fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Edem palpebral – ce este, din ce cauze apare și care sunt opțiunile de tratament disponibile pentru această afecțiune oftalmologică

iulie 7, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Umflăturile de la nivelul pleoapelor pot fi niște probleme destul de comune, afectând în cele mai multe cauze pleoapa superioară. Edemul palpebral poate fi cauzat de diferiți factori, cum ar fi alergii sau infecții oculare. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă sau afecțiunea este una recurentă, va fi nevoie de un consult oftalmologic amănunțit pentru a determina un diagnostic exact și pentru a primi un plan de tratament adecvat.

În acest articol, vei putea afla mai multe informații despre edemul palpebral, cum se manifestă și care ar fi potențialele cauze ale acestei afecțiuni. De asemenea, vom prezenta câteva opțiuni de tratament și sfaturi pentru a evita pe viitor reapariția edemului.

Edem palpebral – ce este și ce simptome există?

Edemul palpebral este definit ca fiind o afecțiune oftalmologică cauzată de acumularea de lichid în țesuturile părții interioare ale pleoapei. Inflamarea semnificativă a țesuturilor din jurul globului ocular poate produce disconfort local, poate preveni persoana să închidă corect ochiul, sau în unele situații mai grave poate afecta vederea. 

Este foarte important de subliniat faptul că edemul palpebral poate fi însoțit de anumite simptome supărătoare sau poate fi total asimptomatic – chiar dacă umflătura pielii este vizibilă, nu vor exista și alte simptome periorbitale.

În general, simptomele asociate cu edemul palpebral sunt:

Alte simptome asociate cu edemul periorbital pot fi datorate unei probleme sistemice din organism. Acesta poate fi o manifestare a unei boli renale sau boli autoimune precum lupusul. În aceste cazuri, vor exista și alte simptome asociate cu aceste afecțiuni specifice.

Umflarea localizată pe o pleoapă în absența altor semne este rareori cauzată de o tulburare gravă. Cu toate acestea, diagnosticarea acestei inflamații oculare este esențială. De aceea, este recomandat să îți programezi cât de curând o vizită la cabinetul oftalmologic. În acest cadru, medicul oftalmolog va efectua un control foarte detaliat pentru a afla cauzele respectivei anomalii și pentru a-ți prescrie un plan adecvat de tratament.

Edem palpebral – tipuri de edem palpebral

Următorul pas în diagnosticare va fi legat de modul în care edemului palpebral se manifestă în cazul pacienților și tipologie.

În cele mai multe cazuri, acumularea de lichid se poate identifica la nivelul pleoapei superioare – edem palpebral superior. Cu toate acestea, pot există și cazuri în care umflarea pleoapei poate fi însoțită și de inflamarea zonei inferioare globului ocular (de sub ochi) – edem palpebral inferior. 

În ceea ce privește evaluarea inflamației, există două tipuri de edem palpebral: edem palpebral unilateral și bilateral. Iată din ce cauze apar:

Edem unilateral al pleoapelor: Apare atunci când lichidul se acumulează în partea interioară a pleoapei unui ochi, mai ales în pleoapa superioară.

Edem bilateral al pleoapelor: Apare atunci când edemul afectează ambii ochi în același timp.

Evaluarea edemului trebuie făcută sub strictă supraveghere medicală, pentru a putea evita potențiale complicații grave, incluzând în această categorie infecțiile intracraniene, tromboza de sinus cavernos și pierderea vederii.

Edem palpebral – cauzele din care apare această afecțiune

Edem palpebral - cauzele din care apare această afecțiune - Edem palberal femeie

La fel ca majoritatea afecțiunilor din această zonă specifică, edemul pleoapelor poate fi cauzat de afecțiuni asociate cu globul ocular și/sau cu pielea din jurul orbitei. Cu toate acestea, umflarea pleoapelor poate apărea ca un simptom al unei tulburări sistemice, adică a unei afecțiuni legate de o altă parte a corpului.

Iată care pot fi potențialele cauze ale umflării pleoapelor (edemului palpebral):

Alergii/iritații locale: Alergiile sunt cea mai frecventă cauză care pot duce la apariția edemului ocular. Inflamația poate fie provocată de bacterii sau un alergen care intră în contact cu pielea unei persoane. De exemplu, dacă îți atingi ochii cu mâinile murdare, această acțiune va duce la înroșirea și sensibilizarea pielii din jurul ochilor (afecțiune întâlnită și sub denumirea de dermatită de contact). Totodată, diverse particule purtate de vânt – precum nisip, polen sau praf -, dar și alergeni specifici (ingrediente folosite pentru fabricarea cosmeticelor, păr de animale) pot avea același efect. 

Foarte important de menționat este faptul că alergiile din cauza factorilor enumerați mai sus sunt de obicei bilaterale, pot fi sezoniere și sunt asociate și cu alte simptome, cum ar fi scurgeri nazale, strănut și congestie nazală. 

Alergii sistemice: În această categorie intră angioedemul, ce este o alergie sistemică care însoțește rinita alergică (inflamație a mucoasei nazale). În aceste cazuri, tratamentul constă în ameliorarea simptomelor și a reacției alergice cu ajutorul antihistaminicelor, care vor trata și inflamația oculară.

Infecții: 

Traumatismele la nivelul capului/ochiului: În unele cazuri, loviturile sau arsurile din zona capului/a ochilor pot declanșa acumularea de lichid la interiorul pleoapei. Totodată, mușcăturile de insecte pot fi uneori cauza pentru umflăturile din jurul pleoapei. Pielea pleoapelor este foarte sensibilă, elastică și moale, caracteristici care o fac mai vulnerabilă la afecțiuni sau leziuni care pot genera, astfel, un edem. 

Intervenții chirurgicale: Edemul palpebral poate apărea și postoperator, dacă pacientului i s-au realizat diverse intervenții la nivelul ochiului. Pe lângă umflătura din zona intervenției, este destul de comun și ca sclera ochiului să fie iritată (aspect roșiatic).

Stil de viață. 

Rozaceea: este o afecțiune cutanată cronică, destul de comună, care afectează pacienții de toate vârstele. Cu toate acestea, persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani sunt mai vulnerabile. Cele mai frecvente zone afectate sunt zona obrajilor, nasul, bărbia și fruntea. Există dezbateri cu privire la cauza specifică a rozaceei, însă majoritatea specialiștilor sunt de acord că aproape întotdeauna va duce la un anumit grad de inflamare a pleoapelor superioare. Tratamentul pentru rozacee se va putea obține în urma unui consult dermatologic.

Boli oftalmice: Evoluția unor bolilor oftalmice poate fi însoțită și apariția edemului palpebral  Unele dintre aceste afecțiuni sunt:

Tumori ale pleoapelor: Acestea sunt tulburări extrem rare care pot afecta zona pleoapei, dar care nu provoacă un edem decât dacă sunt într-un stadiu foarte avansat. Aici putem vorbi inclusiv de carcinoame cu celule scuamoase și melanoame, însă este esențială o diagnosticare corectă și rapidă de specialitate.

Hipotiroidismului: este una dintre afecțiunile care nu sunt asociate cu globul ocular, însă care pot declanșa umflarea pleoapelor. În cazul persoanelor cu hipotiroidism este vorba de o producție necontrolată de hormoni tiroidieni, ceea ce poate duce la o retenție semnificativă de lichid în zona pleoapelor. Mulți pacienți merg la oftalmolog cu suspiciuni de edem palpebral fără a fi încă diagnosticați cu hipotiroidism. Din acest motiv este important ca medicul să analizeze nu doar structura oculară, ci și alte modificări pe care pacientul le poate constata în ceea ce privește organismul în ansamblu. În cazul hipotiroidismului, oamenii pot avea o sensibilitate crescută la frig și pot prezenta modificări evidente ale structurii pielii.

Lupus eritematos: este o boală autoimună, care se manifestă printr-o simptomatologie variată, incluzând în această categorie și umflăturile periorbitale.

Sindromul Melkersson Rosenthal (MRS): este o afecțiune rară care poate presupune paralizie facială, umflături la nivelul feței și o limbă crăpată. De obicei

simptomele sunt trecătoare, însă dacă sunt ignorate, afecțiunea se poate agrava. Simptomele pot fi ameliorate prin diverse opțiuni de tratament cu steroizi, însă 

intervenția chirurgicală a pleoapelor rămâne cea mai bună opțiune pentru pacienți.

Sindromul pleoapelor căzute (ptoza palpebrală): este o afecțiune congenitală care afectează mai ales pleoapele superioare. De obicei, se poate observa o oarecare îngroșare a zonei respective, iar pielea pleoapelor se poate subția din cauza inflamațiilor repetate. 

Pentru a nu se confunda cu iritația pleoapelor care poate interveni din cauza așternutului de pat, trebuie menționat faptul că acest sindrom e asociat cu apneea în somn, obezitate, diabet, hipertensiune arterială și alte tulburări oculare. Îndepărtarea chirurgicală a țesutului ocular și a pielii întinse poate rezolva această problemă.

Edem palpebral alergic și alte tipuri – diagnostic și tratament

Deși edemul periorbital este o afecțiune destul de comună, un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat te pot feri de neplăceri pe termen lung. De aceea, este important să îți programezi cât mai curând o consultație oftalmologică pentru adulți.

Medicul oftalmolog va avea mai întâi nevoie de informații privind istoricul acestei afecțiuni – de cât timp a apărut umflătura, dacă este prezentă la ambii ochi și dacă a rezultat din urma unei leziuni oculare (inclusiv mușcături de insecte) sau intervenții chirurgicale recente. Simptomele importante care trebuie identificate includ mâncărime, durere, cefalee, modificarea vederii, febră și secreții oculare.

Antecedentele medicale ar mai trebui să includă alergii și expunerea la posibili alergeni, boli cunoscute ale inimii, ficatului, boli renale sau tiroidiene. Totodată, este important să îi comunici doctorului dacă în acel moment urmezi tratamente medicamentoase, de orice tip. 

Inspecția oculară va fi făcută de către medicul oftalmolog cu ajutorul unei lămpi cu fantă. Se vor evalua următoarele:

Examinatorul trebuie să constate dacă umflătura/umflăturile reprezintă un edem al pleoapelor, proeminență a globului ocular (proptoza) sau ambele. Pielea feței va fi și ea inspectată pentru semne de uscăciune (care pot sugera hipotiroidism), sau semne care indică o potențială dermatită seboreică. Extremitățile pot fi examinate dacă se suspectează a fi o cauză sistemică care a declanșat apariția edemului. 

Tratamentul edemului palpebral va depinde exclusiv de cauza/cauzele care îl provoacă. Din acest motiv, este important să mergi la medic odată ce apare inflamația la nivelul pleoapelor pentru a identifica motivul.

În cazul în care edemul palpebral se datorează unui dezechilibru în stilul de viață al pacientului, se recomandă o dietă sănătoasă (săracă în sare), hidratare optimă și un program de odihnă echilibrat. Dacă este vorba de o alergie sau iritație din cauza unui alergen specific, se recomandă evitarea contactului cu acesta (de exemplu, renunțarea la un produs cosmetic) și aplicarea unei comprese reci peste zona afectată. Antihistaminicele pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor. În cazul inflamațiilor, medicul îți poate recomanda aplicarea de creme cu corticosteroizi în zona pleoapelor, iar antibioticele prescrise pot trata eficient o infecție din organism.

Așadar, de cele mai multe ori, umflăturile din zona ochiului sunt o problemă minoră și temporară, care poate fi tratată cu ușurință acasă. Cu toate acestea, dacă observi că umflătura nu se retrage și/sau este acompaniată de simptome îngrijorătoare, contactează-ți chiar acum medicul oftalmolog pentru un diagnostic și un tratament adecvat!

Surse foto: freepik.com, shutterstock.com

Referințe:

  1. https://www.allaboutvision.com/symptoms/periorbital-edema/ 
  2. https://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/symptoms-of-ophthalmologic-disorders/eyelid-swelling 
  3. https://plasticeyesurgery.com/wp-content/uploads/2021/06/Guide-to-Eyelid-Swelling.pdf
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI