×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ecografia oculara – Cand trebuie sa mergi la doctor? Iata cele mai importante recomandari de care trebuie sa tii cont pentru a avea grija de sanatatea ochilor tai!

octombrie 8, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochii sunt sensibili si extrem de importanti pentru orice persoana, astfel ca este necesar sa ii ingrijesti in mod corespunzator. Ca orice alt organ din corp, ochii necesita o atentie sporita, pentru a-i feri de diversele afectiuni la care acestia sunt supusi. De aceea, trebuie sa te prezinti regulat la medicul oftalmolog, astfel incat sa iti poti face un control de rutina, pentru a te asigura ca totul este in regula cu aceasta parte a corpului tau. Totusi, in cazul in care ai anumite simptome, nu astepta si prezinta-te imediat la un cabinet oftalmologic ce ofera consultatii pentru adulti sau copii ce includ si analize sau o ecografie oculara.

Ecografia oculara – descriere, indicatii si recomandari

Ecografia oculara reprezinta cea mai simpla si sigura modalitate de a investiga si a diagnostica afectiunile ochiului. Aceasta este extrem de utila, datorita faptului ca ochiul are o pozitie superficiala si usor de accesat, astfel ca este facil de explorat ecografic. Aceasta este foarte utilizata si in cazul unor afectiuni destul de grave precum cataracta sau in anumite situatii de urgenta. Din pacate, afectiunile oculare sunt greu de depistat in camera de urgenta, motiv pentru care aceasta ecografie reprezinta salvarea oricarui pacient care sufera de o astfel de boala. 

Din cauza faptului ca aproximativ 3% din toate cazurile de urgente sunt reprezentate de afectiunile oculare, este extrem de important ca toti medicii de garda sa fie in alerta atunci cand intalnesc astfel de situatii. Ecografia oculara este un instrument excelent, capabil sa exploreze in profunzime ochiul, pentru a oferi o imagine completa si corecta. Aceasta este foarte precisa si sigura, fiind un instrument neinvaziv, cu ajutorul caruia un medic oftalmolog poate depista din timp orice afectiune. De asemenea, aceasta ecografie ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului la ochi.

Ecografia oculara 1 control oftalmologic

Ecografia oculara 1 ochelari pentru control

Este dureroasa ecografia oculara?

Foarte multi pacienti se tem de o ecografie, mai ales daca este vorba despre cea oculara. Ochiul este un organ sensibil, pozitionat superficial, astfel ca orice obiect il poate rani destul de usor. Totusi, nu ai niciun motiv de ingrijorare atunci cand medicul tau iti spune ca este cazul sa efectueze o ecografie oculare, intrucat aceasta nu este deloc dureroasa. Aceasta ecografie este o modalitate neinvaziva pentru inspectarea ochilor, care ajuta extrem de mult la diagnosticarea timpurie a diverselor afectiuni care pot aparea. In ceea ce priveste modalitatea prin care se efectueaza aceasta ecografie, trebuie sa stii cateva informatii. Pentru tine, in calitate de pacient, lucrurile nu sunt deloc complicate. Nu te doare si nu esti supus la niciun risc. 

Ecografia oculara 1.1. examen oftslmologic

Ecografia oculara 1.1. aparat pentru diagnosticare

Ecografia oculara 1.1. picaturi, ochelari si lentile

Ecografia oculara se efectueaza doar daca pacientul tine ochii inchisi, pentru o acuratete mai mare a analizei. Pe varful sondei cu care se efectueaza ecografia, se adauga un gel, dupa care se ung ploapele. Este recomandat ca medicul sa iti administreze cateva picaturi de anestezie inainte de a incepe aceasta procedura. Cu ajutorul sondei, se scaneaza globul ocular atat pe plan sagital, cat si pe plan transversal. In felul acesta, se pot obtine imagini complete din toate unghiurile, pentru a putea diagnostica corespunzator fiecare afectiune in parte. 

Este extrem de important sa asculti de toate recomandarile medicului care va efectua aceasta ecografie, intrucat este necesar sa iti orientezi privirea inainte, insa fara a strange ploapele. De asemenea, trebuie sa tii ochii inchisi pe tot parcursul examinarii, pentru a nu altera rezultatele si pentru a nu te rani. Acest tip de ecografie se recomanda oricui, intrucat datorita structurii fluide a ochiului, imaginile obtinute sunt clare si extrem de detaliate,astfel incat orice medic iti poate pune un diagnostic corect.

Ecografia oculara: care sunt patologiile pentru care se utilizeaza aceasta?

Afectiunile oculare sunt deranjante si uneori foarte periculoase, astfel ca este extrem de important sa faci periodic un control oftalmologic, pentru a putea depista din timp anumite boli. Ecografia oculara este cea mai usoara, rapida si neinvaziva modalitate prin care poti afla din timp daca suferi sau nu de vreo afectiune. Totusi, aceasta ecografie se poate utiliza oricand? Iata care este gama variata de patologii unde se poate folosi ultrasonografia oculara:

Ecografia oculara 1.2. masurarea distantei

Ecografia oculara1.2 evaluarea ochiului

In ce situatii este utila ecografia oculara?

Ochii reprezinta o parte extrem de importanta a corpului, ce iti ofera confortul vizual de care are oricine nevoie. Este necesar sa iti poti intretine vederea cat mai mult timp cu putinta. De aceea, nu trebuie sa ignori niciun simptom, oricat de neinsemnat ti s-ar parea. Daca simti ca te straduiesti mai mult sa citesti dintr-o carte, daca nu mai distingi foarte bine anumite obiecte, sau daca observi modificari ale aspectului ochiilor tai, mergi de urgenta la un cabinet oftalmologic pentru a-ti face un control de rutina. Totusi, iti poti ruga medicul sa iti efectueze si o ecografie oculara, astfel incat sa poti vizualiza in detaliu fiecare aspect al ochiilor tai. De asemenea, este important sa mergi regulat la un control oftalmologic, macar de doua ori pe an, chiar daca ai sau nu deja un diagnostic pentru afectiunea ta. Ecografia oculara este recomandata oricum de medicul tau, in anumite situatii:

Ecografia oculara 1.3. ochelari de vedere roz cu negru

De ce sa alegi ecografia oculara si nu alte metode de diagnosticare?

In momentul in care mergi la un control de rutina sau prezinti anumite simptome la nivelul ochilor, iti doresti sa ai parte de cea mai buna modalitate de examinare, astfel incat diagnosticul sa fie unul corect si complet. Ecografia oculara permite o imagistica ampla, astfel incat aceasta este extrem de utilizata de catre medicii oftalmologi. Totusi, aceasta nu reprezinta singura modalitate de diagnosticare. Exista diverse metode mai traditionale pentru care se poate opta, astfel ca examinarea fundului de ochi, CT-ul sau RMN-ul, reprezinta alte modalitati non-invazive care ajuta la identificarea anumitor boli. De ce este mult mai utilizata ecografia oculara, daca exista atat de multe alte posibilitati pentru diagnosticare? Toate celelalte optiuni descrise anterior, pot fi asociate cu un cost mai mare, expunerea la un nivel mare de radiatii, sau diagnosticare tarzie, pe cand ecografia oculara iti ofera o identificare rapida a afectiunilor, are un cost destul de redus si nu implica absolut niciun risc pentru pacient.

Ecografia oculara 2 ochi caprui

Asadar, ecografia oculara ramane cea mai simpla, precisa si noninvaziva metoda de diagnosticare a diverselor afectiuni oculare. Daca ai anumite simptome, precum vedere incetosata, vedere dubla, sensibilitate la lumina, decolorarea ochiului etc, este extrem de important sa te prezinti de urgenta la medicul oftalmolog, pentru a ti se pune un diagnostic rapid. De asemenea, nu ignora vizitele regulate la cabinetul oftalmologic, pentru a depista anumite boli atunci cand acestea se afla in faza incipienta.

Sursa foto: Pexels.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI