A- A+
Sănătatea ochilor este esențială pentru desfășurarea oricărei activități cotidiene. De aceea, se recomandă să ai grijă permanent la simptomele care pot apărea pe parcursul vieții și să mergi în mod regulat la un control oftalmologic. Există afecțiuni care pot avea diferite cauze și simptome evidente, pentru a putea fi diagnosticate la timp, în timp ce altele sunt mai greu de identificat. În continuare, vei găsi detaliile importante despre o afecțiune oculară care provoacă tulburări de vedere și recomandările necesare pentru un tratament eficient.
Cuprins
Distrofia lui Fuchs, denumită astfel după oftalmologul austriac Ernst Fuchs, care a raportat primele cazuri, este definită ca „o boală oculară care afectează corneea, provocând tulburări de vedere, disconfort ocular sau chiar orbire”.
Sindromul Fuchs este, de fapt, un complex de afecțiuni și mai poate fi definit ca „o formă de distrofie cronică iridocilară, care se caracterizează prin leziuni monoculare cu formarea de precipitate corneene”.
Aceasta este o boală degenerativă a celulelor endoteliale ale corneei, prin formarea unor excrescențe asemănătoare unor picături care generează edemul (umflare) corneean și pierderea treptată a vederii. Într-un stadiu avansat se reduce numărul celulelor endoteliale ale corneei, ceea ce poate porni de la vedere încețoșată și poate ajunge la o insuficiență vizuală severă și la apariția durerii oculare. Cu alte cuvinte, când încep să moară celulele din endoteliu, se acumulează lichid care umflă și îngroașă corneea.
Deși este posibil să fie moștenire genetică, această boală poate fi cauzată și de modificări genetice, generate de mediu, conform opiniilor unor specialiști.
Printre simptomele acestui proces inflamator cu manifestare intraorbitală se pot enumera:
Fie că se descoperă sub incidența altor afecțiuni oculare, fie că sunt evidente neregulile descoperite de către medicul oftalmolog pe suprafața interioară a corneei, se consideră că această distrofie endotelială poate apărea și la vârste înaintate, dar și la vârste timpurii.
Într-o etapă incipientă a acestei afecțiuni corneene apare, ca și simptom principal, heterochromia irisului. În stadiile II și III deja începe să scadă acuitatea vizuală și pacienții acuză că le apare o „ceață” în privire. După examinarea externă, biomicroscopia efectuată, gonioscopie, tonometrie și alte metode de diagnosticare, se poate institui prima etapă de tratament, după care se începe terapia medicamentoasă completată de complexe cu multivitamine.
Diagnosticarea corectă se poate realiza în baza simptomelor. Dacă sunt descrise cu precizie simptomele, se pot efectua teste suplimentare. În oftalmologie sunt descoperite relativ puține cazuri de distrofie corneeană, dintre care majoritatea cazurilor sunt cu probleme monoculare. Conform studiilor medicale, această distrofie oculară se dezvoltă și la bărbați, dar și la femei.
Echipa medicală remarcabilă de la infosan.ro oferă consultații oftalmologice pentru adulți și poate diagnostica toate afecțiunile oftalmologice. Specialiștii depistează acum problemele degenerative din stadiul incipient, instituie metode eficiente de tratament și oferă sfaturile și recomandările necesare.
Este importantă stadializarea acestei boli și, dacă medicul descoperă cu ajutorul unui microscop optic umflăturile de pe suprafața interioară a corneei, probabilitatea existenței distrofiei oculare este crescută. Se poate efectua și tomografia corneei pentru a descoperi afecțiunea într-un stadiu precoce. De asemenea, se pot număra celulele endoteliale pentru o diagnosticare cât mai precisă.
Dacă Distrofia endotelială fuchs este descoperită în stadiu precoce, se recomandă aplicarea picăturilor de ochi și a unguentelor în vederea reducerii durerilor și a edemelor (umflăturilor). În cazuri mai grave se poate ajunge la un transplant de cornee (prelevată de la un donator), pentru înlocuirea celei deteriorate.
Tratamentele recomandate de către medicii oftalmologi pentru distrofia corneeană fuchs sunt imposibil de administrat la domiciliu, însă se pot ameliora unele simptome dacă sunt diagnosticate în stadiu incipient.
Diagnosticarea precoce a Distrofiei lui Fuchs este esențială, deoarece aceasta este o boală progresivă. Dacă sunt persoane din familia dumneavoastră care suferă de această boală a corneei, nu mai așteptați și mergeți la un control oftalmologic pentru a fi siguri că nu dezvoltați aceeași afecțiune oculară. Dacă mergeți la control de la primele simptome și dacă urmați sfaturile și recomandările medicului oftalmolog, vă puteții salva vederea.
Sursa foto: pexels.com
Referințe:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fuchs-dystrophy/symptoms-causes/syc-20352727
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/fuchs-dystrophy
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-fuchs-dystrophy
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.