A- A+
Procesul referitor la curățarea ochilor la bebeluși este esențial pentru sănătatea oculară și preîntâmpinarea afecțiunilor care pot afecta vederea. Care sunt pașii care trebuie respectați pentru a păstra igiena oculară impecabilă? Ce produse trebuie să fie excluse din rutina de îngrijire a ochilor? Cum se aplică în mod corect serul fiziologic?
Cuprins
Chiar dacă ochii sunt organe care elimină bacteriile cu ajutorul lacrimilor, tot se impune respectarea și îmbunătățirea unei proceduri suplimentare privind toaleta ochilor la bebeluși.
Cum protejezi sănătatea oculară a nou-născuților și a bebelușilor?
La nou-născuți și bebeluși, glandele lacrimale nu sunt dezvoltate complet, iar de aceea trebuie să participi la curățarea zonei oculare cu produse și reguli speciale.
Ochii bebelușilor nu sunt la fel de sensibili ca în cazul nou-născuților, dar igiena temeinică rămâne vitală, chiar dacă procedura este puțin mai relaxată. După primele luni de viață, ochii bebelușului pot fi curățați normal cu ajutorul palmelor umezite.
De asemenea, curăță bine mâinile înainte să atingi fața copilului. Poți înlocui compresele sterile cu dischetele umede în apă ușor caldă. Procedura implică aceleași mișcări, de la colțul exterior către cel interior.
La copiii mai mari, ochii sunt mai rezistenți la infecții, dar îngrijirea oculară de bază rămâne regula. Utilizarea unui prosop din bumbac, împreună cu apa fiartă și ușor răcită este suficientă pentru eliminarea impurităților.
Curățarea ochilor la bebeluși: produse cu potențial dăunător pentru sănătatea ochilor
Iată ce trebuie să elimini de pe listă atunci când mergi la cumpărături în căutarea celor necesare igienizării ochilor celui mic. Majoritatea persoanelor dețin aceste produse în casă, fiind utile pentru menținerea igienei personale la adulți, dar în nici un caz nu trebuie introduse în rutina bebelușilor: vată, unguente, picături de ochi și săpun. De asemenea, laptele matern nu trebuie să fie utilizat ca soluție de curățare externă, fiind mai degrabă un produs benefic pentru funcția digestivă.
Indiferent dacă cel mic este sănătos ori a fost diagnosticat cu o afecțiune oculară, programarea unei consultatii oftalmologice pentru copii este crucială pentru a monitoriza constant starea ochilor. Curățarea ochilor la bebeluși trebuie să fie adaptată atunci când cei mici prezintă probleme sau afecțiuni oculare. Cea mai comună dintre acestea este conjunctivita. Cele mai frecvente simptome care indică un ochi bolnav la bebeluși sunt: lăcrimarea excesivă, secrețiile abundente, fotofobie, pleoape roșii sau cu cruste.
Este contraindicată folosirea unguentelor, cu excepția celor prescrise de medic. Ca regulă generală, ochii trebuie să fie curățați temeinic urmând regulile specificate anterior, de fiecare dată înainte de aplicarea tratamentului pentru ochiul bolnav. De asemenea, spală bine mâinile cu apă călduță și săpun înainte să atingi zona ochilor. Igiena ochilor la bebeluși impune utilizarea unor prosoape separate, produse sterile și de unică folosință.
Reguli de aplicare corectă a serului fiziologic
Fie că optezi pentru dischete demachiante, fie că apelezi la compresele sterile, știi deja cu ce se șterg ochii la bebeluși. Este indicat să alternezi dischetele demachiante îmbibate în apă cu produse tip ser fiziologic, deoarece utilizarea zilnică a acestuia poate agresa ochii. De asemenea, înainte de a-l aplica pe ochi, pune serul în apă călduță, astfel încât să fie plăcut pentru bebeluși.
Acest produs este recomandat ca soluție suplimentară, alături de apă, atunci când copilul prezintă secreții de culoare galbenă. Cuprinde apoi capul copilului cu antebrațele pentru picurare precisă, lasă produsul să acționeze timp de câteva secunde, apoi elimină soluția începând din colțul extern către cel intern.
Toaleta ochilor la bebeluși trebuie să fie însoțită de vizite la cabinetul medicului o dată la 6 luni -1 an. În acest fel ești la curent cu starea sănătății oculare și preîntâmpini eventuale complicații care ar putea să apară dacă o anumită afecțiune nu este depistată la timp.
Referințe:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324571#conjunctivitis
https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/cleaning-eyes-nose-ears
https://www.bountyparents.com.au/expert-advice/newborn-eye-care/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.