×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

De ce se zbate ochiul sau blefarospasmul: ce îl cauzează şi cum se tratează

iulie 29, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

“Mi se zbate ochiul drept”, “Mi se zbate ochiul stâng”, “Ce înseamnă când mi se zbate ochiul drept sau stâng?” sau “De ce mi se zbate ochiul drept sau stâng?” sunt cu siguranţă afirmaţii şi întrebări pe care le-ai auzit de-a lungul timpului. Ei bine, zbaterea ochiului drept sau stâng nu este deloc ceva ce ar trebui asociat cu superstiţii sau tradiţii populare, ci este o condiţie medicală numită blefarospasm. Există o mulţime de cauze ale blefarospasmului, de la ochii uscaţi şi până la alte probleme medicale serioase, cum ar fi sindromul Tourette sau boala Parkinson. Din fericire, majoritatea episoadelor în care ochiul se zbate sunt trecătoare şi pot fi controlate prin tratarea sau eliminarea cauzelor. De asemenea, prevenţia este şi ea importantă, iar un stil de viaţă sănătos şi o igienă oculară corespunzătoare te pot ajuta să ţii la distanţă nu numai problemele în care ochiul drept se zbate sau ochiul stâng se zbate, ci alte afecţiuni oftalmologice, cum ar fi blefarita sau conjunctivita. Dacă vrei să afli mai multe despre cauzele pentru care se zbate ochiul stâng sau drept, cum se tratează un ochi care se zbate sau blefarospasmul şi ce remedii există pentru această problemă, am pregătit pentru tine un ghid util:

Ce înseamnă blefarospasm

 Blefarospasmul sau ochiul care se zbate se referă la un spasm involuntar al pleoapelor. De obicei, acest mic spasm are loc la nivelul pleoapei superioare, însă în anumite cazuri acesta poate apărea şi la nivelul pleoapei inferioare sau la nivelul ambelor pleoape. Pentru majoritatea oamenilor, aceste spasme sunt blânde şi se simt ca şi cum cineva le-ar mişca uşor pleoapa. În schimb, există şi persoane ce experimentează spasme atât de puternice încât îi forţează să îşi închidă pleoapele. Astfel de spasme au loc odată la câteva secunde, timp de un minut sau două. 

 Episoadele de blefarospasm sunt impredictibile. Se poate întâmpla să ai câteva spasme la nivelul pleoapei pentru o zi sau două, iar mai apoi să nu ai niciun simptom pentru săptămâni sau luni.

 Blefarospasmul este de obicei inofensiv şi lipsit de durere, însă poate fi deranjant în anumite situaţii. Din fericire, este posibil să nu ai nevoie de remedii pentru zbaterea ochiului, deoarece acesta problemă va trece de la sine de cele mai multe ori.

 În cazuri rare, spasmul pleoapelor poate fi un semn al unei boli cronice de mişcare, în special atunci când este însoţit de spasme faciale şi mişcări necontrolate.

De ce se zbate pleoapa ochiului său blefarospasm: cauze

De ce se zbate pleoapa ochiului său blefarospasm cauze

Din ce cauză se zbate ochiul? Ei bine, cauzele blefarospasmului pot fi multiple, cauzate fie de un stil de viaţă deficitar, fie de anumite condiţii oftalmologice sau boli neurologice. Dacă acesta devine deranjant şi îţi afectează viaţa de zi cu zi, atunci o vizită la o un spital de oftalmologie este necesară pentru a primi un diagnostic personalizat şi o schemă de tratament corespunzătoare.

Printre cele mai frecvente cauze ale blefarospasmului se numără:
– Iritaţia ochiului;
– Oboseală sau lipsa somnului;
– Epuizarea fizică sau stresul;
– Consumul de alcool, cofeină sau tutun;
– Ochii uscaţi;
– Efectele adverse ale anumitor medicamente;
– Infecțiile si inflamațiile suprafeței oculare;
– Episoadele de migrene, ne-a explicat Dr. Marina Hasbei-Popa, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan

De ce se zbat ochii: tipuri de blefarospasm

De ce se zbat ochii tipuri de blefarospasm

 Există mai multe tipuri de blefarospasm, în funcţie de cauzele lor, dar şi de manifestarea acestora. Iată care sunt cele 3 tipuri de blefarospasm:

Tipuri de blefarospasm:

A – Blefarospasmul esenţial benign
B – Spasm general al pleoapelor
C – Spasm hemifacial, a punctat doamna Dr. Marina Hasbei-Popa.

Ochiul se zbate: ce complicaţii pot apărea

 În rare cazuri, blefarospasmul poate fi un simptom al unei afecţiuni grave, cum ar fi anumite tulburări neurologice. Atunci când spasmul pleoapelor indică o afecţiune serioasă, aceasta este de obicei însoţită şi de alte simptome:

Tulburările neurologice ce pot cauza spasme ale pleoapei includ:

Când trebuie să consulţi medicul în cazul blefarospasmului

 Spasmele la nivelul ochiului şi pleoapei sunt rareori atât de grave încât să necesite un consult medical de urgenţă. Totuşi, spasmul cronic al pleoapei poate fi un indicator al unei afecţiuni serioase.

Va trebui să consulţi medicul cât mai curând dacă ai spasme cronice ale pleoapei însoţite de unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

– Spasmele se extind şi în alte zone ale feţei sau corpului;

– Spasmul pleoapei continuă pe perioade îndelungate;

– Pleoapa superioară devine flască sau “căzută”

– Ochiul este roșu, inflamat sau apar secreţii la nivelul acestuia, a mai adăugat doamna Dr. Marina Hasbei-Popa.

 Dacă ai o rană la nivelul ochiului, contactează de urgenţă medicul oftalmolog sau medicul de familie. Zgârieturile la nivelul corneei pot afecta iremediabil vederea şi sănătatea ochiului.

Tratamentul blefarospasmului

Tratamentul blefarospasmului

 În general, episoadele de spasm la nivelul ochiului trec de la sine fără a fi nevoie de un tratament specific. Dacă acestea nu dispar, atunci poţi încerca să elimini potenţialele cauze ale acestora.

 Pentru a ameliora episoadele de blefarospasm ai putea încerca:

 Un stil de viaţă sănătos te poate ajuta să ţii la distanţă blefarospasmul, deoarece acesta apare frecvent în urma stresului, oboselii sau consumului excesiv de cofeină, alcool sau nicotină. 

 În afară de adoptarea unui stil de viaţă sănătos, există şi alte tratamente pe care medicul curant ţi le poate recomanda:

Botoxul. Injecţiile cu toxina Botulinică se folosesc în anumite cazuri pentru a trata blefarospasmul esenţial benign. Acestea pot ameliora spasmele pentru câteva luni. Totuşi, pe măsură ce efectul injecţiilor cu toxina botulinică se disipează, efectele se vor reduce, ceea ce înseamnă că este posibil să ai nevoie de injecţii periodice.

Intervenţiile chirurgicale. În anumite situaţii, medicul poate recomanda efectuarea unei operaţii de îndepărtare a unor muşchi şi nervi din pleoape. Această intervenţie se recomanda în special în cazurile severe de blefarospasm esenţial benign.

Prevenţia blefarospasmului

 Iată câteva lucruri utile pe care le poţi face pentru a preveni blefarospasmul:

 Spasmul la nivelul pleoapelor nu este o problemă care ar trebui să te îngrijoreze, De cele mai multe ori acesta trece de la sine şi se datorează lipsei somnului, stresului sau consumului de alcool, cafea ori tutun. Atunci când blefarospasmul devine frecvent, se întinde pe mai multe săptămâni sau este însoţit de alte simptome este momentul să consulţi cât mai curând medicul de familie, medicul neurolog sau medicul oftalmolog. Un specialist îţi va oferi un diagnostic adecvat, dar şi o schemă de tratament care să te ajute să readuci confortul în viaţa ta.

Sursa foto: Pixabay.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI