×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Epifora sau lăcrimarea excesivă, o afecțiune frecventă cu potențial de auto-vindecare – Când este pusă în pericol sănătatea ochilor?

august 3, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Lacrimile protejează sănătatea ochilor, eliberând suprafața de impurități și bacterii. Însă, lăcrimarea excesivă poartă numele de epiforă, un simptom comun al multor probleme oculare, generat de o serie de factori. 

Epifora poate să apară la orice vârstă, dar cei mai predispuși sunt copii sub 12 ani și adulții de peste 60 de ani. Afecțiunea se poate dezvolta la unul dintre ochi dar se poate extinde și la celălalt. Vestea bună este că se poate vindeca ușor, în majoritatea cazurilor fără să afecteze acuitatea vizuală.

Epifora – Factori declanșatori și semne de manifestare

Epifora nu reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea oculară, dar creează o senzație de disconfort și iritații. Afecțiunea se manifestă prin umezeală în exces la nivelul ochilor, dar acest simptom poate fi însoțit și de pete roșii, durere, edem palpebral, sensibilitate la lumină, vase de sânge inflamate, acuitate vizuală scăzută.

Semnele care indică apariția epiforei pot fi adesea confundate cu simptomele oboselii în urma folosirii excesive a dispozitivelor, pe fondul odihnei insuficiente, activităților care solicită ochii etc. Pentru a identifica cu precizie cauza simptomelor este recomandat un control oftalmologic pentru adulți în vederea stabilirii tratamentului corespunzător care să împiedice evoluția afecțiunii. Epifora poate să apară la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți și copii. În cazul bebelușilor, această afecțiune se vindecă de la sine în câteva săptămâni, dar este recomandată o programare pentru o consultație oftalmologică la copii pentru monitorizarea afecțiunii. 

Care sunt cauzele care favorizează formarea epiforei la majoritatea pacienților? 

Epifora, exemple de tratament – Când se impune vizita la medic?

Epifora, exemple de tratament-fetita la consult oftalmologic

Exemplele de tratament pentru vindecarea epiforei sunt preponderent non-invazive. Intervenția chirurgicală fiind soluția în situații severe, precum deblocarea canalelor lacrimale. Deși afecțiunea cu capacitate de auto-vindecare este definiția epiforei, există și situații în care este imperios necesară vizita la medic și anume când: 

În cadrul consultului oftalmologic, medicul evaluează starea ochilor, pleoapele, aspectul vaselor sanguine, permeabilitatea canalelor lacrimale, sinusurilor, nasul pentru depistarea cauzei afecțiunii oculare. Dacă există secreții în ochi, medicul poate proceda la o evaluare în scopul detectării unei eventuale infecții. De asemenea poate fi aplicat un test pentru analiza lacrimală, deoarece în cazul persoanelor cu epiforă, particulele în lacrimi sunt mult mai reduse, comparativ cu pacienții sănătoși. 

În urma încheierii investigației medicale care s-a finalizat cu stabilirea cauzei epiforei, medicul va prescrie un tratament corespunzător factorului care a declanșat-o. De exemplu, dacă afecțiunea a fost generată de o infecție, atunci ți se poate recomanda aplicarea unui antiinflamator. Dacă există un obiect străin care irită ochiul, atunci acesta va fi eliminat. Când este vorba despre blocarea canalelor lacrimale sau modificarea pleoapelor, medicul poate recomanda aplicarea unui tratament antibiotic pentru infecție sau intervenția chirurgicală pentru eliberarea canalului lacrimal sau repararea pleoapei afectate. 

Așadar, dacă te confrunți cu cel puțin unul dintre simptomele prezentate mai sus, află că nu există niciun motiv să te alarmezi, deoarece problema este temporară și se vindecă independent de intervenții medicale. Totuși, dacă epifora persistă, atunci programează-te la un consult pentru un tratament personalizat. 

Sursa foto: pexels.com 

Referințe: 

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/epiphora  
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557449/ 
  2. https://www.mayoclinic.org/symptoms/watery-eyes/basics/causes/sym-20050821
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI