A- A+
Cui nu îi place să se bucure de soare? Cu siguranță ești una dintre persoanele care adoră să simtă pe obraz mângâierea unei raze calde, într-o zi toridă. De-a lungul timpului, s-a dovedit faptul că soarele reprezintă un factor extrem de important în buna funcționare a organismului uman și a planetei, însă este necesar să îți dozezi cu atenție momentele de expunere în fața razelor UV. Probabil ai auzit mereu recomandări cu privire la protejarea împotriva ultravioletelor, sau cu mersul regulat la oftalmolog, însă nu ti s-a explicat niciodată pe larg, de ce aceste lucruri sunt atât de importante.
Foarte multe persoane consideră că este cazul să meargă la un consult de specialitate, doar atunci când au probleme destul de mari cu vederea, iar acestea devin obligatorii. În realitate, este necesar să ai mare grijă de sănătatea ochilor tăi, întrucât există riscul să dezvolți afecțiuni grave. În ceea ce privește expunerea repetată la soare, aceasta trebuie să se realizeze în anumite condiții și în anumite intervale orare, pentru a te proteja cât mai mult timp. Dacă vrei să afli un cumul de informații interesante, rămâi alături de acest articol, astfel încât să fii întotdeauna pregătit atunci când iei contact cu razele UV.
Cuprins
Toată lumea iubește să meargă la plajă, să se bronzeze, sau pur și simplu să se bucure de razele soarelui. Totuși, te fiecare dată când te expui razelor UV, este important să ai grijă de tine și să îți protejezi ochii de soare, întrucât poți dezvolta boli grave. De-a lungul timpului, a existat o “bătălie” între cei care susțin că soarele este benefic, și cei care susțin că acesta este extrem de nociv pentru organismul uman. Adevărul este undeva la mijloc, întrucât acest astru aduce un cumul de beneficii asupra naturii și implicit asupra tuturor organismelor vii, astfel că prezența lui în viața ta, este vitală. Pe de altă parte, acesta emite raze UV, care pot fi nocive, dacă le absorbi într-o cantitate mare. Dacă îți dorești să te expui la soare, pentru a te putea bucura din plin de acesta, este necesar să îți iei și câteva măsuri de precauție.
Soarele este considerat esența vieții, astfel că este imposibil să îl excluzi din rutină ta zilnică. Specialiștii, susțin faptul că expunerea la soare te ajută să te odihnești mai bine, datorită faptului că acesta determină secreția de melatonină. De asmenea, lumina soarelui care ajunge în retină, îți reglează ceasul intern, pentru a te putea conecta mult mai bine cu natura. Deși multe persoane văd doar efectele negative pe care soarele le aduce ochilor, lipsa expunerii la lumina zilei, este strâns legată de debutul anumitor boli. Specialiștii recomandă că atât copiii, cât și adulții, să petreacă zilnic câteva ore afară, expuși la soare. S-a constatat, că lumina soarelui reduce progresia miopiei, o afecțiune extrem de des întâlnită, mai ales în rândul celor mici.
Razele ultraviolete sunt extrem de nocive pentru organismul tău, în special pentru piele și ochi. În ceea ce privește efectele negative pe care soarele le are asupra privirii tale, acestea sunt într-un număr destul de mare, astfel că este neapărat necesar să înveți să te protejezi. Razele UV afectează globul ocular, astfel că poți dezvolta diverse afecțiuni, mai grave, sau mai puțin grave, care îți pot afecta calitatea vieții.
Expunerea puternică la soare, îți poate cauza anumite afecțiuni extrem de grave. Oftalmia reprezintă o afecțiune a ochiului, cauzată de razele UV. Practic, corneea este arsă din cauza radiaților. După câteva ore de la expunerea la soare, se manifestă primele simptome, care implică roșeață, lacrimare, dureri oculare, dureri de cap, vedere încețoșată etc. De regulă, aceasta mai este denumită și boala de zăpadă, întrucât apare frecvent la o altitudine mare, unde indicele de ultraviolete este extrem de ridicat. Această afecțiune, apare în cazul în care nu utilizezi protecția corespunzătoare, lucru ce îți poate dauna grav. Dacă prezinți unul sau mai multe simptome din cele enumerate anterior, consultă urgent un medic oftalmolog. De regulă însă, acestea dispar de la sine în câteva zile, mai ales dacă aplici câteva comprese reci și folosești antiinflamatoare sau lacrimi artificiale.
