×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Esotropia: Cauzele apariției, tipuri, tratamente și particularitățile esotropiei întâlnite în rândul copiilor

septembrie 28, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Esotropia constă într-o nealiniere a ochilor, prin care cel puțin un ochi va fi orientat spre interior și poate afecta ambii ochi sau un singur ochi. Este o afecțiune des întâlnită printre copiii până în 3 ani, dar nici adolescenții sau adulții nu sunt feriți. 

În rândul cauzelor care pot determina apariția esotropiei regăsim genetică, sunt mai predispuși spre dezvoltarea unei forme cei care au un istoric familial, o altă cauză des întâlnită este hipermetropia necorectată. Alte cauze care pot determina estropia sunt anumite afecțiuni precum paralizia cerebrală sau sindromul Down. În rândul celor mai comune tratamente adresate esotropiei întâlnim lentilele corective, lentilele cu prismă, terapia vizuală și exercițiile specifice care antrenează coordonarea vizuală și sporesc concentrarea. Intervențiile chirurgicale și operațiile de strabism reprezintă soluții populare impuse de cazurile mai severe. În cele din urmă, esotropia netratată și nediagnosticată poate produce complicații grave, fiind corelată cu tumorile cerebrale sau cu diverse tulburări neurologice, așadar diagnosticarea esotropiei este crucială. 

Esotropie: tipuri, diferențieri, tratamente

Esotropie tipuri diferentieri tratamente

Estropia se poate instala la orice vârstă, iar apariția ei este asociată cu o vedere încețoșată instalată brusc și o vedere dublă. Cele mai răspândite sunt esotropia acomodativă (favorizată de o hipermetropie preexistentă) și esotropia intermitentă. Cele mai comune simptome prin care se distinge estropia sunt: ochii nealiniați, neputința ochilor de a lucra împreună, strângerea pleoapelor pentru a vedea mai bine, înclinarea capului pentru a vedea mai bine unele obiecte, dificultăți în percepția profunzimii și vederea dublă.

Esotropia acomodativă 

Esotropia acomodativă este întâlnită frecvent în cazul copiilor cu o vârstă între 1 și 4 ani, dar și în cazul persoanelor cu hipermetropie care nu au utilizat lentile corective. Esotropia acomodativă se remarcă printr-o vedere dublă, printr-o nevoie de a acoperi un ochi pentru a focaliza sau printr-o posibilă întoarcere a ochilor spre interior. 

Cum focalizarea și obținerea unei imagini clare poate fi foarte dificilă în cazul esotropiei acomodative, este foarte important ca cei cu hipermetropie să utilizeze ochelari de citit sau lentile de contact speciale. În zona tratamentelor, cele mai comune soluții pentru pentru esotropia acomodativă constau în purtarea ochelarilor de vedere bifocali și a plasturilor adresați ambliopiei. 

Esotropia intermitentă sau alternantă

Esotropia intermitentă se remarcă prin încrucișarea ochilor cauzată de neputința acestora de a lucra împreună și prin trecerea vederii dincolo de obiectul care se vrea a fi focalizat. Această formă vine deseori însoțită de dureri de cap și o oboseală oculară pronunțată. Esotropia alternantă intermitentă poate veni însoțită de un diagnostic de strabism convergent intermitent/alternant, poate fi o urmare a întârzierii fuziunii binoculare, a diplopiei sau poate fi asociată cu o ambliopie superficială. 

Tratamentul esotropiei alternante intermitente presupune de regulă terapia optometrică prin care sunt prescrise tratamente specifice menite să redea stabilitatea fuzională, să îmbunătățească intervalele de fuziune și flexibilitatea, să îmbunătățească funcția binoculară și să sporească rezistența vizuală și funcțiile legate de procesarea informațiilor. 

Esotropia la copii: debut, simptome, tratament

Esotropia la copii debut simptome tratament

Esotropia congenitală sau infantilă se instalează precoce încă din primele 6 luni, este des diagnosticată între 6 și 12 luni, iar în cazul acestei forme, nealinierea poate fi vizibilă de la debut.  Netratată, pe măsură ce copilul va crește, esotropia infantilă va nuanța problemele vederii binoculare și va favoriza apariția dificultăților în măsurarea distanței vizuale. Pentru a corecta această formă, specialistul va căuta orice nealiniere și va măsura vederea generală pentru a identifica cele mai eficiente soluții. Efectuarea testelor este foarte importantă în identificarea hipermetropiei sau astigmatismului. În zona tratamentelor, pentru strabismul la bebeluși, cea mai eficientă soluție implică intervenția chirurgicală. 

Esotropia acomodativă în cazul copiilor debutează frecvent între 1 și 4 ani  În cazul copiilor, o hipermetropie preexistentă va determina o convergență excesivă spre interior care va cauza esotropia. Deși la început semnele nu pot fi atât de evidente, făcându-și apariția când cel mic încearcă să se uite de aproape la un obiect sau când este obosit, simptomele pot fi mult mai evidente în timp prin lipsa unui tratament adecvat.    

Tratamentele adresate copiilor diagnosticați cu esotropie vor urmări restabilirea unei alinieri oculare corespunzătoare, îmbunătățirea și sporirea vederii binoculare, diminuarea diplopiei și nu în ultimul rând, tratarea unei eventuale ambliopii. În cazul formelor de o severitate redusă, tratamentul se va baza pe alinierea ochilor prin folosirea lentilelor bifocale sau cu prismă și a plasturilor speciali. În cazul formelor mai severe, intervenția chirurgicală va prezenta un grad ridicat de eficiență.

Impactul entropiei asupra vederii este sporit de severitatea încrucișării care afectează colaborarea ochilor, dar și vârsta e un criteriu important. În rândul copiilor mai mari, esotropia este corelată și cu un debut al diplopiei, apare vederea dublă, iar câmpul vizual este slăbit. Vederea 3D și binocularitatea sunt afectate, iar o urmare drastică poate fi pierderea vederii în ochiul încrucișat, așadar diagnosticul este crucial în identificarea problemelor și în găsirea celor mai eficiente soluții. 

În cele din urmă, cu cât este descoperită mai repede, cu atât esotropia va fi mai ușor de tratat și va necesita soluții mai simple. O identificare promptă ușurează semnificativ procesul de corecție, în timp ce o esotropie netratată și nediagnosticată poate genera complicații foarte grave, așadar o vizită la specialist pentru un control este cel mai util și benefic pas. 

Sursa foto: Unsplash.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI