A- A+
La nivelul ochiului normal – cel care nu sufera de nicio afectiune – volumul si compozitia compartimentului extracelular al retinei neurosenzoriale, inclusiv spatiul subretinian, este reglat de jonctiunile retiniene ale celulelor endoteliale capilare si de celula epiteliului pigmentar retinian – RPE. Functia de pompare a celulelor RPE are si ea un rol bine stabilit in reglarea volumului si compozitiei compartimentului extracelular.
Prin urmare, atunci cand lucrurile nu mai functioneaza normal, cand se pierde integritatea functionala, se poate acumula lichid intraretinian. Insa indiferent de motivul pentru care se acumuleaza acest lichid, analizele de imagistica – un CT – releva existenta edemului macular. In cele mai multe cazuri, acesta este localizat predominant in straturile exterioare ale retinei.
Dar ce este, mai exact, acest edem macular? De ce se formeaza si cum se poate trata?
Cuprins
Retina neurala se afla in segmentul posterior al ochiului, intre corpul vitros anterior si sclera posterioara. Se afla pe epiteliul pigmentar retinian – este strans asociata cu coroida. Ea este vascularizata de doua cai vasculare independente: retiniana si vascularizarea coroidiana.
Macula este o regiune foarte specializata a retinei. Ea este responsabila pentru acuitatea vizuala fina. Este situata temporal fata de capatul nervului optic. La un consult oftalmologic, retina poate fi recunoscuta prin analizarea fundului de ochi. Are o culoare galbena datorita acumularii pigmentilor xantofili luteina si zeaxantina. Centrul maculei nu este vascularizat. Este inconjurat, in schimb, de capilare dispuse circular.
Edemul macular se defineste ca o crestere anormala a volumului lichidului in macula. Acest lichid extracelular se poate infiltra in straturile retiniene si se poate acumula in cavitatile denumite chisturi – nu exista certitudinea ca o membrana delimiteaza aceste cavitati denumite chisturi. Lichidul se mai poate aduna in spatiul subretinian si in acest caz se numeste lichid subretinian.
In conditii fiziologice normale, intrarea si iesirea lichidelor sunt strans reglate. Asta pentru a mentine o stare de hidratare echilibrata, compatibila cu homeostazia retiniana necesara pentru transparenta tesuturilor si transmiterea luminii. Edemul macular rezulta dintr-un dezechilibru intre intrarea si iesirea fluidelor. Aceste doua procese multifactoriale sunt frecvent dereglate de bolile retiniene.
Modificarea starii de hidratare a retinei interfereaza cu transmiterea fotonilor si perturba vederea. Edemul macular de lunga durata poate duce la leziuni permanente ale structurii retinei. Consecintele la nivelul vederii depind in cea mai mare parte de modificarile structurale induse de acumularea de lichid intraretinian sau subretinian.
Independent de etiologia sa, edemul macular este o amenintare serioasa la adresa vederii.
Tipuri de edem macular
Exista doua tipuri de edem macular.
Aparitia unui edem macular poate insemna un disconfort major pentru vedere. Acesta este o problema, un efect, al unei alte cauze principale. Procesul de diagnostic trebuie sa fie complex, cu toate analizele necesare. Asta deoarece edemul macular are propriile metode specifice de tratament. In cazul in care se diagnosticheaza gresit sau nu se diagnosticheaza, creste mult riscul de pierdere a vederii.
Sunt mai multe cauze care pot conduce la dezvoltarea unui edem macular.
Printre simptomele date de existenta unui edem macular se numara incetosarea vederii. Acest lucru nu este un aspect dureros, incetosarea petrecandu-se in timp. Acest lucru se poate intampla la un singur ochi sau la ambii.
Uneori, ochii pot deveni rosii si poate fi dezvoltata o sensibilitate la lumina, sensibilitate care se agraveaza pe masura ce trece timpul. Acestea simptome pot varia in timp. Unele persoane sustin faptul ca nu pot citit deoarece nu vad clar.
În cele mai multe cazuri, edemul macular nu este o afectiune de sine statatoare. De aceea trebuie facute investigatii suplimentare pentru a se afla cauza. In multe cazuri asocierea poate fi cu boli autoimune sau interventii chirurgicale recente la ochi. Simptome precum ochii rosii, iritati, uscaciune etc pot avea si alte cauze, mai ales daca s-a efectuat o procedura chirurgicala recenta.
Daca nu este descoperit si tratat la timp, edemul macular devine cronic. Acesta va duce la deteriorarea in mod ireversibil a maculei, fapt ce are drept consecinta pierderea permanenta a vederii. De ce se intampla aceste lucruri? Deoarece edemul este de obicei cauzat de scurgeri crescute de sange din vasele sangvine din jurul retinei, vase care s-au deteriorat. Sau, de asemenea, de cresterea anormala a vaselor de sange in retina. Apar, astfel, mici hemoragii la nivelul retinei si maculei, lucru care le deterioreaza.
In cazul unui edem macular sunt mai multe forme de tratament. Provocarea, insa, in managementul edemului macular apare in cazurile cronice si persistente, cazuri pentru care abordarile terapeutice in etape sunt cele mai eficiente. Medicii trebuie sa fie mereu atenti la posibilele efecte adverse ale tratamentului farmaceutic. Acesta este foarte eficient, insa poate fi toxic. Poate fi luat in considerare tratamentul chirurgical in cazurile in care medicamentele nu isi fac efectul.
In concluzie, edemul macular nu este o afectiune proprie. Acesta apare ca urmare a unei anumite cauze. Acesta este un efect foarte periculos pentru vedere, daca nu este tratat la timp. Este de doua feluri, insa indiferent de acestea, metodele de tratament pot fi foarte eficiente daca se actioneaza la timp. Iar pentru a se actiona la timp este nevoie de teste si investigatii oftalmologice perioadice. Orice control de rutina poate ridica semne de intrebare la care se raspunde in urma unor investigatii suplimentare. Asadar, un simplu control iti poate salva vederea.
Cauzele pentru care apare acest edem sunt multiple. In functie de acestea, trebuie stabilit si tratamentul specific pentru ele. Chiar daca edemul in sine se poate trata, doar eliminarea cauzei poate oferi garantia ca un astfel de edem nu se va mai produce. Prin urmare, ai grija de sanatatea ochilor si de sanatatea intregului organism prin controale periodice la medicii specialisti.
Sursa foto: freepik.com / pixabay.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.