A- A+
Marea majoritate a persoanelor experimentează periodic dureri ale ochilor. Mai mult sau mai puțin intense, ascuțite ori difuze, însoțite sau nu de alte simptome precum febra și durerile de cap, durerile oculare trebuie luate în serios de fiecare dată.
Cauzele care determină apariția acestei neplăceri pot fi extrem de diverse. În unele situații, durerile oculare și fotofobia sunt strâns legate de afecțiuni cronice de tipul migrenelor, pe când, în altele, acestea sunt determinate de contractarea unei infecții virale.
Oricare ar fi cauza durerii, este important s-o identifici corect cât mai repede cu putință și s-o tratezi corespunzător.
Cuprins
Durerea în această zonă este în mod intuitiv asociată cu afecțiuni ale ochilor și ale zonei care îi înconjoară, însă, în realitate, ea poate avea multe alte surse.
Cunoașterea posibililor factori determinanți ai durerii poate fi de mare ajutor.
Durerea oculară poate fi de mai multe tipuri: durere oculară propriu-zisă și durere orbitală. Durerea oculară se poate manifesta ca jenă oculară, senzație de corp străin, presiune oculară, accentuată sau nu de mișcările globului ocular. Cel mai adesea durerea oculară se datorează viciilor de refracție necorectate și/sau a suprasolicitării vizuale în fața ecranelor. Durerea orbitală descrisa adesea ca o „senzație de presiune în spatele ochiului” se asociază frecvent cu episoade de cefalee cu caracter migrenos, ne-a explicat dr. Raluca Bâră, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Inofsan.
Oboseala și uscăciunea ochilor
Poate cele mai comune și mai puțin grave cauze ale durerilor oculare, oboseala și uscăciunea ochilor sunt fenomene experimentate de majoritatea persoanelor din ziua de astăzi, în special de către cele din mediul urban.
Forțarea privirii de a sta focusată perioade lungi de timp fără pauze și supunerea ochilor ore întregi la lumina albastră provenită din ecranele laptopurilor și ale telefoanelor mobile pot duce la instalarea unei dureri incomode, asociată adesea cu usturimea și cu senzația de nisip în ochi.
Abraziunea corneană
Corneea este membrana fină și transparentă care acoperă globul ocular, având rolul de a-l proteja pe acesta de pericole minore precum firele de praf sau genele intrate în ochi. Abraziunea corneană nu este altceva decât o zgârietură a acestui țesut protector, superficială, în esență, însă, suficient de adâncă pentru a crea un disconfort considerabil.
Senzația experimentată de mare parte dintre cei care au suferit o abraziune a corneei este aceea a existenței unui corp străin neidentificat pe suprafața ochiului. Dacă simți că ai un corp străin în ochi, dar cu toate eforturile nu reușești să identifici nimic îngrijorător, cel mai probabil este vorba despre o asemenea zgârietură a corneei.
Conjunctivita și orjeletul
Adesea confundate, cele două au cauze și tratamente diferite, dar simptome comune, care pot induce mulți necunoscători în eroare. Orjeletul sau ulciorul apare în urma infectării bacteriologice a ochiului cu stafilococ, pe când conjunctivita poate fi atât bacteriană, cât și virală sau alergică.
Ceea ce le aseamănă este manifestarea celor două: ambele afecțiuni implică lăcrimarea excesivă a ochilor, disconfortul la clipire, senzația de corp străin și usturimea oculară.
Tratamentul diferă, bineînțeles, în funcție de tipul afecțiunii. Conjunctivita alergică se tratează cu corticosteroizi sau antihistaminice, cea virală necesită un tratament simptomatic, iar cea bacteriană presupune prescrierea antibioticelor. Pentru oprirea evoluției unui orjelet în fază incipientă, în general se prescriu tratamente locale cu antibiotice și antiinflamatoare. Orjeletul ajuns în ultimul său stadiu (exteriorizarea masei purulente) nu necesită neapărat tratament, dar procesul de vindecare poate fi accelerat de un profesionist prin realizarea unei incizii.
Sinuzita
Sinuzita reprezintă, pe scurt, o inflamație sau o infecție a mucoasei din interiorul sinusurilor paranazale. Asociat adesea gripelor, virozelor și alergiilor, acest fenomen presupune supraîncărcarea canalelor sinusale, aceasta din urmă determinând apariția unor dureri cauzate de presiunea creată în zona respectivă.
Pe lângă cefalee, sinuzitele pot aduce și dureri de ochi, de urechi, de nas sau chiar de dinți. Multe dintre tratamentele recomandate pentru înlăturarea simptomelor alergiilor sezoniere, ori ale virozelor și gripelor specifice sezonului rece sunt eficace și pentru decongestionarea sinusurilor.
Glaucomul
Sub umbrela acestui termen sunt cuprinse mai multe afecțiuni oculare al căror efect principal este degradarea nervului optic. Adesea asimptomatic, glaucomul poate fi descoperit mult prea târziu, atunci când daunele provocate nu mai pot fi complet reparate.
Deși este, în general, asimptomatic, glaucomul cu o evoluție rapidă poate provoca dureri oculare, vedere încețoșată, halouri în jurul punctelor luminoase, stări de greață și vomă.
Există anumite categorii de indivizi cu un factor mai mare de risc decât cel al majorității persoanelor:
Dacă experimentezi dureri oculare, nu este necesar să te alarmezi din primul minut. Este foarte posibil să te afli în categoria celor care suferă de o afecțiune mai puțin gravă a ochilor și să poți rezolva problema doar cu câteva fiole de ser fiziologic.
Există, totuși, situații în care lipsa acțiunii poate fi extrem de dăunătoare și în care ajutorul unui medic este imperios necesar.
