A- A+
Un test ERG măsoară răspunsul electric al celulelor sensibile la lumină din ochi, și anume celulele cu bastonase și conuri, care formează retina. Ochiul uman este format din aproximativ 120 de milioane de tije și aproximativ șapte milioane de conuri responsabile pentru sensibilitatea culorilor ochiului. Astfel, citirile ERG sunt extrem de importante pentru sănătatea oculară, deoarece pot detecta din timp anumite anomalii ale acestor straturi celulare.
Cuprins
Electroretinografia sau ERG este un test ocular care detectează funcția retinei. Aceasta este alcătuită din straturi de celule specializate, inclusiv fotoreceptori care detectează lumină și celule ganglionare care transmit imagini către creier. În mod specific, ERG preia semnale electrice de la fotoreceptori, precum și de la alte celule – Muller și bipolare – care acționează ca intermediari între aceștia și celulele ganglionare.
ERG este un tip de test de electrofiziologie oftalmică și poate fi realizat și în cadrul clinicii Infosan, de către specialiști cu experiență în domeniu. În funcție de starea oculară care este studiată, acesta poate fi efectuat împreună cu alte teste, cum ar fi EOG sau cele de adaptometrie întunecată. ERG este de obicei bine tolerat, iar cadrele medicale îl pot efectua chiar și în cazul copiilor și bebelusilor.
Un ERG standard arată o undă ‘a’ – care reprezintă activitatea fotoreceptoare, și unda ‘b’ – pentru celulele Muller și bipolare, în modele adaptate la întuneric și lumină de pe toată suprafața retinei. Modelele de undă care sunt diminuate în dimensiune sau modificate oferă indicii despre tipurile de celule deteriorate.
În timp ce un test normal detectează activitatea întregii retine, ERG-ul multifocal se axează pe diferite zone ale acesteia, cu scopul de a localiza anumite anomalii. Electroretinograma de acest tip poate dura circa două ore. Astfel, atât ERG-ul standard, cât și cel multifocal, oferă indicii cu privire la celulele specifice ale retinei care sunt afectate de boală și pot indica necesitatea unui tratament sau chiar a unei intervenții chirugicale, în funcție de tipul de afecțiune.
Pentru a va programa la o investigatie ERG va rugam sa ne contactati telefonic la numarul: 021.211.4067
Printre afecțiunile retinei care pot fi descoperite în urma unui ERG se numără:
Testul ERG poate fi efectuat atât în cazul adulților, cât și al copiilor, fiind o metodă nedureroasă, dar care necesită puțină cooperare din partea pacientului. Pentru a avea parte de o consultație generala rapidă și eficientă, este indicat să te informezi cu privire la pașii care trebuie urmați pe parcursul procedurii. Astfel, testul ERG implică:
Nu există riscuri legate de ERG, însă este posibilă apariția unui mic disconfort în timpul procedurii. Plasarea electrodului pe cornee se poate resimți ca o geană în ochi, ceea ce, în unele cazuri, poate provoca o ușoară iritare, însă care trece în scurt timp. Dacă ai un disconfort continuu după un ERG, trebuie să contactezi medicul care a efectuat testul.
Așadar, de ce este necesar un test de electroretinografie? ERG poate ajuta la depistarea anumitor boli ale retinei, dobândite la naștere sau pe parcursul vieții, dar și urmărirea progresului acestora, cât și găsirea unui tratament potrivit. Aceste informații sunt importante pentru a decide când și dacă este necesară inițierea unui tratament adecvat, cât de agresiv să fie tratat și dacă acesta are sau nu un beneficiu. Contactează clinica Infosan și consultă un specialist pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile testării ERG.
Surse foto: Shutterstock.com Pexels.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.