A- A+
Structura ochiului cuprinde o cavitate numită vitros care ocupă o mare parte a globului ocular. Această cavitate are pereții interni formați dintr-o substanță numită retină și este umplută cu un gel numit umor vitros. Gelul este atașat de retină prin mai multe puncte de ancorare. Odată cu vârsta, umorul vitros se poate deteriora și desprinde din punctele de ancorare, ceea ce este cunoscut sub numele de decolare posterioară de vitros. Pacienții care suferă de acest fenomen observă apariția unor musculițe în câmpul vizual. Află mai multe despre această afecțiune din articolul de mai jos.
Cuprins
Decolarea posterioară de vitros este o problemă oculară naturală și comună asociată cu vârsta. Este rar întâlnită la persoanele sub vârsta de 40 de ani și apare de obicei după vârsta de 60 de ani. Șansele de a dezvolta această afecțiune cresc odată cu înaintarea în vârstă. Dacă boala apare la unul dintre ochi, atunci pacientul este mai predispus să dezvolte această problemă și la celălalt ochi. Anumiți factori cresc probabilitatea de dezvoltare a decolării posterioare de vitros, precum diabetul, rănile oculare, chirurgia oculară sau miopia.
În timp, organele asociate văzului trec printr-o serie de modificări, inclusiv corpul vitros, care este format majoritar din apă și colagen. De aceea, el are o textură gelatinoasă. Odată cu vârsta, corpul vitros își pierde din consistență și, prin urmare, își pierde din forma inițială. În consecință, începe să avanseze din spatele ochiului, spre centrul globului ocular.
Din acest punct de vedere, decolarea posterioară de corp vitros este un proces natural.. Conform informațiilor medicale, mai mult de trei sferturi din populația cu vârsta de peste 65 de ani se confruntă cu această problemă, însă ea poate apărea și la vârste de 40 ori 50 de ani.
Decolarea posterioară de vitros nu este dureroasă și de obicei nu duce la pierderea vederii decât dacă apare o complicație, precum ruptura retinei, detașarea retinei, gaură maculară (macula este centrul retinei), țesut cicatricial pe maculă (pucker macular). Complicațiile sunt rare și apar la mai puțin de 15% din cazuri.
Printre simptomele identificate în cazul decolării posterioare de vitros se numără mai multe manifestări:
Puncte plutitoare: Persoanele spun că arată ca insecte, pânze de păianjen, fire de păr sau praf care plutesc în câmpul vizual. Uneori, acestea au forma unui cerc sau a unui oval, numit inel Weiss.
Flash-uri de lumină: Pacienții raportează că văd șiruri de lumină, de obicei la marginea câmpului lor vizual. Flash-urile pot fi mai vizibile în medii mai întunecate.
Simptomele sunt de obicei ușoare și devin mai puțin vizibile în câteva luni, pe măsură ce creierul învață să le ignore. Dacă experimentezi simptome similare, atunci mergi cât mai rapid la un consult oftalmologic pentru adulți. Un examen ocular poate identifica orice probleme grave și poate reduce riscul de a pierde permanent vederea.
Medicul va efectua câteva teste:
Medicul poate trata complicațiile, nu afecțiunea în sine. Este necesar un examen oftalmologic atunci când apar simptomele și din nou după patru până la șase săptămâni. În timpul celui de-al doilea examen, vor fi urmărite mai multe aspecte. În primul rând, se va verifica dacă nu s-a omis nimic în timpul diagnosticului sau orice complicații. De exemplu, poate nu s-a detectat o ruptură retiniană în timpul primului examen, dar aceasta poate fi prezentă într-un control viitor.
Deși nu este obișnuit, pentru unele persoane poate fi luată în considerare o vitrectomie. În această intervenție chirurgicală, un specialist face o deschidere mică în peretele ochiului. Apoi, chirurgul folosește aspirația pentru a elimina gelul vitros din ochi.
Așadar, nu întârzia să te prezinți la oftalmolog atât pentru controale regulate, cât și dacă te confrunți cu vreunul din simptomele enumerate mai sus.
Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com.
Surse științifice:
https://www.asrs.org/patients/retinal-diseases/9/posterior-vitreous-detachment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563273/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.