Pentru orice durere oculară sfatul este sa ne prezentăm la medic pentru o evaluare oftalmologică completă. Semnele de alarmă, care ar trebui să ne aducă de urgență la medic sunt: ochi roșu, dureros, însoțit de scădere bruscă de acuitate vizuală, fotofobie (sensibilitate la lumina), dureri care se accentuează la mișcarea globului ocular, durere de cap cu senzație de greață sau vărsături, susține medicul oftalmolog, dr. Raluca Bâră.
Factori pe care trebuie să-i iei în calcul
De multe ori, durerile oculare vin însoțite de alte simptome atunci când sunt provocate de o afecțiune serioasă. După ce ai identificat durerea, dacă nu poți sau nu dorești să discuți imediat cu un medic oftalmolog, urmărește și reține evoluția stării tale.
Notează dacă prezinți și alte simptome de tipul febrei, amețelii ori scăderii calității vederii. Analizează durerea simțită: este una ușor de localizat, ascuțită sau mai degrabă una difuză, dispersată în toată zona unui ochi? Dacă starea ta pare să se înrăutățească, programează-te la un consult oftalmologic și discută cu medicul despre toate observațiile notate. Analiza atentă a acestora poate fi de foarte mare ajutor în identificarea rapidă a problemei și în prescrierea tratamentului potrivit.
Odată ce ți-a fost prescris un tratament, urmează-l cu seriozitate și nu opri administrarea fără recomandarea medicului doar pentru că starea ta pare să se fi îmbunătățit.
Tratament ineficace
Fie că ai încercat să rezolvi singur problema cu ajutorul unor produse farmaceutice care nu necesită prescripție medicală, fie că ai fost la un consult oftalmologic și tratamentul recomandat de medic nu pare să dea roade, dacă, odată cu trecerea timpului, starea ta este una din ce în ce mai proastă, nu ezita să apelezi la ajutor specializat.
Unii pacienți pot avea ghinionul de a dezvolta alergii la diverse componente ale medicamentelor ori de a necesita tratamente mai puternice, mai invazive, pentru a se vindeca. Nu aștepta să fie prea târziu și nu te abate sub nicio formă de la drumul pe care te ghidează medicul care a preluat cazul tău.
Din păcate, ca în orice ramură a medicinei, există afecțiuni oftalmologice care nu pot fi evitate, oricât de mult efort ar depune medicii și pacienții laolaltă. Multe dintre cele mai comune probleme apărute la nivelul ochilor pot fi, însă, în mare, prevenite cu ajutorul educației sanitare.
Pentru pacienții cu „muncă de birou”, ce petrec multe ore în fața ecranelor se poate preveni disconfortul vizual prin purtarea ochelarilor cu lentilă cu filtru de protecție pentru calculator. Importante sunt și pauzele luate pe parcursul zilei de muncă, la intervale de 30-60 de minute, pentru a privi câteva secunde în distanță ( peste 5-6 metri). Cu siguranță cea mai bună prevenție o constituie controalele anuale. Astfel, putem depista din timp eventualele probleme înainte ca acestea să creeze disconfort sau probleme oculare pe termen lung, a adăugat, dr. Raluca Bâră, medic specialist oftalmolog.
Igiena corespunzătoare a mâinilor și a ochilor
Pentru a afla dacă ai o igienă a mâinilor și a ochilor demnă de invidiat, răspunde sincer la următoarele trei întrebări: De câte ori te speli pe mâini pe zi? De câte ori folosești telefonul mobil zilnic? De câte ori duci mâna la ochi zilnic?
Poate ai citit despre cum telefonul mobil este în topul celor mai murdare obiecte pe care le deține un om. Ia în considerare că acesta este unul dintre zecile de obiecte pline de germeni pe care le atingi în fiecare zi: clanțele ușilor, mânerele sertarelor, barele din metrou sau autobuz, banii etc.
Din fericire, ochii tăi și ai tuturor celor din jur sunt obișnuiți să intre în contact cu o anumită cantitate de germeni, însă, igiena precară a mâinilor și atingerea constantă a ochilor cu mâinile murdare vor garanta apariția infecțiilor oftalmologice.
Purtarea ochelarilor de protecție
Poartă întotdeauna ochelari de protecție atunci când îți expui privirea luminii puternice din exterior ori celei a ecranelor. Dacă simți că începi să ai ochii uscați, ia o pauză, odihnește-te.
Este imperios necesar ca cei care lucrează în medii cu mult praf, în fabrici în care sunt folosite substanțe chimice iritante, în domeniul tâmplăriei și chiar în cel al bucătăriei să poarte ochelari pentru a-și feri ochii de iritații nedorite.
Tratarea timpurie a simptomelor incipiente
Dacă simți că ceva este în neregulă cu corpul tău, indiferent de zona afectată, nu te încăpățâna să te tratezi acasă. Într-adevăr, există situații în care poți să nu te alarmezi și să-ți acorzi puțin timp pentru a rezolva singur problema, însă, pe de altă parte, pot fi enumerate sute, poate chiar mii de povești cu final nefericit ale celor care nu au dorit să meargă la spital din fel de fel de motive.
Fii moderat și nu te panica, dar ia în considerare că multe probleme oftalmologice pot degenera în pierderea parțială sau totală a vederii. Nu te pune în pericol și capătă chiar și obiceiul controalelor de rutină. Este întotdeauna o idee bună să afli cum mai stai cu sănătatea.
Așadar, oferă-ți șansa de a te bucura zilnic de magnificele culori ale vieții. Ai grijă de vederea ta și a celor dragi și admirați împreună cea mai complexă și deosebită operă de artă concepută vreodată: lumea înconjurătoare.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.