticați cu sindromul de ochi uscat, oboseală oculară, sensibiliate la lumină. Totodată, expunerea prelungită și mai ales necontrolată la lumina albastră este un factor de risc în apariția cataractei sau a degenerescenței maculare.

De asemenea, lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează nu doar vederea ci și somnul. Astfel, acest lucru  poate duce inclusiv la probleme de concentrare, potrivit mai multor studii. Nu în ultimul rând, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producției de melatonină. Melatonina e un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină și ciclul somnului sunt dereglate, crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni. Apare și oboseală cronică sau apare depresia.

Iată cum poți preveni efectele nocive ale expunerii prelungite la dispozitive electronice:

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI