×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Dacriocistita – ce este și cum se tratează?

februarie 2, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Fiecare persoană se îngrijește de sănătate, deoarece este „mai bine să previi decât să tratezi” o afecțiune. În caz contrar, pot apărea boli asociate care afectează starea generală și conduc la apariția cronicizării. În următorul articol vei afla aspecte importante despre o afecțiune oculară care poate deveni cronică dacă nu se descoperă în stadiu incipient. Cum importanța vederii este covârșitoare pentru desfășurarea tuturor activităților în mod eficient, descoperă acum care este cauza apariției acestei boli și tratează-te la momentul oportun!

Dacriocistita – ce este?

dacriocistita, ochi, femeie

Dacriocistita este o afecțiune oculară care se manifestă prin inflamația sacului lacrimal. Aceasta apare, de regulă, din cauza obstrucției ductului nasolacrimal care este în legătură și cu rădăcina dentară. Specialiștii consideră că legătura dintre ductul nasolacrimal și intervențiile chirurgicale la nivelul rădăcinii dentare este suficient de mare pentru a fi generată inflamația sacului lacrimal. Se acționează prin dezobstrucția bilaterală a canalului lacrimal în vederea restabilirii fluxului lacrimal.

Echipele medicale de excepție te pot ajuta să descoperi la timp afecțiunile oculare și îți oferă consultații oftalmologice pentru adulți în vederea stabilirii conduitei terapeutice. Oamenii remarcabili de aici te pot ajuta să obții diagnosticul corect în cazul oricărei afecțiuni oftalmologice.

Dacriocistita acută – ce reprezintă?

Conform unor studii de specialitate, dacriocistita acută poate apărea, ca afecțiune secundară, din cauza sinuzitei maxilare. Dacă sinuzita se cronicizează, aceasta poate genera probleme la nivelul ochilor, efectele ajungând chiar și la sistemul nervos central.

Conform unui raport de caz, pacientul se prezintă cu stare generală bună, hidratat, cu ritmul cardiac normal, cu tensiunea bună, însă cu edem și cu căldură la nivelul sinusului nazal. La o radiografie simplă se pot observa deviația de sept sau o eventuală hiperemie a mucoasei nazale. Aceste observații pot conduce către o celulită periorbitală care se tratează cu antibiotice și antiinflamatorii. La efectuarea unei tomografii computerizate – metodă eficientă de diagnosticare, se descoperă problema reală – inflamația sacului lacrimal și se administrează tratamentul corespunzător acestei afecțiuni asociate problemei sinusului nazal.

Dacriocistita acută poate genera o infecție preseptală care se poate extinde la conținutul orbital și care conduce la celulita orbitală în rare cazuri.

Obstrucționarea ductului nasolacrimal generează epifora. Dacă stagnează lichidul în sacul lacrimal pot apărea complicații, precum abcesul sacului lacrimal care generează răspândirea în țesuturile pleoapelor inferioare și formarea celulitei orbitale. 

Metode de diagnostic

Dacriocistita cronică – ce reprezintă și care sunt agenții patogeni favorizanți?

Dacriocistita cronică reprezintă o infecție a sacului lacrimal care se asociază cu obstrucția ductului nazolacrimal. 

Studiile medicale din domeniul oftalmologiei vizează atât antecedentele pacienților, cât și evoluția dacriocistitei în timpul spitalizării, având ca obiectiv documentarea caracteristicilor epidemiologice. În urma unor investigații oftalmologice, precum: inspecție oculară, biomicroscopie, teste de specialitate se constată următoarele cu privire la dacriocistită:

Unii specialiști au constatat prezența oncocitelor în sacul lacrimal al pacienților cu dacriocistită cronică.

În timpul intervenției chirurgicale, dacriocistorinostomia, care se efectuează pentru corectarea obstrucției nasolacrimale, se pot studia din punct de vedere histopatologic fragmente din sacul lacrimal. Astfel, se pot descoperi oncocite – formă ușoară de degenerare celulară, în special la pacienții de peste 30 de ani, cu dacriocistită cronică de mai mult de un an, ceea ce nu are o semnificație patologică. Inflamația cronică poate conduce la metaplazie oncocitară.

Agenții patogeni favorizanți ai acestei afecțiuni oculare sunt:

În cazuri cronice ale acestei afecțiuni apar conjunctivită și secreții mucoide. Cu toate acestea, specialiștii consideră că dacriocistita este o cauză rară a infecției orbitale. 

Prin compararea rezultatelor ecografice ale sacilor lacrimali pentru indivizi sănătoși și pentru cei cu afecțiuni oftalmologice, specialiștii constată diferențe semnificative care îi determină să adopte conduita terapeutică ideală și pun în discuție efectuarea intervenției chirurgicale pentru a trata această afecțiune.

Așadar, dacă observi orice modificare a stării de sănătate care are drept cauză o afecțiune oftalmologică nu mai sta pe gânduri și sună sau programează-te online dacă vrei să ai prioritate în vederea consultației de specialitate!

Sursa foto: pexels.com

Referințe:

http://arquivosdeorl.org.br/conteudo/acervo_port_print.asp?id=

https://www.scielo.br/j/rbof/a/bnDsxdmDpcYBChHxvz98vGP/abstract/?lang=pt

https://www.scielo.br/j/abo/a/QqF6pgHtS5PQXj6BT5BSD9P/?format=pdf&lang=pt

https://www.scielo.br/j/abo/a/Tfkt8wYBJ8bbkPqXJkPVXzy/?lang=en#

http://www.aboonline.org.br/details/2295/en-US

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI