×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

De ce plângem de la ceapă: cum afectează ceapa ochii şi ce soluţii există pentru a-i proteja

decembrie 15, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

„De ce plângem de la ceapă?” este una dintre cele mai comune întrebări atunci când vine vorba despre leguma pe care foarte multe persoane nu o pot tăia fără să experimenteze disconfort la nivelul ochilor. Totuşi, ceapa rămâne una între cele mai iubite alimente şi aceasta se foloseşte pentru a da gust şi arome delicioase multor preparate. De la reţete tradiţionale şi până la omlete, supe sau preparate internaţionale, precum tacos ori mâncare chinezească, ceapa se regăseşte în sute şi sute de mâncăruri de pe întreg globul. Singurul dezavantaj îl reprezintă usturimea ochilor şi iritarea nasului atunci când tai, feliezi sau toci ceapă. Află din acest articol de ce plângi de la ceapă, ce înseamnă asta pentru ochii tăi şi cum poţi evita acest simptom.

De ce lăcrimezi de la ceapă?

rondele, ceapa, felii
Cepele sunt de fapt bulbi care se dezvoltă în sol, iar foarte mulţi dăunători îşi au locul acolo, ceea ce înseamnă că ceapa este expusă acestora. Pentru a se apăra de dăunători, ceapa foloseşte ca mecanism de apărare producerea de enzime şi acid sulfuric. Mai exact, atunci când pielea sa este îndepărtată, aceasta produce automat enzime şi acid sulfuric, două substanţe ce se combină pentru a crea o nouă substanţă: propanethial S-oxide, un gaz iritant.

Propanethial S-oxide este un agent lacrimogen şi îţi va face ochii să lăcrimeze atunci când ia contact cu aceştia. Din fericire, ochii tăi au şi ei un mecanism de apărare, menit să îi protejeze de substanţe dăunătoare. Atunci când nervii din ochii tăi detectează un agent lacrimogen, aceştia vor produce lacrimi, pentru a elimina substanţa dăunătoare.

Contează tipul de ceapă?

Există o mulţime de soiuri de ceapă, iar unele dintre ele conţin cantităţi mai mici de iritanţi, ceea ce înseamnă mai puţine lacrimi. Soiurile de ceapă care produc cele mai puternice reacţii chimice sunt cele roşii, galbene şi albe.

Cele mai dulci, precum ceapa verde, sunt mai puţin iritante şi produc mai puţine lacrimi, astfel că le poţi lua în considerare ca alternativă pentru momentele când vrei să prepari mâncăruri cu ceapă, dar fără a suporta neplăcutele lacrimi.

De asemenea, odată cu avansul tehnologiei şi în domeniul agriculturii, oamenii de ştiinţă au creat soiuri de ceapă care nu cauzează lăcrimarea ochilor. Din păcate, astfel de soiuri nu se găsesc încă peste tot, deoarece nu se produc la scară largă.

De ce plângem când tăiem ceapă: soluţii pe care le poţi încerca

ceapa, ardei, tocator, tocat, cutit
Chiar dacă îţi provoacă usturime şi lăcrimarea ochilor, ceapa nu reprezintă un pericol pentru sănătatea ochilor tăi, iar Propanethial S-oxide, agentul lacrimogen, nu îţi poate afecta sănătatea oculară în niciun fel. Totuşi, dacă suporţi cu greu simptomele cauzate de tăierea cepei, iată câteva soluţii pe care le poţi încerca pentru ameliorarea acestora:

Ceapa este absolut delicioasă într-o mulţime de mâncăruri, însă faptul că irită ochii este extrem de neplăcut pentru foarte multe persoane. Foloseşte remedii la îndemână atunci când aceste iritaţii apar, precum curăţarea ochilor cu apă curată sau remedii de prevenţie, precum purtarea ochelarilor de protecţie. Totuşi, nu trebuie să îţi faci griji: pe cât de neplăcute sunt aceste simptome, pe atât sunt de inofensive pentru ochii tăi.

Sursa foto: Pexels.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI