A- A+
Sănătatea ochilor poate fi periclitată de mulți factori și medii diferite. Componenta ereditară este și ea un factor de luat în considerare atunci când vine vorba de posibilitatea de a dezvolta diferite afecțiuni ale acestui organ. Diagnosticarea și soluționarea lor trebuie făcută exclusiv de către medicul specialist și la recomandarea acestuia, dar există și o serie de măsuri de precauție pe care oricine le poate întreprinde pentru sănătatea ochilor.
Cu toate acestea, nu toate metodele dezbătute pe internet sunt cu adevărat benefice. În cadrul acestui articol vei afla detalii referitoare la o serie de exerciții oculare și beneficiile sau miturile legate de acestea. Sunt ele, într-adevăr utile sau reprezintă doar un mit cu ușurință răspândit în mass-media?
Cuprins
În contextul în care oamenii își petrec tot mai mult timp în fața ecranelor, sunt recomandate verificările și consultațiile oftalmologice mai frecvente. Într-adevăr, ochiul are de suferit în urma unei astfel de expuneri, datorită luminii neadecvate și a ritmului defectuos al clipirii. Tot mai adesea sunt recomandate serii de exerciții pentru relaxarea ochilor sau pentru îmbunătățirea vederii, dar care dintre acestea sunt cu adevărat utile și căror tipuri de deficiențe sunt adresate?
Exercițiile pentru relaxarea ochilor sunt axate pe metode de punere în repaus a efortului pe care îl depune cristalinul în cadrul fenomenului de acomodare, dar și a musculaturii. Un alt aspect de care se ocupă acest tip de exercițiu este restabilirea unei hidratări optime a globului ocular.
Exercițiile pentru îmbunătățirea vederii sunt simple și însoțite de o ușoară antrenare a mobilității musculaturii oculare sau a cristalinului. Ele promit, de regulă, conservarea privirii și posibilitatea de a evita nevoia purtării ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact.
Timpul petrecut în fața ecranelor luminoase are ca principal efect dăunător dereglarea mecanismului de hidratare a globului ocular. Astfel, poate interveni senzația de usturime sau nisip în ochi. În cazul exercițiilor de relaxare oculară, clipitul sau închiderea ochilor pentru câteva minute reprezintă o practică destul de comună, care nu afectează sub nicio formă organul, dimpotrivă, ajută la restabilirea nivelului optim de umiditate al globului ocular.
Exercițiile pentru îmbunătățirea vederii, pe de altă parte, sunt stabilite în urma investigațiilor realizate de către doctorul oftalmolog, dacă se constată o anumită disfuncționalitate și implicit, necesitatea lor. Este vorba despre insuficiența de convergență, afecțiune care poate fi ajutată și reglată de aceste exerciții. Simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de astenopie, diplopie, epiforă sau vedere încețoșată. În afara insuficienței de convergență, aceste exerciții nu vor aduce rezultate mărețe.
Așadar, există exerciții oculare care pot relaxa vederea, mai ales după perioade îndelungate de efort care duc la oboseala ochiului, dar și a organismului. Restul exercițiilor, care promit îmbunătățirea vederii, nu sunt cu adevărat eficiente de cele mai multe ori, deoarece sunt specifice anumitor deficiențe. În concluzie, exercițiile pentru ochi nu vor diminua evoluția dioptriilor și nici nu vor întârzia sau elimina nevoia purtării ochelariilor sau a lentilelor de contact.
Surse: shutterstock.com, pexels.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.