Cataracta reprezintă o gravă afecțiune a ochiului, mai exact a cristalinului, care are rolul de a concentra lumina pe retină. În felul acesta, ți se asigură o vedere clară, atât la depărtare, cât și în apropiere. Această afecțiune poate fi unilaterală, (este afectat un singur ochi), sau bilaterală (sunt afectați ambii ochi). Din păcate, această boală, poate duce la orbire totală. Cataractă este o boală care are urmări grave, cel se agravează cu trecerea timpului. Pacienții care suferă de această afecțiune, vor fi nevoiți să își schimbe ochelarii de vedere destul de des, întrucât boala progresează rapid. Unul dintre cele mai întâlnite simptome în cazul cataractei, este fotofobia, ce se manifestă destul de agresiv. Pacienții acuză o sensibilitate extrem de mare la lumina de orice fel, de la lumina naturală, sau cea artificială, până la lumina farurilor, sau a semafoarelor.
Din fericire, pentru această boală, există un tratament. Mai exact, se poate face o operație, pentru a se înlocui cristalinul afectat, cu unul artificial, care nu va putea dezvolta această afecțiune.
Cancerul uveal este o boală ce este determinată inclusiv de supraexpunerea la soare. Simptomele sunt destul de evidente și de dure, incluzând o scădere a acuității vizuale, pete în câmpul vizual, sau blițuri repetate. Tratamentul recomandat de specialiști, se bazează pe terapia cu protoni.
Ochelarii de soare au un dublu rol. Pe lângă faptul că arată extrem de bine din punct de vedere estetic, aceștia îți protejează ochii de praf, impurități și de razele ultraviolete. Lipsa acestora, poate duce la grave afecțiuni oculare, astfel că nu uita să îi porți de fiecare dată când ieși din casă. Există câteva motive bine întemeiate pentru a opta pentru o pereche de ochelari de înaltă calitate.
Ochelarii de soare se folosesc doar în anumite condiții, în condiții de iluminare puternică: vara, la plajă, iarna, la ski, a precizat doamna Dr. Ionela Iosub, medic primar oftalmopediatru.
Principalul motiv pentru care trebuie să porți ochelari de soare, este pentru a te proteja de razele UV, atât de nocive pentru globul ocular. Într-adevăr, soarele este extrem de benefic pentru organismul uman, și mai ales pentru ochii tăi, însă nu uita să optezi pentru o pereche de ochelari de soare, care să îți ofere protecția de care ai nevoie. În lipsa acestora, razele îți pot cauza diverse afecțiuni oculare, de la cataractă și fotofobie, până la cancer.
Foarte multă lume consideră că ochelarii de soare se poartă doar vara, la mare, pentru a te proteja, după cum este menționat și în nume, de soare. Adevărul este cu totul altul. Aceștia oferă un scut prețios împotriva multor factori de risc din mediul înconjurător, de la razele UV, până la impurități.
Ochelarii de soare sunt esențiali atunci când ieși din casă, mai ales vara și iarna, însă sunt recomandați în orice anotimp. În ceea ce privește sezonul rece, aceștia sunt perfecți pentru a te proteja de radiațiile UV ale soarelui și de lumina reflectată de zăpadă. Din păcate, nu foarte multă lume ia în calcul folosirea acestui accesoriu în timpul iernii, însă lipsa acestora poate duce la grave afecțiuni oculare, întrucât strălucirea soarelui, poate arde corneea. Sportivii jocurilor de iarnă trebuie neapărat să își protejeze ochii, având un contact îndelungat cu reflecția soarelui.
Orice impuritate din mediul înconjurător îți poate face rău. Ochii sunt extrem de sensibili și pot fi irități foarte ușor. Nisipul este unul dintre factorii importanți din natură care te pot afecta, întrucât acesta poate provoca iritații severe, ce pot duce la grave afecțiuni. Se recomandă să porți întotdeauna ochelari de soare atunci când ești în preajma nisipului.
