×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

EOG – ce este electrooculografia și pentru depistarea căror probleme se apelează la aceasta

august 30, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Pentru depistarea diferitelor afecțiuni oculare și pentru recomandarea unui tratament corespunzător, este necesară efectuarea unui număr de investigații cu aparatură specială de înaltă calitate. Astfel, se pot descoperi exact cauzele anumitor probleme, care fără analize nu pot fi stabilite exact.

 

Una dintre aceste investigații importante este electrooculograma (EOG): În continuare, poți afla mai multe detalii despre ce presupune aceasta și cum este un pas esențial pentru a avea ochi sănătoși.

 

Ce este EOG și cum se deosebește de ERG?

 

EOG poate fi definită drept înregistrarea grafică a diferenței de potențial între cornee și polul posterior în momentul adaptării la întuneric, când ochii se mișcă de la stânga la dreapta la o distanță standard.

 

Diferența de potențial este stabilă între cornee (+) și polul posterior (-). Semnalul obținut astfel se numește electrooculogramă.

 

Față de electroretinogramă (ERG), această metodă nu presupune măsurarea răspunsului la stimulii vizuali individuali.

 

Creșterea potențialului prin intermediul luminii este folosită pentru a determina starea epiteliului pigmentar retinian.

 

Ca metodă de lucru, EOG presupune plasarea unor perechi de electrozi în stânga și dreapta, precum și în partea superioară și inferioară a ochiului. Dacă acesta se mișcă înspre unul dintre electrozi, el va înregistra un potențial ridicat prin echilibrarea retinei prin faptul că electrodul opus detectează un potențial scăzut. 

 

Prin acest proces, se produce prin urmare o diferență de potențial între cei doi electrozi opuși. Față de potențialul în starea de repaus, care este constant, această deosebire măsoară pozițiile oculare diferite.

 

Această diferență face ca ochiul să fie ca un dipol electric, care atunci când se mișcă cauzează schimbări de câmp electric observabile prin semnalul electroculografic (EOG).

EOG, electrooculograma, investigatii neurologice, neurooftalmologice, investigatii neurooftalmologice, consult oftalmologic complet

Ce afecțiuni sunt depistate cu ajutorul electrooculogramei?

 

EOG se folosește în medicina oftalmologică pentru diagnostic și pentru înregistrarea mișcărilor ochilor. Poate fi o analiză complementară alături de altele, pentru stabilirea exactă sau confirmarea acestuia.

 

Diagnosticele care pot fi stabilite prin EOG sunt diverse, iar această evaluare se poate face la orice vârstă, chiar și în cazul bebelușilor care se suspectează că au probleme de vedere.

 

În principal, electroculograma se utilizează pentru evaluarea funcției epiteliului pigmentar, dar uneori se poate folosi și în cadrul examinărilor sănătății somnului. În timpul adaptării la întuneric, potențialul în repaus descrește treptat și atinge un minimum după 8-10 minute. Apoi, după aprinderea luminii, acesta crește în mod substanțial, și scade iar pe măsură ce ochiul se adaptează iarăși la condițiile de lumină.

 

Astfel se determină raportul Arden, care determină capacitatea ochiului de adaptare în trecerea de la întuneric la lumină. Acesta are valori anormale mai ales în maculopatia viteliformă (BEST), atunci când valorile obținute prin ERG sunt normale. Aceasta este o afecțiune genetică care începe să se manifeste prin simptome începând cu copilăria și adolescența. În cadrul ei este afectată macula, o porțiune de pe retină,

 

Printre simptomele acesteia se numără:

 

 

EOG este procedura fundamentală în cazul în care se bănuiește prezenta acestei boli la copii și adolescenți, împreună cu:

 

 

În prezent tratamentul acestei afecțiuni constă doar în ameliorarea simptomelor prin corecția optică. De asemenea, sunt necesare vizitele regulate la medic, pentru monitorizarea evoluției bolii și a apariției de complicații precum neovascularizarea, care necesită intevenția rapidă prin fotocoagularea laser.

 

Alte afecțiuni în care valorile EOG sunt anormale includ:

 

EOG, electrooculograma, consult complet oftalmologie, neurooftalmologie

EOG; este, prin urmare, o procedură folosită în cadrul diagnosticului mai multor afecțiuni oculare, printre care boala lui Best. Utilizarea acesteia este hotărâtă de către medicul oftalmolog, pentru descoperirea cauzei simptomelor și pentru recomandarea tratamentului optim.

 

Sursă foto: Pixabay.com.

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI