Infosan » Blog » Cum se pun lentilele de contact – ghid practic
A-A+
Cum se pun lentilele de contact – ghid practic
mai 11, 2022Dr. Andreea Ciubotaru
Istoria lentilelor de contact și a îmbunătățirilor care au fost făcute de-a lungul timpului, dar și ajutorul enorm pe care ele îl reprezintă pentru oameni sunt subiecte de discuții și research foarte interesante, pentru că cei mai mulți dintre noi au sau au avut, la un moment dat, probleme cu vederea. Acestea sunt, de obicei, cronice și se întâlnesc peste tot pe glob.
Aproximativ jumătate din populația României se confruntă cu cel puțin o problemă de vedere și apelează la ochelari sau la lentilele de contact în încercarea de a corecta problema respectivă. Cu toate acestea, statisticile făcute de-a lungul timpului au arătat o creștere anuală cu 4% în preferința pentru lentilele de contact, începând cu anul 1991. Motivele acestei preferințe sunt dintre cele mai diverse: de la a avea un stil de viață cât mai activ care să nu fie „încurcat” de ochelari până la motive cosmetice și de estetică.
Dar ce fac și cum funcționează, mai exact, lentilele de contact? Ei bine, ele sunt concepute pentru a corecta erorile de refracție și pentru a menține sănătatea oculară. Se lipesc (contact) pe filmul lacrimal de pe cornee. Practic funcționează exact ca o pereche de ochelari care refractă lumina astfel încât obiectele din jur să fie clare. Diferența este că sunt extrem de ușoare față de o pereche de ochelari, nu se simt deloc și au o mișcare naturală cu cea a globului ocular.
Cum se pun lentilele de contact – Atunci când cumperi prima dată lentile de contact, indicat ar fi să ți le pună personalul specializat din optică. În acest timp, specialistul îți poate explica la ce trebuie să ai grijă. Dacă alegi să apelezi la aplicarea lentilelor de contact tu singur, atunci ai aici un ghid care îți vine în ajutor.
Cuprins
Ghid practic pentru aplicarea lentilelor de contact
Pe cât sunt de mici, subțiri și ușoare, pe atât de mare diferență fac în ceea ce privește vederea. Învață de aici cum se pun lentilele de contact în mod corect pentru a reduce riscul infecțiilor oculare. Dacă observi orice modificare îngrijorătoare este bine să faci investigații oftalmologice suplimentare.
Cum se pun lentilele de contact
Sunt câțiva pași simpli de urmat pentru aplicarea lentilelor de contact, însă tot procesul este foarte ușor. Este nevoie doar să fii atent și să fii foarte bine spălat pe mâini. De asemenea, trebuie să știi că lentilele se țin numai într-o carcasă special concepută pentru acestea. Niciodată să nu le lași altundeva. În caz contrar, nu mai pot fi folosite.
Spală-te foarte, foarte bine pe mâini și apoi usucă mâinile la fel de bine. Acesta este primul și cel mai important pas.
Deschide carcasa specială pentru lentilele de contact și, folosind vârful degetului, ia prima lentilă și pune-o în palma mâinii nedominante.
Clătește lentila cu soluție specială pentru lentilele de contact. Să nu folosești niciodată apă simplă! Sau de orice alt fel. Lentilele pot intra în contact doar cu soluția specială.
Cu vârful unui deget de la mâna dominantă, ia lentila din palmă.
Verifică bine, cu mare atenție, ca lentila să nu fie deteriorată. Dacă aceasta este deteriorată chiar și puțin, atunci nu o mai folosi. Asigură-te că lentila are forma corectă și partea care trebuie în sus: marginile lentilei trebuie să fie adunate în interior pentru a da impresia unui bol – practic, lentila trebuie să fie cu partea concavă în sus. Dacă nu este, întoarce-o ușor.
Uită-te în oglindă și ține deschise larg pleoapele de sus și de jos cu mâna în care nu ții lentila.
Privește fie în față, fie înspre tavan și pune lentila pe suprafața corneei.
Închide încet ochii și rotește-i sau apasă foarte ușor pe pleoapa superioară pentru a ajuta lentila să se plaseze la locul ei. Ar trebuie ca lentila să se simtă confortabil și să poți vedea clar după ce clipești de câteva ori. Dacă nu o simți așa, atunci va trebui să o scoți, să o clătești din nou și să mai încerci o dată.
Repetă aceiași pași pentru cea de-a doua lentilă.
Cum se scot lentilele de contact
În funcție de tipul lentilelor, acestea pot fi lăsate la ochi peste noapte sau scoase înainte de culcare. Iată cum să faci acest lucru.
Spală-te foarte, foarte bine pe mâini și apoi usucă mâinile foarte bine.
Folosește degetul mijlociu de la mâna dominantă pentru a trage în jos pleoapa inferioară.
În timp ce te uiți în sus, folosește degetul arătător de la aceeași mână și trage lentila în jos spre globul ocular.
Prinde lentila cu degetul mare și cel arătător și îndepărteaz-o de pe ochi.
După ce ai îndepărtat-o, pune-o în palmă și clătește-o cu soluția specială. Freacă lentila foarte ușor timp de 30 de secunde pentru a îndepărta orice mucus, mizerie etc.
Clătește lentila din nou și pune-o cu grijă în carcasa ei specială. Apoi acoper-o complet cu soluție.
Repetă cu grijă aceiași pași pentru a doua lentilă.
Indicații în evitarea unor greșeli cu lentilele de contact și riscurile asociate
Pentru a păstra sănătatea ochilor și a preveni riscul de infecții este important să respecți instrucțiunile referitoare la cum se pun lentilele de contact, dar și la cum se scot lentilele de contact. Dacă nu sunt respectate aceste indicații, riscul de a avea parte de surpriza unei infecții este unul crescut. Mai mult, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Tulburărilor, infecțiile oculare pot duce la pierderea vederii pentru aproximativ 1 din 500 de purtători de lentile de contact. Așadar, trebuie să acorzi o deosebită importanță igienei și respectării indicațiilor pentru evitarea greșelilor cu lentilele de contact.
Ce să faci cu lentilele de contact
Aceste 6 recomandări te pot feri de infecții.
Spală-te foarte bine pe mâini și usucă-le bine de tot înainte de a atinge lentilele.
Asigură-te că lași peste noapte lentilele în soluție dezinfectantă.
Aruncă soluția dezinfectantă din carcasa lentilelor după ce le pui la ochi.
Clătește carcasa cu soluție salină după ce pui în ea lentilele.
Schimbă carcasa la fiecare 3 luni.
De preferat ar fi să ai unghiile cât mai scurte pentru a nu exista riscul de a-ți zgâria ochiul sau de a deteriora lentila. Dacă totuși vrei să îți lași unghiile lungi, asigură-te că folosești doar vârfurile degetelor pentru orice acțiune.
Ce să nu faci cu lentilele de contact
Ai mare grijă la următoarele comportamente:
NU purta lentilele de contact mai mult decât îți este recomandat.
NU ține lentilele de contact în soluție salină peste noapte. Această soluție este ideală doar pentru clătire, nu pentru a păstra lentilele în ea pentru multe ore.
NU refolosi soluția dezinfectantă în care ții lentilele peste noapte. Dimineața după ce ți le pui trebuie să arunci acea soluție. Seara vei pune una nouă.
NU folosi apă pentru a clăti sau pentru a păstra lentilele peste noapte.
NU dormi cu lentilele de contact dacă acestea nu sunt concepute special pentru a putea dormi cu ele.
NU face scufundări cu lentilele de contact. Nici măcar când vine vorba de înot sau duș. Apa poate conține agenți patogeni care pot cauza infecții severe.
Cum îți dai seama la aplicarea lentilelor de contact dacă acestea sunt întoarse
Este foarte important să îți dai seama dacă lentilele de contact sunt întoarse sau nu înainte de a le aplica. Dacă nu cunoști această informație și le porți greșit, acestea se vor dovedi ineficiente pentru corectarea vederii. Aplicarea lentilelor de contact poate deveni o experiență destul de inconfortabilă și, de asemenea, pot apărea deteriorări ale ochilor dacă lentilele sunt purtate greșit o perioadă lungă de timp.
Pentru că nu este ușor să îți dai seama dacă o lentilă este întoarsă sau nu doar uitându-te la ea, am pregătit două hint-uri de care să ții cont pentru a reuși să îți dai seama care este fața corectă a lentilei.
Spală-te foarte bine pe mâini, usucă-le și apoi ia cu vârful degetului o lentilă. Privește cu atenție marginea acesteia. Dacă marginea este îndoită spre interior formând un bol, lentila este în poziția corectă. Dacă marginea este îndoită spre exterior, atunci lentila este întoarsă.
Prinde centrul lentilei între două degete ca și cum ai vrea să o îndoi la jumătate. Dacă marginile ei vin spre interior ca și cum ar vrea să se unească, atunci lentila este în poziția corectă. Dacă, în schimb, marginile merg spre exterior ca și cum ar vrea să scape din strânsoare, atunci lentila este întoarsă.
Care sunt contraindicațiile lentilelor de contact
Este deja clar faptul că lentilele de contact sunt o opțiune minunată pentru persoanele care trebuie să-și corecteze un defect de vedere și nu vor să poarte ochelari. Se pot folosi și în scopuri cosmetice, desigur, pentru cine dorește să-și schimbe, ocazional sau nu, culoarea ochilor. Însă sunt anumite situații contraindicate pentru aplicarea lentilele de contact. Mai jos vei citit despre când poți și nu poți purta lentile de contact.
În ce și pentru ce situații se pot folosi lentile de contact
Lentilele de contact sunt recomandate pentru următoarele situații:
Pentru a corecta defectele de vedere ce țin de refracție, dar și pentru prezbiopie.
Pentru tratarea iregularităților corneei precum keratoconus (o boală ce constă în deformarea corneei)
Pentru a efectua ortokeratologia – aceasta este o procedură medicală prin care suprafața corneei este remodelată temporar cu anumite lentile de contact pentru a ține sub control miopia.
Pentru a „bandaja” o fisură sau o altă leziune a corneei care nu este infectată – cu scopul de a nu o lăsa să se infecteze, desigur.
Pentru schimbarea culorii ochilor
Pentru a masca unele deformări oculare, cum ar fi cicatricile corneene.
Pentru a permite eliberarea lentă a unor medicamente speciale pentru ochi.
În ce situații nu se pot folosi lentile de contact
Lentilele de contact nu sunt deloc recomandate în următoarele situații:
În cazul în care există o boală activă, o inflamație sau o leziune la nivelul corneei.
În cazul în care este necesar să folosești picături de ochi sau alte medicamente care sunt contraindicate pentru lentilele de contact sau soluțiile de îngrijire ale acestora.
În cazuri de alergii la materialul din care sunt confecționate lentilele sau alergii la soluțiile necesare pentru păstrarea lentilelor sterile.
În cazuri în care apare incapacitatea de a urma cu precizie instrucțiunile atât de esențiale în aplicarea lentilelor de contact. Această incapacitate se poate datora atât vârstei, cât și unor boli sau dizabilități.
În cazurile în care există un istoric de nerespectare a instrucțiunilor pentru purtarea și îngrijirea lentilelor de contact.
Există unele tipuri de lentile de contact care sunt contraindicate pentru persoanele (sau doar momentele) care se confruntă cu problema ochilor uscați.
În concluzie, lentilele de contact sunt niște produse a căror importanță, eficacitate și eficiență nu poate fi ignorată. Felul în care se pun lentilele de contact și felul în care se scot este ușor, în sine. Însă cel mai important aspect nu este reprezentat de degetele cu care prinzi lentila, ci de igiena acestora. Este foarte, foarte important ca mâinile să fie foarte bine spălate și uscate înainte de a atinge lentilele de contact. Sunt destul de sensibile, și ochii la fel, și este foarte ușor să se transmită bacterii care pot duce la dezvoltarea unor infecții serioase. Iar consecințele unor astfel de infecții pot fi foarte grave.
Însă dacă toate indicațiile, recomandările și igiena sunt respectate ca la carte, atunci nu trebuie să-ți faci griji legate de sănătate. Lentilele pot deveni cele mai bune prietene și le poți folosi fără probleme în fiecare zi pentru a te bucura de tot ceea ce vezi în jurul tău astăzi, mâine, poimâine și zi de zi.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Fișierele cookie sunt utilizate pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale.
Apasă click pe butonul "Accept toate cookie-urile" pentru a accepta utilizarea tuturor modulelor cookie şi a accesa direct site-ul, apasă click pe butonul "Accept doar cookie-urile necesare" pentru a refuza toate celelalte module cookie, cu excepția celor necesare care asigură funcționarea corectă a paginii web, sau apasă click pe "Preferințe cookie-uri" pentru a-ţi personaliza preferinţele privind modulele cookie.
Mai multe informații, inclusiv cu privire la cookie-urile aferente fiecărei categorii și modalitatea în care dvs. vă puteți modifica opțiunile, veți găsi accesând Politica de utilizare a modulelor Cookie.
Module cookie necesare
Mereu activ
Sunt esențiale pentru asigurarea funcționării corespunzătoare a Platformei. Printre acestea se numără modulele cookie care permit Utilizatorilor să se conecteze în zonele securizate ale Platformei. Unele dintre aceste cookie-uri permit Platformei să-și amintească alegerile pe care Vizitatorii și Utilizatorii le-au făcut în trecut, precum preferința de limbă, regiunea sau numele de Utilizator și parola, astfel încât să se poată autentifica automat.
Module cookie de preferință și funcționalitate
Permit site-ului să-și amintească preferințele și alegerile făcute de utilizator (de exemplu, limba implicită, capacitatea de a completa automat date, de a se autentifica pe site) sau de a oferi o extindere a funcționalității site-ului. Dacă aceste fișiere sunt stocate pe durata sesiunii, nu este necesar acordul pentru colectarea lor. Putem stoca aceste fișiere suplimentar după încheierea sesiunii, dacă obținem consimțământul dumneavoastră pentru a face acest lucru.
Module cookie analitice și de statistică
Aceste cookie-uri colectează date și informații despre modul în care utilizatorii utilizează site-ul web. Acestea pot, de exemplu, să stocheze informații despre link-urile pe care se face clic cel mai des și ce subpagini sunt vizitate. Unicul lor scop este de a îmbunătăți funcționalitatea site-ului.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Module cookie de marketing personalizat
Aceste cookie-uri urmăresc activitatea utilizatorului pe Internet. Ele furnizează datele agenților de publicitate sau altor organizații, astfel încât să vă poată livra reclame specifice și relevante.