Vântul aduce cu sine anumite probleme, atât prin natura acestuia, întrucât îți poate irita și usca ochii, cât și din cauza faptului că aduce diverse impurități, ce îți pot murdări ochii. Prin purtarea unei perechi de ochelari de soare, scade riscul de a avea ochii afectați de vânt sau de impurități.
În cazul în care ai suferit recent o operație la nivelul ochiilor, este necesar să te protejezi, măcar în primele săptămâni, întrucât mulți pacienți pot dezvolta sensibilitate la lumina sau disconfort. Chiar dacă ai efectuat o simplă intervenție chirurgicală, pentru a corecta o mică afecțiune, sau a fost necesar să faci o operație mai dificilă, specialiștii recomandă purtarea unei perechi de ochelari de soare, pentru a trece mai ușor peste perioada postoperatorie.
Ochelarii de soare reprezintă modalitatea perfectă de a te proteja de razele UV, sau de diversele impurități din mediul înconjurător. Chiar dacă foarte multe persoane folosesc acest accesoriu, doar pe timpul verii, specialiștii recomandă purtarea acestora indiferent de anotimp, întrucât ochii trebuie protejați pe tot parcursul anului. Este extrem de important să le oferi ochilor tăi protecție, întrucât aceștia sunt extrem de sensibili. Ochii au nevoie de un mediu umed pentru a funcționa corespunzător, însă din cauza vântului, poți întâmpina senzația de uscăciune, care aduce cu sine dureri oculare, roșeață, sau mâncărimi. Indiferent că este sezonul cald, sau nu, vântul își face simțită prezența, astfel că ochii tăi se află tot timpul în pericol.
Este recomandat să poarte ochelari de soare chiar și copiii, chiar și de la vârste mici, a adăugat doamna Dr. Ionela Iosub, medic primar oftalmopediatru.
În ceea ce privește razele ultraviolete, acestea sunt prezente pe tot timpul anului, însă sunt cu adevărat periculoase, mai ales vara și iarna. Vara, te expui de multe ori razelor UV din proprie voință, întrucât îți doreșți să mergi la plajă, să te relaxezi pe malul marii, sau să te bronzezi. Este extrem de important să îți protejezi organismul de soare și de căldură, astfel că este necesar să consumi multe lichide, să porți o pălărie sau o șapcă, să folosești cremă de protecție și să porți o pereche de ochelari de soare.
În schimb, pe timpul iernii, nu multă lume consideră că ochelarii de soare sunt necesari, întrucât soarele nu este atât de arzător, iar norii își fac simțită prezența aproape în fiecare zi. Însă, razele UV pot trece prin nori, ajungând la sol. Zăpada este o suprafață reflectorizantă, deci razele ultraviolete devin periculoase și în sezonul rece.
Totuși, ochelarii de soare nu trebuie folosiți oricând, pentru că ei împiedică dezvoltarea normală a vederii, întrucât lentila este colorată, a completat doamna Dr. Ionela Iosub.
Din păcate, în România, este impregnată ideea că este necesar să mergi la medic, doar în momentul în care prezinți anumite simptome, sau dacă boala pe care o ai se agravează. În realitate, controlul de specialitate se recomandă de două ori pe an, indiferent dacă prezinți sau nu vreun simptom, lucru ce se aplică pentru tot organismul. În ceea ce privește consultul oftalmologic, acesta trebuie efectuat regulat, întrucât poți dezvolta diverse afecțiuni de care să nu îți dai seama, astfel că doar un medic poate să îți ofere un diagnostic corect. Există anumite boli ce pot fi corectate prin purtarea unei perechi de ochelari de vedere, însă este necesar să îți monitorizezi cu atenție dezvoltarea bolii, întrucât se poate întâmpla să ți se modifice dioptriile, iar perechea de ochelari pe care o ai, să nu mai fie eficientă. În astfel de cazuri, afecțiunea se poate agrava, întrucât ochiul se chinuie să vadă cât mai corect, în cazul în care nu mai are ajutor din partea unei lentile.
Așadar, soarele are numeroase efecte asupra organismului tău, inclusiv asupra ochiilor, ceea ce înseamnă că este extrem de important să știi cum să te protejezi de razele UV. Indiferent de anotimp, poartă ochelari de soare de fiecare dată când ieși din casă, pentru a evita să dezvolți afecțiuni oculare grave.
Sursă foto: Pexels.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.