fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Cum se pun lentilele de contact – ghid practic

mai 11, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Istoria lentilelor de contact și a îmbunătățirilor care au fost făcute de-a lungul timpului, dar și ajutorul enorm pe care ele îl reprezintă pentru oameni sunt subiecte de discuții și research foarte interesante, pentru că cei mai mulți dintre noi au sau au avut, la un moment dat, probleme cu vederea. Acestea sunt, de obicei, cronice și se întâlnesc peste tot pe glob.

Aproximativ jumătate din populația României se confruntă cu cel puțin o problemă de vedere și apelează la ochelari sau la lentilele de contact în încercarea de a corecta problema respectivă. Cu toate acestea, statisticile făcute de-a lungul timpului au arătat o creștere anuală cu 4% în preferința pentru lentilele de contact, începând cu anul 1991. Motivele acestei preferințe sunt dintre cele mai diverse: de la a avea un stil de viață cât mai activ care să nu fie „încurcat” de ochelari până la motive cosmetice și de estetică.

Dar ce fac și cum funcționează, mai exact, lentilele de contact? Ei bine, ele sunt concepute pentru a corecta erorile de refracție și pentru a menține sănătatea oculară. Se lipesc (contact) pe filmul lacrimal de pe cornee. Practic funcționează exact ca o pereche de ochelari care refractă lumina astfel încât obiectele din jur să fie clare. Diferența este că sunt extrem de ușoare față de o pereche de ochelari, nu se simt deloc și au o mișcare naturală cu cea a globului ocular.

Cum se pun lentilele de contact – Atunci când cumperi prima dată lentile de contact, indicat ar fi să ți le pună personalul specializat din optică. În acest timp, specialistul îți poate explica la ce trebuie să ai grijă. Dacă alegi să apelezi la aplicarea lentilelor de contact tu singur, atunci ai aici un ghid care îți vine în ajutor.

Ghid practic pentru aplicarea lentilelor de contact

Pe cât sunt de mici, subțiri și ușoare, pe atât de mare diferență fac în ceea ce privește vederea. Învață de aici cum se pun lentilele de contact în mod corect pentru a reduce riscul infecțiilor oculare. Dacă observi orice modificare îngrijorătoare este bine să faci investigații oftalmologice suplimentare. 

Cum se pun lentilele de contact

Sunt câțiva pași simpli de urmat pentru aplicarea lentilelor de contact, însă tot procesul este foarte ușor. Este nevoie doar să fii atent și să fii foarte bine spălat pe mâini. De asemenea, trebuie să știi că lentilele se țin numai într-o carcasă special concepută pentru acestea. Niciodată să nu le lași altundeva. În caz contrar, nu mai pot fi folosite.

Cum-se-pun-lentilele-de-contact-fata-care-isi-pune-lentilele-e-contact

Cum se scot lentilele de contact

În funcție de tipul lentilelor, acestea pot fi lăsate la ochi peste noapte sau scoase înainte de culcare. Iată cum să faci acest lucru.

Cum-se-scot-lentilele-de-contact

 

Indicații în evitarea unor greșeli cu lentilele de contact și riscurile asociate

Pentru a păstra sănătatea ochilor și a preveni riscul de infecții este important să respecți instrucțiunile referitoare la cum se pun lentilele de contact, dar și la cum se scot lentilele de contact. Dacă nu sunt respectate aceste indicații, riscul de a avea parte de surpriza unei infecții este unul crescut. Mai mult, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Tulburărilor, infecțiile oculare pot duce la pierderea vederii pentru aproximativ 1 din 500 de purtători de lentile de contact. Așadar, trebuie să acorzi o deosebită importanță igienei și respectării indicațiilor pentru evitarea greșelilor cu lentilele de contact.

Ce să faci cu lentilele de contact

Aceste 6 recomandări te pot feri de infecții.

Ce-sa-faci-cu-lentilele-de-contact-solutie-dezinfectanta

 Ce să nu faci cu lentilele de contact

Ai mare grijă la următoarele comportamente:

 

Cum îți dai seama la aplicarea lentilelor de contact dacă acestea sunt întoarse

Este foarte important să îți dai seama dacă lentilele de contact sunt întoarse sau nu înainte de a le aplica. Dacă nu cunoști această informație și le porți greșit, acestea se vor dovedi ineficiente pentru corectarea vederii. Aplicarea lentilelor de contact poate deveni o experiență destul de inconfortabilă și, de asemenea, pot apărea deteriorări ale ochilor dacă lentilele sunt purtate greșit o perioadă lungă de timp.

Pentru că nu este ușor să îți dai seama dacă o lentilă este întoarsă sau nu doar uitându-te la ea, am pregătit două hint-uri de care să ții cont pentru a reuși să îți dai seama care este fața corectă a lentilei.

Cum-îți-dai-seama-la-aplicarea-lentilelor-de-contact-dacă-acestea-sunt-întoarse-lentile-de-contact-in-pozitie-normala

Care sunt contraindicațiile lentilelor de contact

Este deja clar faptul că lentilele de contact sunt o opțiune minunată pentru persoanele care trebuie să-și corecteze un defect de vedere și nu vor să poarte ochelari. Se pot folosi și în scopuri cosmetice, desigur, pentru cine dorește să-și schimbe, ocazional sau nu, culoarea ochilor. Însă sunt anumite situații contraindicate pentru aplicarea lentilele de contact. Mai jos vei citit despre când poți și nu poți purta lentile de contact.

În ce și pentru ce situații se pot folosi lentile de contact

Lentilele de contact sunt recomandate pentru următoarele situații:

În ce situații nu se pot folosi lentile de contact

Lentilele de contact nu sunt deloc recomandate în următoarele situații:

În concluzie, lentilele de contact sunt niște produse a căror importanță, eficacitate și eficiență nu poate fi ignorată. Felul în care se pun lentilele de contact și felul în care se scot este ușor, în sine. Însă cel mai important aspect nu este reprezentat de degetele cu care prinzi lentila, ci de igiena acestora. Este foarte, foarte important ca mâinile să fie foarte bine spălate și uscate înainte de a atinge lentilele de contact. Sunt destul de sensibile, și ochii la fel, și este foarte ușor să se transmită bacterii care pot duce la dezvoltarea unor infecții serioase. Iar consecințele unor astfel de infecții pot fi foarte grave.

Însă dacă toate indicațiile, recomandările și igiena sunt respectate ca la carte, atunci nu trebuie să-ți faci griji legate de sănătate. Lentilele pot deveni cele mai bune prietene și le poți folosi fără probleme în fiecare zi pentru a te bucura de tot ceea ce vezi în jurul tău astăzi, mâine, poimâine și zi de zi.

 

 Sursa foto: shutterstock.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI