A- A+
Diplopia se mai numește în limbajul comun și vedere dublă. Disfuncția vizuală se poate manifesta prin faptul că fiecare ochi vede diferit aceeași imagine, care este percepută ca fiind dublă sau parțial suprapusă. Diplopia poate fi permanentă sau temporară și poate afecta un singur ochi (monoculară) sau pe ambii (binoculară). Citește în continuare articolul dacă vrei să afli mai multe despre această afecțiune.
Cuprins
Diplopia apare, de obicei, atunci când unul dintre ochi își modifică poziția, în urma unui strabism apărut brusc. În aproape toate cazurile, este asociată cu o afecțiune neurologică. Mai întâi de toate, medicul te va întreba și despre alte simptome, în afară de vederea dublă, care pot fi: dureri de cap, dureri de ochi sau în zonele învecinate, greață, vărsături.
Căderea pleoapei sau a ambelor pleoape, numită și ptoză palpebrală, se observă frecvent în cazul persoanelor afectate de diplopie.
Medicul oftalmolog va face o serie de teste, în urma cărora îți va evalua acuitatea vizuală și capacitatea mușchilor din jurul ochilor de a susține mișcările globului ocular. De asemenea, vei fi întrebat despre istoricul tău medical și, mai ales, dacă te știi suferind de afecțiuni neurologice, diabet, boala Graves, hipertiroidism etc. Dacă printre simptomele tale se numără și febra, îți va fi recomandată efectuarea unor analize de sânge.
Atunci când te prezinți la medicul oftalmolog pentru consultație, ia în calcul și faptul că, cel mai probabil, ți se va recomanda și o examinare neurologică.
RMN-ul (scanarea cu rezonanță magnetică) sau CT-ul (tomografia computerizată) sunt utile pentru eliminarea posibilității existenței unor tumori, a ruperii sau astupării unor vase de sânge la nivelul capului.
Diplopia monoculară afectează un singur ochi. Specialiștii consideră că această formă este cea mai puțin periculoasă, dar asta nu înseamnă că este lipsită de riscuri.
Diplopia binoculară afectează ambii ochi și este considerată o formă care semnalează riscuri mai mari pentru sănătate.
În diplopia verticală, vederea este tot dublă, însă un ochi vede una dintre imagini mai mare decât celălalt.
Diplopia orizontală este caracterizată de faptul că pacientul vede două imagini identice, alăturate. Denumirea de „vedere dublă” se potrivește cel mai bine acestui tip de afecțiune.
Diplopia este considerată o urgență, pentru că poate fi asociată cu probleme grave de sănătate, printre care se numără următoarele:
Afecțiunea poate să mai apară și ca urmare a unor traumatisme la nivelul ochilor și – mai rar – în urma unor intervenții chirurgicale care vizează globul ocular (operație de cataractă, glaucom etc.) sau ca urmare a anesteziei care se efectuează în zona din spatele ochiului.
Printre cauze se mai numără și strabismul paralitic, care poate să debuteze brusc. Diplopia poate să apară la orice vârstă, de la sugari până la persoane în vârstă.
Tratamentele pentru diplopie variază în funcție de factorul declanșator și de starea generală de sănătate a fiecărui pacient. Pentru diplopia cauzată de strabism, oftalmologul poate recomanda purtarea unor ochelari speciali (cu lentile prismatice) sau folii cu prisme Fresnel, care se aplică peste ochelarii obișnuiți sau ocluzia ochiului care vede bine, cu scop de a antrena ochiul cu vedere mai slabă. În cazul unei disfuncționalități a mușchilor oculari, se pot administra injecții cu toxină botulinică.
La o parte dintre pacienți, este nevoie de intervenție chirurgicală, însă aceasta nu se operează, de obicei, înainte de a trece un interval de 6 luni de la apariția simptomelor.
În mod evident, dacă diplopia este asociată cu o boală sau afecțiune mai gravă, se va interveni mai întâi asupra acesteia.
Există și anumite exerciții pe care le poți face pentru ameliorarea vederii duble, însă doar la sfatul medicului, dar eficienta acestora nu a fost dovedită științific. Iată câteva dintre acestea:
Totuși, în cazul în care te confrunți cu apariția diplopiei, nu „sari” peste consultația oftalmologică, înainte de a face astfel de exerciții! Acestea pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor, dar diagnosticul diferențiat și eliminarea unor cauze cu risc sever pentru sănătate nu pot fi efectuate decât de către specialiști!
Sursa foto: Shutterstock.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.