×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Distanța pupilară – cum se măsoară pentru a obține rezultate optime în corectarea vederii?

ianuarie 20, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Tendința de a achiziționa ochelari de pe internet sau din magazine nespecializate, fără a apela la ajutorul unui medic oftalmolog, este în creștere fie din comoditate, fie din dorința de a avea un aspect plăcut, fără a lua în calcul și protecția ochilor. Dacă se cumulează atât factorul estetic, cât și dorința de a obține rezultate optime în corectarea vederii, alegerea trebuie să schimbe această tendință și protecția ochilor este garantată, mai ales atunci când își pun amprenta specialiștii în domeniu. În continuare veți descoperi cât de important este să aflați valoarea distanței pupilare în prescripția ochelarilor.

Distanța pupilară – ce este?

Pupilele reprezintă părțile întunecate situate în centrul ochilor care se lărgesc pentru a permite pătrunderea luminii sau se îngustează când ochii se concentrează asupra unui obiect apropiat sau când este întuneric. Distanța pupilară sau interpupilară este măsura distanței dintre pupile, efectuată în vederea recomandării ochelarilor de vedere de către medicul oftalmolog.

Opticienii pot folosi aparate portabile numite pupilometre (contoare digitale) sau rigle speciale pentru măsurarea distanței interpupilare și pentru măsurarea distanței dintre lentile. Astfel, toleranța pentru distanța pupilară este diminuată, pe măsură ce se efectuează cu atenție de către persoane specializate.

Distanța pupilară – cum se măsoară pentru a evita o valoare greșită

Se cunosc două tipuri de distanță pupilară: simplă sau dublă. Dacă se măsoară distanța dintre pupile, pentru a te concentra la un obiect apropiat, aceasta este cu 3-4 milimetri mai mică decât distanța interpupilară îndepărtată. Mai există două tipuri de măsurători ale distanței pupilare: unică sau dublă.

Metoda cea mai comună de măsurare este distanța pupilară unică sau binoculară care se realizează prin măsurarea distanței totale de la centrul unei pupile la centrul celeilalte. 

Măsurarea distanței de la centrul unei pupile la puntea nasului determină distanța pupilară dublă pentru că este constituită din două numere, câte unul pentru fiecare ochi. Fiecare parte măsurată poate fi ușor diferită de cealaltă, ceea ce este normal.

Desigur, pentru a evita o valoare greșită a distanței pupilare în prescripția ochelarilor este ideal să fie măsurată de către opticieni. În caz contrar, pot apărea: vederea încețoșată, oboseală oculară, dureri de cap. 

Echipa medicală de elită de la infosan.ro vine în întâmpinarea pacienților cu servicii și cu aparatură de calitate pentru toate categoriile de vârstă. Specialiștii de aici acordă atât consultații oftalmologice pentru copii, cât și consultații oftalmologice pentru adulți la cele mai înalte standarde. Găsești acum la optica medicală o gamă variată de rame pentru ochelari și lentile de calitate superioară care să satisfacă și gusturile din punct de vedere estetic, dar și necesitățile fiecărui pacient în funcție de recomandările opticienilor. 

Distanța pupilară normală – când este important să fie măsurată?

optometrist, ochelari, distanta pupilara

Când se hotărăște prescripția ochelarilor și dimensionarea acestora este necesar a se măsura distanța pupilară. Ea se poate modifica în funcție de tipul de ochelari care sunt recomandați. Cu alte cuvinte, se efectuează măsurători și pentru ochelarii de distanță, și pentru ochelarii de aproape ai aceluiași pacient. Se observă distanța pupilară diferită și atunci când ochii sunt obosiți.

Medicul poate observa și diferența dintre câmpul vizual al fiecărui ochi, prin determinarea acestor măsurători. Pentru adulți se consideră că distanța medie pupilară este de 63 milimetri, pe când pentru copii este de minim 40 de milimetri. Cu toate acestea, fiecare persoană are propria valoare a distanței pupilare, conform măsurătorilor individuale.

Acuitatea vizuală are legătură atât cu claritatea vederii, cât și cu capacitatea de a observa mici detalii cu mare precizie. Pentru o persoană examinată la clinică, se determină ce tip de ochelari sau de lentile are nevoie și va afla ce distanță pupilară are atât pentru distanță, cât și pentru citit. Dacă se hotărăște prescripția ochelarilor, cu siguranță se măsoară și distanța pupilară, în vederea stabilirii unor valori cât mai precise, pentru a obține o bună acuitate vizuală.

Atunci când pacienții decid să achiziționeze ochelari este bine să analizeze situația și din punct de vedere estetic, dar și corespunzător pentru protecția ochilor. Așadar, măsurarea distanței pupilare este vitală pentru a obține rezultate optime în corectarea vederii.

Sursa foto: pexels.com

Referințe:

https://www.webmd.com/eye-health/pupillary-distance

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI