×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Efectele nocive ale calculatorului asupra vederii

iunie 30, 2019 Dr. Andreea Ciubotaru

Dr. Andreea Ciubotaru – medic primar oftalmolog

Orele multe petrecute zilnic în fața calculatorului determină creșterea efortului vizual la aproape. Cu alte cuvinte, are loc o acomodația excesivă, aceasta fiind un factor major implicat în apariția miopiei.

Semne ale expunerii indelungate la calculator

Din practica medicală personală, am observat o creștere în ultimii ani a numărului de copii miopi, lucru confirmat și de studiile de specialitate care ne arată că miopia afectează un sfert din populatia globului – 1.6 miliarde oameni. De asemenea, în viitorul apropiat, specialiștii susțin că vom asista la o creștere a numărului de miopi (adulți și copii) de până la o treime din totalul populației. Mai exact, unul din trei copii va fi purtător de ochelari.

Solicitarea extremă la calculator, dublată de acomodarea continuă la 2 medii cu luminozitate diferită – ecranul calculatorului și întunericul din cameră – au efecte negative pe termen lung asupra vederii. Acest lucru este valabil și la adulți, și la copii!

Există persoane cu vicii de refracție mici – de exemplu, un astigmatism fiziolog mic sau hipermetropie mică -, care în mod normal nu necesită corecție optică. Petrecerea multor ore la calculator, focalizarea continuă, fac ca să nu mai poată compensa aceste valori. Urmarea? Au nevoie de ochelari deoarece fac un efort susținut la vederea de aproape.

Probleme de vedere cauzate de privitul in calculator

De asemenea, 40% dintre oameni au esoforie sau exoforie – strabism latent- o „fuga” a ochilor care nu este observată de cei din jur, dar este obiectivată în cursul unei examinari oftalmologice. Ei, bine, în condițiile unei suprasolicitări la calculator pe termen lung, acest strabism latent se poate decompensa, fără a fi însă vizibil de anturaj.

Dar, atenție! Poate da tulburări ale suprapunerii imaginilor celor doi ochi. În această situație, persoana respectivă acuză dureri de cap, încețoșarea imaginii. Sau are vedere dublă, iar toate aceste simptome nu ar exista dacă nu ar face un efort acomodativ excesiv.

Pe langa toate aceste probleme oftalmologice reale cu care ne confruntam zi de zi in activitatea noastra, faptul ca persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar decat ceilalti ne sperie cel mai putin. Clipitul rar determina o perturbare a filmului lacrimal care umecteaza corneea si persoanele respective se pot plinge de vedere incetosata, uscaciune oculara, roseata. Acest lucru il rezolvam prin administrarea de lacrimi artificiale.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI