A- A+
Cauzele care provoacă scăderea vederii pot fi diverse, iar acestea sunt, de cele mai multe ori, în strânsă legătură cu stilul de viață, obiceiuri greșite sau cu problemele de sănătate preexistente. Pe lângă acestea , înaintarea în vârstă reprezintă un factor declanșator în ceea ce privește dezvoltarea afecțiunilor frecvent întâlnite cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Pe lângă toate acestea, poți lua în considerare și istoricul medical al familiei pentru a intui posibile probleme de vedere care pot apărea.
În orice caz, este nevoie ca orice afecțiune să fie identificată timpuriu, să fii precaut pentru a nu provoca efecte negative sau înrăutăți situația actuală și să aplici tratamentul corespunzător.
Cuprins
Pe măsură ce trece timpul și înaintezi în vârstă, ochii suferă anumite modificări. De cele mai multe ori, afecțiunile oftalmologice care apar pot fi corectate cu ochelari, lentile de contact sau în mod chirurgical. Sunt însă și cazuri în care medicul oftalmolog, în urma investigațiilor, îți poate spune că vederea ta va rămâne una scăzută indiferent de modalitățile de tratament pe care le adopți. Aceasta te poate împiedica din a-ți realiza sarcinile zilnice cum ar fi: cititul, realizarea cumpărăturilor, aranjarea mesei sau acordarea unei semnături.
Procesul în care vederea scade este unul complex, în care au loc diverse modificări care pot include:
Pentru a identifica dacă ai sau nu probleme cu vederea, îți poți răspunde la câteva întrebări cu trimitere la viața ta de zi cu zi:
Ei bine, dacă suspectezi orice modificare sau problemă în ceea ce privește starea vederii tale, atunci trebuie să iei inițiativă și să te asiguri că vei avea parte de un control de specialitate. Cu cât problemele sunt identificate mai repede, cu atât sunt șanse mai mari ca acestea să fie rezolvate, în urma tratamentului potrivit.
Când vine vorba de persoanele predispuse acestui tip de problemă, oricine poate fi afectat de vederea scăzută, deoarece aceasta poate fi cauzată de o diversitate de condiții, obiceiuri sau afecțiuni asociate. Vârsta se află printre principalele cauze, astfel că vederea scăzută este frecventă la adulții de peste 45 de ani și cu un grad mai ridicat la adulții de peste 65 de ani. Conform studiilor, 1 din 6 adulți de peste 45 de ani are probleme cu vederea.
În cazul în care te confrunți cu dificultăți în realizarea sarcinilor zilnice simple, cum ar fi gătitul, călătoriile, serviciul sau școala, atunci ai nevoie de o consultație oftalmologică realizată de medicul specialist. Acestea constau în utilizarea luminii, a lupelor, a diagramelor speciale, elementele care au rol în testarea acuității vizuale, a câmpului vizual și percepției adâncimii. Astfel, medicul va stabili un diagnostic clar, va identifica implicit problema, nivelul de evoluției al acesteia și modalitatea de tratare corespunzătoare.
Scăderea vederii este genetică?
Miopia și hipermetropia sunt adeseori transmise în mod genetic. În cazul în care unul sau ambii părinți au astfel de probleme de vedere, atunci șansele să dezvolți acest tip de afecțiune sunt destul de ridicate. Alte probleme oculare care sunt legate de factorul genetic includ daltonismul, dificultăți în recunoașterea culorilor sau retinita pigmentară. Glaucomul sau degenerescența maculară, afecțiuni care apar la o vârstă înaintată, provoacă probleme serioase ale globului ocular. Dacă ai antecedente în familie, acordă o atenție și grijă deosebite acestui fapt, realizează controale regulate, fii precaut și încearcă să nu atragi efecte negative prin prisma unor obiceiuri de viață greșite.
Pe lângă cauza ereditară există și cea creată de propriile obiceiuri pe care ți le-ai format și adoptat în timp. Astfel, deficiențele de vedere pot apărea pe baza un stil de viață necorespunzător care, odată corectat, va aduce beneficii privind starea vederii tale. Iată care sunt obiceiurile negative pe care trebuie să le elimini din viața de zi cu zi:
1. Petreci prea mult timp pe ecran
Lucrul pe computer ore în șir, timpul petrecut pe smartphone-ul tău pot conduce către uscarea ochilor, vederea încețoșată sau alte probleme de sănătate. Pentru a evita starea de extenuare și oboseală a ochilor în timp ce te afli în fața computerului poți folosi ochelari de protecție digitală împotriva luminii albastre. Totodată, e bine să ai în vedere organizarea și monitorizarea orelor pe care le petreci la calculator. Ia câte o pauză la fiecare 20 de minute pentru a privi în altă direcție. Uită-te către un obiect din depărtare pentru a-ți odihni ochii. De asemenea, clipește încet în jur de 10 ori pentru a-ți lubrifia ochii.
2. Consumi o cantitate redusă de apă
Din moment ce nu consumi suficientă apă, ochii tăi sunt predispuși la deshidratare. Acest obicei negativ va duce la ochi uscați, umflați și roșii. Încearcă sa asiguri aportul celor 2 litri de apă necesari pentru fiecare zi pentru a evita probleme nedorite de sănătate ale globului ocular.
3. Dieta pe care ai adoptat-o este slabă în nutrienți
Pe lângă hidratare, alimentația zilnică este la fel de importantă. Consumă alimente care te vor ajuta să previi afecțiunile ochilor sau chiar să-ți îmbunătățești vederea. O dietă necorespunzătoare este dăunătoare pentru ochii tăi. Alimentele recomandate sunt: legumele cu frunze verzi, ouăle, nucile și fructele de mare.
4. Nu dormi suficient
Odată ce dormi mai puțin de 6 ore pe noapte, ochii tăi vor fi încordați și obosiți. De aici șansele să dezvolți anumite afecțiuni devin cu mult mai ridicate. Așa că asigură-te că dormi suficiente ore pe durata nopții și acorzi timpul necesar ochilor să se odihnească și să fie lubrifiați.
5. Ai ca obicei frecarea ochilor
Poate nu te-ai fi gândit, dar frecarea ochilor poate duce la probleme destul de serioase. Dacă devine un obicei repetat obsesiv poți agrava afecțiunile existente, cum ar fi miopia sau glaucomul. Totodată, keratoconusul poate fi cauzat de frecarea excesivă. Aceasta reprezintă o afecțiune non-inflamatorie caracterizată prin deformarea și subtierea suprafeței corneene până când aceasta ia formă de con (în timp ce ar trebui să fie rotundă).
6. Nu te prezinți la examenele oftalmologice
Medicul oftalmolog specialist este în măsură să identifice problemele oculare existente, încă din fază incipientă, când tu nici nu îți dai seama că acestea sunt prezente. Când eviți să mergi la consultațiile oftalmologice nu poți lua măsuri preventive cu privire la viitoarele afecțiuni cu care te poți confrunta. Astfel că, cu cât descoperi în timp optim problema, șansele ca acesta să fie rezolvată în mod eficient cresc semnificativ. Dacă consideri că este mult prea dificil să iei această inițiativă, să știi că reprezintă o decizie care va fi spre folosul tău pe termen lung.
7. Fumezi
Pe lângă bolile de inimă și de plămâni la care sunt predispuși fumătorii, și bolile globului ocular se află printre acestea. Astfel că cei care fumează riscă să-și piardă vederea, să dezvolte sau să amplifice afecțiuni cu un nivel de gravitate destul de ridicat cum sunt degenerescența maculară, glaucomul, ochiul uscat și cataracta. Fumătorii, spre deosebire de nefumători au șanse mai ridicate să dezvolte atât degenerescența maculară (AMD) cât și cataractă.
8. Nu-ți protejezi ochii de lumina soarelui
Știai că dacă nu-ți protejezi ochii cu ochelari de soare poți să-ți arzi globii oculari? Fotokeratita reprezintă o arsură solară pe suprafața ochiului, problemă cu care te poți confrunta dacă nu porți suficient de des ochelari de soare. Pe lângă această afecțiune poți dezvolta și degenerescențe maculare, cancer și cataractă.
9. Lucrezi în mod îndelungat sub o lumină slabă
Similar cu timpul petrecut în fața unui ecran ore în șir, la fel și lucrul în lumina slabă poate provoca probleme asemănătoare ale ochilor. Aceștia sunt suprasolicitați, depun un efort suplimentar pentru a obține concentrarea necesară ducând astfel la oboseală oculară. Pe lângă lumina slabă care nu este recomandat să fie folosită atunci când lucrezi, și lumina puternică poate provoca efecte negative. Încearcă să găsești un echilibru, să nu fii incomodat sau deranjat de lumina din interiorul încăperii în care lucrezi și fă toate modificările necesare. Astfel vei preveni scăderea vederii și ulterioare complicații.
Care sunt bolile care scad vederea?
Bolile care cauzează deteriorarea vederii fac parte dintr-un spectru destul de larg. Principalele sunt diabetul, degenerescența maculară, cataracta sau glaucomul.
Aceste boli apar la o vârstă mai înaintată a vieții, iar dacă nu sunt tratate pot dăuna vederii. De aceea este important să realizezi la timp examenele oftalmologice, chiar dacă nu ai niciun fel de simptome, pentru a putea preveni sau trata la timp anumite afecțiuni care pot fi declanșatoare pentru altele.
Îmbunătățirea vederii depinde de factorul declanșator, așa că aceasta este specifică de la caz la caz. Erorile de refracție sunt ușor corectabile cu ajutorul ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact sau intervențiilor chirurgicale corective. Ambliopia afecțiune care face referire la performanța slabă a unuia dintre ochi, în ciuda eforturilor de corecție, poate fi tratată folosind un plasture pentru a forța creierul să se concentreze asupra ochiului mai slab. În cazuri severe se poate apela și la intervențiile chirurgicale.
Cataracta poate fi corectată în mod chirurgical. Operația de cataractă necesită înlocuirea cristalinului cu o lentilă intraoculară artificială. În general operația este una reușită și relativ nedureroasă. Degenerescența maculară nu poate fi tratată în prezent deoarece în ceea ce privește forma uscată încă nu au fost aprobate opțiuni de tratament. Pentru forma umedă, însă există variante și terapii genetice în testare.
Totodată e bine să tratezi această latură, a sănătății ochilor într-un mod realist și preventiv. Fă tot ce ține de tine pentru a te asigura că nu provoci anumite afecțiuni sau le înrăutățești. Așa că este absolut necesar să adopți o dietă sănătoasă, cu exerciții fizice și suplimente nutritive. Protejează-ți ochii de soare, dormi suficient și nu petrece timp exagerat în fața unui monitor.
În concluzie vederea scade din cauza unor factori diverși pe care îi declanșăm prin propriile acțiuni zilnice sau provin dintr-un fond genetic. În funcție de afecțiunile cu care te confrunți există și variate forme de tratament. Pentru a fi eficiente și a-ți rezolva în totalitate problema este recomandat să-ți faci periodic examenele oftalmologice, indiferent dacă observi sau nu prezența anumitor simptome specifice. Pe de altă parte, fii atent la rutinele tale zilnice și la modul în care îți soliciți vederea. Odată ce o faci în mod exagerat, s-ar putea să te afecteze pe termen lung. Găsește un echilibru astfel încât să permiți ochilor tăi să se odihnească.
Sursa: unsplah.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.